Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
519.17 Кб
Скачать

2.1.6. Самостійна робота

6.1. Студентів денної форми навчання.

Самостійна робота студентів денної форми навчання є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом дисципліни. Проведення семінарських і практичних занять для студентів денної форми навчання не передбачено, а тому на позааудиторне вивчення виносяться всі теми дисципліни. Час, що відводиться на самостійну роботу студентів денної форми навчання, по окремим темам наведено в тематичному плані вивчення дисципліни (розділ 2 робочої навчальної програми).

У процесі самостійної роботи студенти, використовутьконспектилекцій, рекомендовану основну і додаткову літературу, законодавчі і нормативні документи.При цьому студенти:

  • вивчаютьматеріал, що бувподаний викладачем на лекційних заняттях;

  • опановують програмні питання по кожній темі, знаходять відповіді на тести та вирішують задачі з відповідних темдисципліни;

  • виконують індивідуальне практичне завдання;

  • систематизують вивчений матеріал перед виконаннямпідсумковогомодульного контролю.

Для самостійної роботи студентів з метою оволодіння навчальним матеріалом дисципліни та поточного оцінювання результатів СРС відводиться три тижні у відповідності з графіком вивчення дисциплін магістерської програми, розробленим кафедрою.

В цей період викладачем проводиться:

    • індивідуально-консультативна робота зі студентами;

    • перевірка виконання студентами індивідуального практичного завдання і його захист;

    • підсумковий аудиторний модульний контроль.

Карта самостійної роботи студентів денної форми навчання

Види самостійної роботи

Планові терміни виконання

Форми контролю та звітності

Максимальна кількість балів

Денна форма навчання

I Обов’язковівиди роботи

Виконання завдань для самостійного опрацювання

1.1Виконання індивідуального завдання

Згідно регламента розробленого кафедрою

Перевірка правильності виконання завдання та проведення його захисту

40

Підсумковий модульний контроль

1.2Підготовка допідсумковогомодульного контролю

Згідно регламента розробленого кафедрою

Перевірка правильності виконання модульного завдання

50

Разом балів за обов’язкові види СРС

90

II Вибіркові види роботи

Виконання завдань для самостійного опрацювання

2.1 Аналітичний (критичний) огляд наукових публікацій з однієїтемидисципліни

Згідно регламента розробленого кафедрою

Перевірка результатів проведеної роботи під час ІКР

5

2.2 Вивченнязарубіжного досвіду оподаткування суб’єктів підприємництвапо одному з податків

Згідно регламента розробленого кафедрою

Перевірка результатів проведеної роботи під час ІКР

5

2.3 Розробкаділової гри з конкретним прикладним матеріалом з однієїтемидисципліни

Згідно регламента розробленого кафедрою

Перевірка результатів проведеної роботи під час ІКР

10

2.4Участь у науковій студентській конференції (виступ з доповіддю)

Згідно регламента розробленого кафедрою

Перевірка результатів проведеної роботи під час ІКР

10

Разом балів за вибіркові види СРС

10

Всього балів за СРС

100

Складовою частиною вивчення дисципліни “Оподаткування суб’єктів підприємництва” є виконання студентами очної форми навчання індивідуального практичного завдання з використанням реального матеріалу. Індивідуальне практичне завдання – одна з основних форм самостійної роботи студентів. Мета виконання індивідуального практичного завдання полягає у закріпленні та поглибленні теоретичних і практичних знань, отриманих студентом в процесі вивчення дисципліни, розвиток навичок самостійного опрацювання законодавчих і нормативних актів, навчальної, спеціальної літератури і статистичних матеріалів, узагальнення зібраної інформації та обгрунтування зроблених висновків, а також описання отриманих результатів.

Виконання індивідуального практичного завдання дає можливість студенту навчитися самостійно працювати з різними законодавчими і нормативними документами, літературними джерелами, вивчати проблемні питання щодо оподаткування суб᾽єктів підприємництва.

Індивідуальне практичне завдання виконується самостійно кожним студентом з використання даних, отриманих за місцем проходженняпрактики.

Виконання індивідуального практичного завдання передбачає:

  • вибір теми, підбір і вивчення законодавчих і нормативних документів, спеціальних літературних джерел, фактичного статистичного матеріалу на базах практики або за місцем роботи;

  • отримання консультацій у викладача на ІКР (протягом перших двох тижнів, відведених на вивчення дисципліни у дні консультування викладача згідно затвердженого на кафедрі графіку проведення ІКР викладачами);

  • виконання студентом індивідуального завдання і передача викладачу для оцінювання.

Індивідуальне завдання виконується під час проходження практики, а його результати можуть використовуватись при написанні дипломної магістерської роботи. Після вивчення програмного матеріалу навчальної дисципліни студенти аналізують і оцінюють практику оподаткування суб’єктів підприємництва на прикладі підприємств, установ.

Результати виконання індивідуального практичного завдання оформлюються у вигляді письмової роботи, яка повинна містити:

  • титульний аркуш;

  • зміст (план);

  • текстову частину;

  • список використаної літератури;

  • додатки.

