Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / конфлітологія.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
131.19 Кб
Скачать

2. Особливості етичних відносин між обєтом і суб’єктом управління

         Відносини між суб'єктом управління і об'єктом управління як відносини між людьми поряд з формальними нормами права регулюються формальними і неформальними етичними нормами.

         Засоби управління – методи, що застосовуються в процесі управління, які можуть бути етично нейтральними, моральними й аморальними. Наприклад, адміністративні, або організаційно-розпорядчі методи, що спираються на нормативну законодавчу базу, етично нейтральні. А психологічні методи можуть бути аморальними, коли будуються на психологічному придушенні об'єктів управління, маніпулюванні ними.    Методи управління – це інструменти управління, які можуть бути використані як на благо, так і на зло.

         В процесі досягнення мети управління моральні проблеми в процесі управління виникають неминуче, оскільки «управління – це процес досягнення мети зусиллями інших людей».     У процесі управління складові діяльності по досягненню мети розподіляються між учасниками: цілі ставить керівник, а дії та операції, спрямовані на їх досягнення, виробляються підлеглими.

         У зв'язку з цим виникає основна проблема управління, яким чином спонукати людей діяти для досягнення мети, яка може бути частково чужою для них? Тільки будуть створені умови для задоволення їхніх потреб. Адже, людина включається в групу (виробничий колектив, організацію, фірму і т.д.), щоб задовольнити свої потреби. Вона думає про зміцнення групи (виробничого колективу, організації, фірми і т.д.), коли впевнена, що її не обійдуть при розподілі матеріальних благ, допоможуть у важкій ситуації. Коли працівник впевнений, що зміцнення фірми призведе до поліпшення його добробуту, відкриттю нових можливостей професійного зростання, то він все зробить для фірми і реалізації поставлених цілей. Запорука успішного управління – збіг інтересів і цілей фірми з особистими інтересами співробітників.

         Однак найчастіше працівників використовують як засіб для реалізації цілей організації, і в цій ситуації виникають не тільки етичні проблеми, а й порушення етичних норм, як з боку керівника, так і з боку співробітників.

         Потрібно пам’ятати, що нематеріальною основою будь-якого виду цивілізованого управління є ті духовні цінності (наукові знання, етичні норми), які мотивують дії керівників як осіб, що володіють реальною владою, мають для її застосування відповідну матеріальну основу у вигляді економічних, технічних та кадрових ресурсів.

         На яких принципах має будуватися етичне управління?

         Загальними етичними принципами управління є наступні:

  • компетентність: володіння знаннями, досвідом та вміннями, які необхідні для професійного виконання посадових повноважень;

  • гуманність: людинолюбство і благородна моральна мотивація службової поведінки, прагнення розкривати в людях кращі особистісно-ділові якості;

  • ортобіоточність: усвідомлення самоцінності власного життя, невичерпний оптимізм, прояв турботи до природи;

  • інноваційність: смак до пошуку, прагнення до раціоналізаторства, здатність до ризику, заохочення футурологічних пропозицій;

  • прагматизм: робота на результат, раціональне використання робочого часу, активна інвестиційна діяльність.

Звернемо увагу: гуманність як принцип управління виражає його етичність.

         Призначення етики управління з точки зору взаємин керівника і підлеглих – підвищення рівня моральності як керівників, так і підлеглих, створення здорового морально-психологічного клімату, допомога організації у виконанні соціальної місії.