Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разное / конфлітологія.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2023
Размер:
131.19 Кб
Скачать

4. Етичні аспекти діяльності менеджера

         В індустріальному суспільстві, де домінують складні технології, саме організація здатна зібрати воєдино знання, людей, сировина і направити їх на виконання завдань, які непосильні для однієї людини. Без організацій було б неможливо використовувати нові технології, що дозволяють людям обмінюватися інформацією в електронній мережі, створювати складні об'єкти, наприклад різні види електроніки. Організації пронизують все наше суспільство. Відповідальність за роботу організацій несуть менеджери, вони визначають цілі, стратегію, стежать за тим, щоб використання ресурсів було спрямовано на досягнення цілей.

         Менеджер забезпечує керівництво, визначає напрямок розвитку, вирішує поточні завдання за допомогою правильної організації інших людей, планує і використовує наявні ресурси для досягнення поставлених цілей. Вважається, що менеджмент універсальний, оскільки припускає використання ресурсів і досягнення цілей всіма типами комерційних і некомерційних організацій.

         Основні функції менеджераінформаційна (управління інформацією), міжособистісна (управління за допомогою людей) і прийняття рішень (управління за допомогою дій). Для виконання цих функцій необхідні певні навички. Виділимо навички ефективного менеджера:

1. Вербальна комунікація (у тому числі вміння усно і письмово висловлювати свої думки і слухати інших).

2. Уміння керувати часом і стресом.

3. Здатність приймати рішення.

4. Виявлення, визначення та вирішення проблем.

5. Стимулювання і вплив на інших осіб.

6. Делегування повноважень.

7. Постановка цілей і формулювання бачення майбутнього організації.

8. Самоаналіз.

9. Створення команди.

10. Управління конфліктами.

         Очевидно, що успішний менеджер пов'язує розвиток організації з розвитком персоналу, у нього повинні переважати навички управління персоналом, а серед методів управління персоналом найбільш перспективними на сьогоднішній день визнані психологічні методи. Список необхідних менеджеру навичок в значній мірі перетинається з набором факторів «гуманістичного» чи психологічного підходу до управління персоналом з використанням ділової етики.

         Найважливіші якості менеджера пов'язані з високим рівнем особистісного та професійного розвитку: апелюючи до вищих потреб людини, звертаючись до душі підлеглого, треба самому мати високі душевні якості, щоб виглядати привабливо і служити прикладом поведінки.

         Про моральної складової в діяльності менеджера говорить наступне: «Для керівника високого рівня запорукою відсутності як зловживання владою, так і слабкості є цілісність його особистості і його високі моральні якості; цілісність ж ця, як відомо, не обирається і не набувається». Вимагаючи професіоналізму, слід самому бути професіоналом, переважаючим інших, тільки тоді здобуваєш право формувати бачення майбутнього, ставити цілі, давати оцінки. Високі моральні якості менеджера, їх зрілість, мінімум проявів егоїзму – основа довіри, необхідного для успішної командної роботи.