Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
519.17 Кб
Скачать

Тема 2. Оподатковування прибутку підприємств

Необхідність та призначення оподаткування прибутку. Становлення та розвиток оподатковування прибутку підприємств в Україні. Особливості оподатковування прибутку підприємств в 1995-1997 роках (визначення об’єкта оподаткування, ставок податку, податкового періоду, податкових пільг). Зміни в оподатковуванні прибутку підприємств в 1997 р., в 2003 і 2004 роках, їх сутність та значення.

Чинний порядок оподаткування прибутку. Визначення об’єкта оподаткування на основі обчислення валового і скоригованого валового доходу. Валові доходи платника податку, що враховуються при обчисленні оподаткованого прибутку. Склад і особливості формування валових витрат. Валові витрати подвійного призначення, їх склад і особливості формування. Задачі управління валовими витратами при обчисленні оподаткованого прибутку.

Визначення суми амортизаційних відрахуваннь при обчисленні оподаткованого прибутку. Задачі управління амортизаційними відрахуваннями з метою зменшення оподаткованого прибутку.

Ставки оподаткування прибутку підприємств та їх вплив на діяльність платників податку. Податковий період при сплаті податку на прибуток та його вплив на фінансовий стан суб’єктів господарювання.

Оподаткування дивідендів в системі оподаткування прибутку підприємств. Визначення об’єкта оподаткування, джерела і термін перерахування коштів до бюджету. Механізм впливу оподаткування дивідендів на фінансово-господарську діяльність платників податку на прибуток.

Пільги за оподаткування прибутку, що надаються суб’єктам підприємництва при визначенні валових витрат, амортизаційних відрахувань, від’ємного значення оподатковуваного прибутку. Умови звільнення від оподаткування прибутку. Вплив оподаткування прибутку на інвестиційну діяльність суб’єктів господарювання.

Складання податкової декларації платниками податку на прибуток. Фінансові санкції, що застосовуються до платників податку на прибуток за порушення податкового законодавства.

Тема 3. Платежі (податки) за ресурси суб’єктів підприємництва.

Сутність та призначення платежів (податків) за ресурси, що їх сплачують суб’єкти підприємництва. Становлення та розвиток платежів за ресурси. Механізм впливу платежів (податків) за ресурси на використання ресурсів та фінансово-господарську діяльність суб’єктів підприємництва.

Плата (податок) за землю. Призначення податку. Визначення об’єкта оподаткування. Плата за землю сільськогосподарського призначення. Плата за землі несільськогосподарського призначення. Ставки податку за землю та фактори, що впливають на їх розмір. Терміни сплати податку. Податкові пільги. Шляхи зниження податкового навантаження при сплаті податку за землю на діяльність підприємств.

Фіксований сільськогосподарський податок. Його сутність та призначення, умови застосування. Механізм впливу фіксованого сільськогосподарського податку на діяльність підприємств. Умови переведення підприємств на сплату фіксованого сільськогосподарського податку. Визначення об’єкта оподаткування, суми податку, термінів сплати.

Податок із власників транспортних засобів. Призначення податку. Платники податку. Визначення об’єкта оподаткування, ставок податку та його розміру. Форми та терміни сплати податку. Податкові пільги. Вплив податку на фінансово-господарську діяльність його платників.

Податок на нерухоме майно (нерухомість) та його призначення. Перспективи введення податку на нерухомість та можливі варіанти його визначення. Об’єкти оподаткування. Вплив податку на нерухомість на фінансово-господарську діяльність підприємств.

Збори за спеціальне використання природних ресурсів (лісовий податок, плата за воду, плата за видобуток корисних копалин). Збір за забруднення навколишнього природного середовища. Вплив зборів за природні ресурси на діяльність суб’єктів підприємництва.

Соседние файлы в папке Discipline_mag_pr