Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКРВО / Руденко Л. Міжнар. кред-розрах. операції-2част.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
7.69 Mб
Скачать

10. Інші умови

  1. Якщо надалі будуть збільшені ставки чинних на момент укла­дення Договору податків, зборів та інших, передбачених чинним зако­нодавством платежів, що мають відношення до Устаткування або до визначення розміру лізингової плати, або будуть уведені нові їхні види, то розмір лізингової плати підлягає перегляду, про що Сторони укла­дають додаткову угоду до цього Договору.

  2. Умови переоцінки Устаткування: .

10.3. Лізингоотримувач має право на промислове використання Устаткування тільки за умови його страхування.

10.4. Лізингодавець має право на: безперешкодний доступ до Устат- кування; здійснення перевірки умов його збереження, обслуговуваїшя, експлуатації та ін.

10.5. Інші умови: .

11. Форс-мажор

11.1. До форс-мажорних обставин відносяться: обставини неперебо- рної сили або події надзвичайного характеру, такі як війна, пожежа, по- вінь, землетрус; заходи, які забороняють, вищих законодавчих і/або ви- конавчих органів державної влади, що виникли після укладення цього Договору і які Сторони не могли передбачити або запобігти їм прийня- тними заходами, якщо ці обставини вплинули на виконання ними своїх зобов'язань за цим Договором.

У такому випадку термін виконання зобов'язань за цим Договором змінюється за взаємною згодою, про що Сторони укладають додаткову угоду до цього Договору.

11.2. У випадку виникнення зазначених у п. 11.1 Договору обставин Сторони протягом п'ятьох календарних днів письмово повідомляють один одному про наявність таких обставин, підтверджуючи це відпові- дними офіційними документами. Якщо Сторони без поважних причин не повідомили в зазначений термін про виникнення форс-мажорних об- ставин, то вони надалі не мають права вимагати зміни термінів вико- нання термінів умов цього Договору.

11.3. Якщо форс-мажорні обставини тривають більше ніж

місяців, то Сторони можуть прийняти рішення про зміну термінів ви­конання умов цього Договору або про його припинення, про що укла­дається додаткова угода.

12. Розв'язання суперечок

  1. Усі можливі суперечки і розбіжності, що виникли під час дії цього Договору або у зв'язку з ним, Сторони будуть намагатися розв'я­зувати за домовленістю, шляхом переговорів.

  2. Якщо Сторони не зможуть досягти згоди за домовленістю, то для розгляду і розв'язання суперечки зацікавлена Сторона звертається до арбітражного суду.

13. Заключні положення

  1. Даний Договір набирає сили з моменту підписання ного упов­новаженими особами Сторін Договору.

  2. Термін дії Договору обумовлений терміном лізингу. Договір утрачає свою силу після виконання Сторонами своїх зобов'язань по ньому.

13.3. Зміни і доповнення в цей Договір можуть бути зроблені тільки

в письмовій формі.

13.4. Сторони зобов'язані своєчасно повідомляти один одному про зміни юридичної адреси, місцезнаходження, банківських реквізитів, номерів телефонів, телефаксів і телекса, керівників підприємства, ста- тутних документів, зміні форми власності і про всі інші зміни, що спроможні вплинути на реалізацію Договору і виконання зобов'язань по ньому. Підписання цього Договору зв'язує не тільки його Сторони, а і їхніх правонаступників.

  1. Цей Договір складений у двох примірниках, що мають од­накову юридичну чинність, по одному для Лізингодавця і Лізингоо-тримувача.

  2. Усі додатки і доповнення до цього Договору є його не­від'ємною частиною.

Розрахунки орендних платежів

Переваги і недоліки лізингу

У основі розрахунків орендних платежів лежить формула, що виражає взаємозалежні впливи на їхній розмір усіх умов догово­ру лізингу: суми договору, його терміна, процентної ставки, пері­одичності платежів:

0 = Сх ,В:Т .

1-1/(1 +В :Т)ТД

де О — сума орендних платежів;

С — сума договору лізингу;

Д — термін дії договору лізингу, років;

В — відсоткова ставка банку у вигляді десяткового дробу;

Т— періодичність платежів (коефіцієнт при місячній пері­одичності платежів дорівнює 12, при квартальній — 4, при піврі­чний — 2, при річний — 1).

Для визначення суми орендного платежу з урахуванням обра­ної орендарем залишкової вартості об'єкта лізингу застосовуєть­ся формула дисконтного множника

В т

о = 1

1-3.х1/(і + В:Т)ГД '

де Зв — залишкова вартість у відсотках від початкової вартості, що виражена у вигляді десяткового дробу.

