Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ukrayinska_mova_NOVA.doc
Скачиваний:
204
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
851.97 Кб
Скачать

Завдання

1. Проблемне завдання.

– Доведіть чи спростуйте тезу: прийменник має лексичне значення (або ж: прийменник не має лексичного значення).

– Яка характерна синтаксична ознака цієї частини мови криється в самій назві її – прийменник?

– Дайте тлумачення понять: складний прийменник, складений прийменник – та уточніть різницю в написання таких прийменників.

2. Поміркуйте, якими аргументами можна пояснити не однотипне написання слів. Складіть речення.

Услід – у слід, згори – з гори, назустріч – на зустріч, незважаючи на – не зважаючи на, внаслідок, в наслідок, збоку – з боку.

Які з них можуть вживатися у функції прийменника? Наведіть приклади.

3. Відредагуйте речення.

На протязі другої половини засідання виступило по крайній мірі десять делегатів і всі вони іскреннє підтримали ідею будівництва нових кирпічних заводів. Повернувшись з командировки, я лічно вмішався в це діло і вніс предложення припинити оказувати допомогу тим підприємствам, що стали банкрутами.

Є всі признаки того, що деякі сили любим способом хотять повернути нас назад, але в них нічого з цього не вийде.

Ми все-таки настоюємо на голосуванні і просимо проголосувати за всі перечислені нами предложення.

4. Знайдіть серед поданих прикладів помилки слововживання. Випишіть правильні.

У відповідності з технічними умовами – відповідно до технічних умов – згідно з технічними умовами; за нака­зом директора – по наказу директора – згідно з наказом директора – згідно наказу директора; по закону – за зако­ном – згідно з законом; по аналогії з відомими подіями – за аналогією з відомими подіями – за аналогією до відомих подій – за аналогією між відомими подіями; протягом тижня – на протязі тижня; по ініціативі працівників – з ініціативи працівників – за ініціативою працівників; одержати за рахунком – одержати по рахунку – одержати згідно з рахунком; відсутній через хворобу – відсутній по хворобі – відсутній у зв’язку з захворюванням; більше ніж – більше чим – більше від – більше за – більше як; міроприємство по – заходи до – заходи для – заходи що­до; з багатьох причин – по багатьом причинам.

5. Перепишіть, добираючи з дужок потрібний прийменник. Пе­ревірте себе за словником.

(По, за) доручення, (по, за) бажання, (по, за) масштаби, (по, за) спосіб, (по, з) нагода, (по, з) алгебра, (по, з) питан­ня, (по, з) ініціатива, (по, з) примус, (по, у) справи, (по, у) напрямок, (по, у) будні дні, (по, на) замовлення, (по, на) адреса, (по, на) пропозиція, (по, на) бажання, (по, на) ви­мога, (по, через) помилка, (по, через) обставини, (по, через) непорозуміння, (по, після) приїзд, (по, після) закінчення, (по, після) отримання.

6. Доберіть до поданих висловів літературні відповідники і за­пишіть їх.

На протязі, приймати участь, приймати мі­ри, називати по імені, повістка дня, поставити галочку, вибач мене, дякую тебе, приходити в голову, кида­тися в очі, оточуюче середовище, по можливості, із задово­ленням, точно відомо, в кінці кінців, давати добро, подача документів, в якості директора, матеріальне положення, заключити угоду, виписка з протоколу, проявляти інтерес.

7. Запишіть прийменники відповідно до українського правопису.

В...наслідок, із...за, з...над, з...посеред, в...продовж, о...крім, по...над, під...кінець, у...разі, з...посеред, за...ради, на...прикінці, під...час, згідно...з, відповідно...до.

8. Перекладіть українською мовою.

По Грушевскому, исследование по украинскому языку, по заказу, по всем направлениям, не по силе, по октябрь включительно, отличный по качеству, по окончании университета, по мнению, по схеме, по этой причине, по правилам, по непоразумению, по содержанию, мероприятия по улучшению, по своей величине, по спеціальностям.

9. Доберіть антоніми до поданих прийменникових словосполучень.

Звільнити з посади, направити лист до редакції, через пасивність учасників зборів, зважаючи на обставини, залежно від умов.

10. Відредагуйте подані словосполучення.

Комітет по радіомовленню та телебаченню, комісія по розслідуванню, мешкати по адресу, звертаються по адресу, телефонують по такому-то номеру, вхід по квиткам, випробування при високих частотах, відповідно з інструкцією, на протязі року.

11. Поміркуйте, які прийменники допоможуть утворити стандартні словосполучення.

Згідно план

Мати мета

Відповідно закон

Заслуговувати увага

Взяти основа

Обмеження вік

Заходи поліпшення

Механік професія

Інженер техніка безпеки

Нарада питання

12. Запишіть паралельні форми вживання прийменникових конструкцій

Від дня народження –

Підготуватися для зустрічі –

Працювати для слави –

Будинок на вулиці Радянській –

Зробити за три дні –

Після закінчення сесії –

Братися за роботу –

За браком деталей –

За участю комісії –

Зняти з посади –

Контроль за роботою –

По закінченні терміну –

По закону –

13. Вставте потрібні прийменники, узгодивши з ними іменники, що в дужках.

Ми підготувалися .... засідання, я мешкаю ... адреса, ви можете звернутися ... допомога, треба підготувати заходи ... поліпшення умов праці, запрошуємо вас ... робота, ми надіслали листа ... адреса, на підприємстві було створено комісію ... справи молоді, я звернулася з проханням надати відпустку ... сімейні обставини.

14. Перекладіть українською мовою іменники з прийменниками Складіть з деякими речення.

По собственному желанию; по вине директора; комиссия по вопросам контроля; благодаря общим усилиям; в случае невыполнения; в противном случае; по истечении срока; согласно графика; принять во внимание; принять к сведению; в адрес дирекции; не по силам выполнение задания; прийти по делу; по поручению инспекции; по требованию комиссии; на следующий день; на протяжении дня; несмотря на трудности; оценить по достоинству; по возможности скорее; победа по преимуществу; не по адресу; по имеющимся сведениям; передвигаться по рингу; по настоянию; инструкция по использованию; по обоюдному согласию; по поручению; по усмотрению начальства; по болезни; выслать по почте; по всем правилам; по истечении времени; работать по схеме.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]