Текстова частина індивідуальногопрактичногозавдання повиннамістити наступні розділи.

Вступ.Визначається метата значення виконання індивідуального практичного завдання, дається загальна характеристика суб᾽єкта господарювання – платника податків, його форми власності та видів діяльності, вказуються структурні підрозділи суб᾽єкта господарювання (обсяг – від 2 до3сторінок).

Перший розділ.Дається стислий огляд податкового законодавства, нормами якого слід керуватись відносно тих податків, зборів, що аналізуються в обраному варіанті індивідуального практичного завдання (обсяг – від4до6сторінок). В розділі на основі аналізу використаних законодавчих та нормативних документів, а також спеціальної літератури, досліджуються наявні законодавчі протиріччя щодо правового регулювання відповідних податків, зборів з суб’єктів господарювання в Україні та вказуються напрями подолання таких протиріч.

Другий розділ.Аналізуються у динаміці усі податки і збори, які суб᾽єкт господарювання сплачував до бюджету за останні 2-3 роки. Визначається та аналізється в динаміці співвідношення суми сплачених (нарахованих) податків, зборів з основними показниками діяльності суб᾽єкта господарювання, на які відповідні податкові платежі здійснюють безпосередній вплив (виручка від реалізації, собівартість, чистий прибуток). Досліджується рівень платіжної дисципліни платника податків на предметзастосуванняштрафних санкцій за порушення податкового законодавства. На основі аналізу цифрових даних робляться висновки про рівень податкового навантаження на суб᾽єкта господарювання, залежність показників діяльності суб᾽єкта господарювання від податкового навантаження в динаміці (обсяг– від5до8сторінок).

Третій розділ.В динаміці за останні 2-3 роки аналізуються дані податкової звітності, представленої в додатках, відносно податків, зборів, щодо яких обрано варіант індивідуального практичного завдання. За результатами аналізу визначаються:механізм оподаткування суб’єктапідприємництва, об᾽єкт оподаткування, пільги, якими користується платник, ставки оподаткування, податковийперіод. Досліджуються об’єктивні і суб’єктивні фактори, що зумовлюють негативний вплив сплативідповідних податків на фінансово-господарську та інвестиційну діяльність суб’єкта підприємництва (обсяг – від5до8сторінок).

Четвертий розділ.На основі вивчення системи оподаткування конкретного суб᾽єкта господарювання розробляються структурно-логічні схеми механізму оподаткування по окремим податкам (зборам, обов᾽язковим платежам). В разі використання вже розроблених іншими авторами структурно-логічних схем оподаткування, студент обов᾽язково повинен назвати її джерело. Враховуючи чинне податкове законодавство, умови діяльності відповідного суб᾽єкта господарювання, на основіпоказників роботи підприємства, статистичних данихі структурно-логічних схем розробляються можливі варіанти зниження податкового навантаження наплатника.Можуть вноситись обгрунтовані на цифровому матеріалі або логічно доведені пропозиції щодовнесення змін до податкового законодавства України з метою поліпшення умов фінансово-господарської діяльностісуб᾽єктів підприємництва(обсяг – від5до8сторінок).

Основним джерелом інформації для здійснення аналізу і вивчення системи оподаткування суб᾽єктів підприємництва є декларація про податок на прибуток, декларації про ПДВ та інші декларації і розрахунки щодо нарахування і сплати податків. Для здійснення аналізу впливу оподаткування суб᾽єктів підприємництва на їх фінансово-господарську діяльність необхідно використовувати форми річної (квартальної) фінансової звітності.

Результати розрахунків з відповідними поясненнями слід оформити в таблицях (графіках, діаграмах, рисунках). Декларації, розрахунки щодо нарахування і сплати податків і форми фінансової звітності та інші дані, які використовувались при виконаннііндивідуального завдання обов᾽язковоподаютьсяяк додатки до завдання.

Висновки і рекомендаціїстудента зроблені в індивідуальному завданні повинні бути конкретними,чіткими щодо впливу системи нарахування,сплати податків і зборів на фінансово-господарську діяльність суб᾽єкта підприємництва. Пропозиції щодо зменшення податкового навантаження повинні бути логічно обгрунтовані і підтверджені цифровим матеріалом.

Слід уникати в підготовленому завданні книжкових висловів і фраз. Необхідно самостійно формулювати свої думки, не допускати повторень та протиріч між окремими положеннями індивідуального практичного завдання .

Літературу і законодавчі акти з теми індивідуального практичного завдання студент підбирає самостійно, використовуючи для цього бібліотечний каталог. Для підготовки індивідуального практичного завдання студент повинен використовувати спеціальну літературу, що стосується теми, періодичні видання (газети, журнали), наукові статті. Консультацію з питань підбору літератури студент може отримати у викладача чи у працівників бібліотеки. Перелік використаної літератури і законодавчих актів додається до індивідуального завдання.

Кожен студент очної форми навчання оформлює і захищає власнеіндивідуальне практичне завдання.Ідентичніроботи, виявлені в процесі перевірки викладачем індивідуальнихпрактичнихзавданьє підставою для недопущеннявідповіднихстудентівдо підсумкового модульного контролю.