При здійсненні орендного платежу авансом у момент оформ­лення договору лізингу (підписання протоколу про приймання устаткування), тобто на початку відсоткового періоду (при квар­тальних розрахунках), у розрахунки орендних платежів вносить­ся ще одна поправка, що розраховується за формулою

і Іомноживши розраховані за цією формулою орендні платежі на коефіцієнт поправок за залишковою вартістю й авансовими платежами, одержимо скориговані дані за орендними платежами. Як правило, лізингові платежі на весь період договору оренди за­лишаться незмінними, що особливо важливо для клієнта при плануванні своєї господарської діяльності; При правильній орга­нізації лізингу підприємство може оплачувати лізингові платежі протягом дії договору із суми прибутків, що принесе експлуата­ція предмету лізингу.

На нашу думку, причиною значного поширення лізингу є ряд його переваг порівняно зі звичайною позичкою.

  1. Лізинг припускає відразу 100% кредитування і не потребує негайного початку платежів. При використанні звичайного довго­строкового кредиту для купівлі устаткування підприємство повинне близько 15—20% оплачувати авансом власними коштами. При лі­зингу контракт укладається на позву вартість майна. Орендні пла­тежі починаються після постачання майна орендарю або пізніше.

  2. Дрібним і середнім підприємствам простіше одержати кон­тракт за лізингом, ніж позичку. Деякі лізингові компанії навіть не вимагають від орендаря ніяких додаткових гарантій., оскільки пе­редбачається, що забезпеченням угоди є саме устаткування. При невиконанні орендарем своїх зобов'язань лізингова компанія від­разу ж забирає своє майно.

  3. Лізингова угода більш гнучка, ніж позичка, тому що надає можливість виробити зручну для покупця схему фінансування. Позичка завжди припускає обмежені терміни і розміри погашен­ня. Лізингові платежі за домовленістю сторін бувають щомісяч­ними, щоквартальними і т. д., а суми платежів можуть відрізня­тися один від одного. Ставка може бути фіксованою або плаваю­чою. Іноді погашення здійснюється після одержання виторгу від реалізації товарів, зроблених на устаткуванні, узятому в лізинг, або може бути компенсоване зустрічною послугою, що дозволяє підприємствам без різкого фінансового напруження поновлювати виробничі фонди. Орендна плата відноситься на витрати вироб­ництва і знижує в лізингоотримувача оподаткований прибуток.

  4. Ризик старіння устаткування цілком полягає на лізинго-давця. Орендар може постійно поновлювати свій парк устатку­вання.

5. Переваги обліку орендованого майна. Основними принци- пами Євролізу по обліку лізингових операцій є опублікування орендарем своїх фінансових зобов'язань, що випливають із лізи- нгових угод, а також те, що облік та амортизація лізингового майна здійснюється за даними балансу підприємства. При цьому варто відобразити такі моменти: суму орендних платежів у дано- му фінансовому році, загальну суму орендних платежів за період контракту та їхньої поточної вартості на дату складання балансу. У багатьох країнах законодавство встановлює для підприємств обов'язкове співвідношення власного і позикового капіталу. Оскільки майно за лізинговою угодою буде враховуватися поза балансом орендодавця, то орендар може розширити свої вироб­ничі потужності, не змінюючи структури капіталу.

  1. Платежі за лізингом здійснюють із суми прибутку від вико­ристовуваного устаткування, вони не підлягають оподатковуван­ню, тому що є орендною платою. Банк може змінювати розмір внесків, щоб поліпшити використання фінансових ресурсів орен­даря. Сума платежів за лізингом фіксується під час підписання договору і не залежить від коливань валютного курсу та змін ба­нківського відсотка по довгостроковому кредитуванню.

  2. При міжнародних лізингових операціях орендар одержує пода­ткові пільги країни-орендодавця, що досягається зниженням виплат, а також додаткові послуги (головним чином у разі оперативного лі­зингу) орендодавця або його представників (наприклад, технічне об­слуговування і ремонт орендованого устаткування, консультації по його експлуатації, передача ноу-хау, постачання запчастин та ін.).

  3. Міжнародний валютний фонд не враховує суми лізингових угод і підрахунку національної заборгованості, тобто є можли­вість перевищити ліміти кредитної заборгованості, установленої Фондом за окремими країнами.

Однак лізингу притаманні й недоліки:

  • орендар не виграє на підвищенні залишкової вартості устат­кування (зокрема, через інфляцію);

  • якщо це фінансовий лізинг, то орендні платежі не припиня­ються до кінця контракту, незважаючи на моральне старіння об­ладнання через науково-технічний прогрес;

• складність організації;

  • вартість лізингу більше позички, але не слід забувати, що ризик застарілого обладнання покладається на лізингодавця. а тому він бере велику комісію для компенсації;

  • віднесення лізингових платежів на валові витрати лізингоо-держувача;

• оподатковування прибутку лізингодавця;

• якщо лізингодавцем є нерезидент України, він може потра­пити під дію положення про 15 % репатріації прибутків.