Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект.doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Лекція 2. Методологія правової науки. Місце теорії держави і права в системі суспільних і юридичних наук

1. Методологія і методи в пізнанні держави і права

2. ТДП та суспільні науки

3. ТДП в системі юридичних наук

1. Методологія і методи в пізнанні держави і права

Методологія - це теоретична основа та способи організації пізнавального процесу, що характеризують пізнання з погляду його загальних форм, можливостей пізнавальних засобів та механізмів, які зумовлюють логічну послідовність наукового дослідження. Методологія відображає певний кут зору на предметне поле дослідження, який висвітлює увесь процес досягнення наукового результату, передбачає використання відповідних засобів, прийомів та способів пізнання.

Структура методології будь-якої науки передбачає загальний (фі­лософський) підхід – наявність концептуальних ідей і вихідних понять, котрі визначають сенс і увесь зміст дослідження, та конкретні методи – більш формалізовані дослідницькі способи, прийоми та засоби.

Загальний (філософський) підхід включає концептуальні ідеї і ви­хідні поняття, які виконують роль засадничих думок про предмет на­укового дослідження, містять в згорнутому вигляді увесь його можли­вий зміст, визначають можливе поле і горизонт дослідження, виступа­ють імпульсом і супроводжують увесь процес пізнання.

Метод це спосіб пізнання, формулювання наукових гіпотез, пере­вірки доказовості висновків за допомогою різних конкретних засобів та прийомів.

Він характеризує, як саме, за допомогою яких способів, засобів та прийомів відбуваються дослідження у тій чи іншій науці. Мето­ди пізнання слугують розкриттю та розгортанню змісту предмета дослідження, систематизації набутих знань.

У правознавстві методи пізнання – інструмент, який дозволяє проникнути в специфіку правової реальності, адекватно її пізнати та відобразити за посередництвом певної наукової картини юридичного світу – системи правових категорій та понять.

Методологія правової науки виступає як зумовлена особливостями правової реальності цілісна та узгоджена система способів пізнання, що включає такі складові:

1) загальний (філософський) підхід – матеріалістичний, діалектичний, метафізичний, феноменологічний, герменевтичний, синергетичний, антропологічний, комунікативний – вони орієнтовані на вивчення динаміки суспільства та його інститутів, в т.ч. держави і права. Характерним є уявлення про наявність універсального начала, яке є породжуючим принципом і критерієм оцінки існуючого;

2) загальнонаукові методи – логічний, історичний, системний – конкретизують філософський підхід;

3) спеціальні методи – статистичний, конкретно-соціологічний, психологічний, кібернетичний, моделювання, соціального експерименту – розроблені в межах інших конкретних наук;

4) власні правові методи – формально-юридичний (юри дико-технічний, догматичний) та порівняльний – застосовуються на стадії дослідження законодавства та юридичної практики.

Кожен метод має свою сферу застосування та відображає лише певний аспект наукового дослідження. Методи є ефективним інструментарієм лише у своїй сукупності.

Загальний (філософський) підхід виступає світоглядною основою правознавства, а сукупність методів (загальнонаукових, спеціальних та власних) становить «набір» робочих інструментів формування державно-правових знань.