Практичне завдання може бути здійснено за одним з дванадцяти наведених варіантів на вибір студента, але з погодженням у викладача.

Варіант 1.Вивчити і здійснити аналіз оподаткування прибутку суб᾽єкта підприємництва та визначити його вплив на результати фінансово-господарської діяльності, поточний фінансових стан, інвестиційну діяльність.

Варіант 2.Вивчити і здійснити аналіз сплати суб᾽єктом підприємництва непрямих податків та визначити їх вплив на результати фінансово-господарської діяльності та поточний фінансовий стан.

Варіант 3. Вивчити і здійснити аналіз впливу сплати податків за ресурсисуб’єктами підприємництва на їх використання та фінансово-господарську діяльність платників.

Варіант 4. Вивчити і здійснити аналіз механізму впливу на фінансово-господарську діяльність суб’єкта підприємництва сплати внесків на обов’язкове державне пенсійне і соціальне страхування.

Варіант 5. Вивчити і здійснити аналіз сплати суб᾽єктом підприємництва місцевих податків і зборів, визначити їх вплив на фінансово-господарську діяльність.

Варіант 6. Вивчити і здійснити аналіз механізму впливу чинної системи оподаткування на фінансово-господарську та інвестиційну діяльність комерційного банку.

Варіант 7. Вивчити і здійснити аналіз механізму впливу чинної системи оподаткування на фінансово-господарську та інвестиційну діяльність страхової компанії.

Варіант 8. Вивчити і здійснити аналіз оподаткування фінансових посередників та визначити його вплив на на фінансово-господарську діяльність.

Варіант 9.Вивчити і здійснити аналіз оподаткування суб᾽єкта малого підприємництва, що перейшов на сплату єдиного податку. Визначити доцільність переходу на спрощену систему оподаткування і визначити її вплив на фінансово-господарську діяльність.

Варіант 10.Вивчити і здійснити аналіз оподаткування фінансових результатів спільної діяльності об'єднань кількох суб’єктів господарювання (зі створенням чи без створення юридичної особи). Дослідити механізм консолідованої сплати податку на прибуток на предмет зменшення рівня податкового навантаження та оптимізації ведення платниками податкового обліку.

Варіант 11.Вивчити і здійснити аналіз оподаткуваннянепрямими податками операцій при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів підприємництва.

Варіант 12. Вивчити і здійснити аналіз форм та методів планування податкових платежів суб’єктів підприємництва та визначити шляхи їх вдосконалення.

Обсяг індивідуального практичного завдання становить до 30 стандартних аркушів (А4) тексту набраного на комп’ютері (інтервал – 1,5; шрифт – 14; поля 2 см.), нумерація сторінок під текстом з правого боку.

Здача індивідуального практичного завдання на кафедру для перевірки здійснюється в строк, що визначений кафедрою згідно регламенту.

Захистіндивідуального практичного завдання здійснюєтьсядо проведення підсумкового модульного контролю. Відповідно графік захисту завдань буде доведений до відома студентівкафедрою під час установчої сесії.

Здача індивідуального практичного завдання після встановленого строку є підставою для недопущення студента до підсумкового модульного контролю.

Максимальна кількість балів, які може отримати студент за вибіркові види самостійної роботистановить 10 балів. Кількість балів, які студент може отримати за окремий вид самостійної роботи та форми контролю її виконання представлені в Карті самостійної роботи студентів.

Рекомендації для виконання різних варіантів вибіркового завдання:

- Написання аналітичного (критичного) огляду наукових публікаційпо одній з тем дисципліни. Обгрунтування вланої точки зору студента з досліджених питань. Повинно бути опрацьвано не менше трьох статтей, опубліковних у періодичній чи спеціальній літературі. Обов’язковим є посилання на джерело інформації (копії публікацій додаються). Обсяг огляду 3-4 сторінки;

- Вивченнязарубіжного досвіду оподаткування суб’єктів підприємництвапо одному з податків. Аналіз здійснюється на основі літературних джерел, в яких висвітлено зарубіжний досвід оподаткування. Обґрунтовується доцільність використання зарубіжного досвіду в Україні. Обов’язковим є посилання на джерела інформації. Обсяг дослідження 5-7 сторінок;

- Складання ділової гри з конкретним прикладним матеріалом із однієї теми дисципліни. Передбачається розробка та описання студентом у стислій формі проблемно-орієнтованої ситуації щодо формування та сплати податкових зобов’язань у суб’єкта підприємництва, визначення дискусійних питань та можливих шляхів їх вирішення з метою зниження негативного впливу системи оподаткування на фінансово-господарську діяльність суб’єктів підприємництва. Обсягприкладного матеріалу 5-6сторінок;

- Написання тез доповіді для участі унауковій студентській конференції. Передбачити визначення впливу системи оподаткування на фінансово-господарську діяльність суб’єктів підприємництва та пошук можливих шляхів його зменшення. Обсягдоповіді за вимогами участі у конференцій.

Соседние файлы в папке Discipline_mag_pr