Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект.doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.19 Mб
Скачать

3. Державний суверенітет.

Крім таких своїх конституційних ознак, як власна сила та власна воля є ще одна, найважливіша ознака державної влади — її суверенітет. Суверенітет містить ха­рактеристику взаємовідносин державної влади з іншими суб'єктами влади як усередині країни, так і за межами державних кордонів.

Суверенітет державної влади існує фактично з часу виник­нення держави. Отже, державним суверенітетом є верховенство державної влади щодо всякої іншої влади всере­дині країни і її незалежність від усякої іншої влади за її межа­ми. З цього визначення випливає, що суверенітет поділяється на внутрішній і зовнішній. У сучасних умовах внутрішній суверені­тет регулюється нормами конституційного права, а зовнішній, що стосується характеру відносин між різними країнами, — ще й нормами міжнародного права. Слід зауважити, що суверенітет є властивістю не всієї держа­ви, а її державної влади. На території країни державна влада є вищою, верховною, і ніяка інша (партійна, суспільна, церковна тощо) не може диктувати їй свою волю. Усередині країни суве­ренітет обмежений лише основними правами людини.

Ознаками суверенітету є його єдність, неподільність і невідчу­жуваність.

Єдність суверенітету полягає в тому, що в державі може бу­ти одна суверенна влада, яку здійснює вся система державних ор­ганів. Тому всілякі спроби самопроголошення суверенітету тери­торіями в межах однієї країни є неправомірними.

Неподільність суверенітету полягає в тому, що державній владі, яка діє на території певної країни, належить вся повнота суверенітету. Державна влада не може бути лише частково суве­ренною. Несуверенні утворення не можна вважати державами (наприклад, колонії, протекторати тощо). Не є суверенними дер­жавами і автономні утворення, які наділені окремими суверенни­ми правами і тому набувають певних ознак державності (напри­клад, Автономна Республіка Крим).

Невідчужуваність суверенітету означає, що суверенітет не може бути нікому переданий або обмежений. Звичайно суве­ренітету не властивий абсолютний характер. Сфера здійснення окремих суверенних прав може бути з тих чи інших причин обме­женою, звуженою, але лише доти і тією мірою, якою держава вва­жає це для себе корисним чи необхідним. Прикладом такого обме­ження є сучасні інтеграційні процеси, в яких бере участь і Україна і які знаходять свій вияв через діяльність Ради Європи, ОБСЄ, СНД. Органи, створені такими об'єднаннями, мають здебільшого узгоджувальний, координуючий характер, внаслідок чого суве­ренітет державної влади України лишається недоторканним.

Першоджерелом влади, і передусім державної, в демократич­них країнах є народ. Тому в основі державного суверенітету ле­жить народний суверенітет. Саме народ, здебільшого через вільні вибори, легітимує державну владу.

Лекція 5. Типологія держави

1. Типологія держави

2. Історичні типи держав

1. Типологія держави

Типологія держави – поділ усіх держав, що існували й існують, на великі групи – типи за їх найсуттєвішими ознаками.

Формаційний підхід.

Головним критерієм є соціально-економічні ознаки. Виробничі відносини є вирішальним фактором суспільного розвитку. Залежно від характеру розвитку продуктивних сил держави поділяють на рабовласницькі, феодальні, буржуазні, соціалістичні.

Цивілізаційний підхід.

Згідно з ним усі держави поділяються на такі, що належать до численних груп (їх понад 20) цивілізацій (наприклад, західної, право­славної, мусульманської, китайської, японської, азійської тощо), голо­вними ознаками яких є не соціально-економічні чинники, а передусім особливості релігії та культури.

Типологія розподіляє всі держави, що існували та існують, на групи, які дають змогу розкрити їхню соціальну сутність, що змінюється у процесі історичного розвитку. У науці ТДП є наступні класифікації типів держав:

1) за методами здійснення влади – демократичні й тоталітарні;

2) за рівнем розвитку суспільства – до індустріальні, індустріальні, постіндустріальні;

3) за відношенням до релігії – теократичні, світські, атеїстичні;

4) за географічним розташуванням – східні, західні, європейсь-азіатські.