Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Potentsial_i_rozvitok_pidpriyemstva_kniga

.pdf
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
8.04 Mб
Скачать

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

Розділ 7. Методичні підходи до оцінки потенціалу підприємства

7.1. Методи оцінки вартості потенціалу підприємства

Розгортання інвестиційних процесів в умовах трансформаційної економіки висовує завдання оцінки потенціалу підприємства. Реалізація економічних інтересів підприємства, як суб’єкта підприємницької діяльності, цілком залежить від вартості потенціалу. В оцінці потенціалу підприємства зацікавлені інвестори, кредитори, акціонери, управлінці та держава.

Розробки учених щодо проблеми оцінки вартості потенціалу підприємства удосконалюють практику оцінної діяльності. Методичні підходи до оцінки вартості потенціалу широко представлені в економічній літературі:

Суть оцінки потенціалу підприємства на думку Ансоффа І. полягає в оцінці конкурентного статусу організації через показники рівня мобілізації її можливостей та рівня відповідності потенціалу оптимальній стратегії розвитку.

Оптимальна стратегія представляється за чинниками успіху в майбутньому:

а) політикою зростання; б) продуктовою диференціацією; в) ринковою диференціація.

Діюча стратегія порівнюється з альтернативними стратегіями підприємства, а співвідношення називається нормативом оцінки потенціалу й оцінюється у балах [1, с.101].

Ансоффа І. розробив методику оцінки чинників формування організаційного матеріалу, до яких віднесені загальне управління, фінанси, маркетинг, виробництво, наукові та науково-технічні роботи.

Методи оцінки економічного потенціалу підприємства визначені у методиціпрямоїінепрямоїоцінкирезультатіввиробничо-господарської діяльності підприємства. Застосування прямої, непрямої оцінки визначається залежно від цілей оцінки економічного потенціалу, повноти і якості нормативно-інформаційної бази розрахунків та інших факторів.

120

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

Пряма оцінка економічного потенціалу підприємства є оцінкою можливостей підприємства [2, с.599]. Непряма оцінка економічного потенціалу підприємства проводиться з використанням фактичних показників, котрі тим чи іншим способом описують систему підприємства і результати її роботи.

Графоаналітичні методи оцінки потенціалу підприємства, на думку учених, дозволяють швидко отримувати інформацію щодо проблемних елементів потенціалу. Оцінку потенціалу підприємства доцільно проводити за допомогою системи показників методом порівняльної, комплексної рейтингової оцінки, за методикою «Квадрат потенціалу», що має кілька теоретичних аспектів, які необхідно враховувати за обґрунтування управлінських рішень [3, с.20]. Зокрема, побудова таких моделей ускладнюється при збільшенні кількості факторів, що впливають на формування та розвиток потенціалу підприємства і залежать один від одного. За цими умовами в розрахунках необхідно використання математичних методів моделювання.

Вартістьпотенціалупідприємствавизначаєтьсяувиглядічистогодоходу та інших фінансово-економічних результатів, а саме: вартості трудового потенціалу, вартості будівель і споруд; вартості машин устаткування; вартості нематеріальних ресурсів та активів; вартості земельних ділянок [3, с.85]. Такий висновок має доцільність у контексті проблеми, що досліджується за умов забезпечення беззбитковості підприємства, як виробничої системи.

Наголошується, що основними узагальнюючими показниками розвитку потенціалу підприємства є показники результативності, що відображають його комплексну характеристику. Тобто, результативність

– це сукупний результат функціонування системи і накопичений нею потенціал розвитку [4, с.140].

Кількісна оцінка результативності потенціалу підприємства здійснюється за допомогою показників рентабельності, яка є часткою від ділення прибутку на витрати ресурсів, що забезпечили його отримання.

Оцінка узагальнюючого значення потенціалу розвитку підприємства, на думку вчених, виконується на основі показника конкурентного потенціалу. Комплексна оцінка конкурентного потенціалу дає уявлення, від якого виду потенціалу підприємства залежить розвиток стратегічного потенціалу, який вид ресурсів підприємства є слабкою ланкою і потребує найбільшої уваги, на якій стадії життєвого циклу знаходиться підприємство та якими конкурентними перевагами володіє [5, с.107].

121

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

Дотримуючись комплексної оцінки конкурентного потенціалу стає можливим порівняти наявний потенціал з необхідним, який може досягти підприємство за поставленою метою і розподілити ресурси між окремими стратегічними зонами господарювання у ринковому середовищі.

Обстеження існуючих методичних підходів до оцінки вартості потенціалу дозволяє сформулювати класифікацію методів оцінки. У класифікації методів оцінки вартості потенціалу підприємства визначені такі способи їх групування:

1. Витратні методи оцінки:

1.1.Витратні методи оцінки вартості земельних ділянок будівель і споруд: метод залишку для землі, метод капіталізації земельної ренти, метод співвідношення (перенесення), метод заставного продажу.

1.2.Витратні методи оцінки вартості будівель і споруд: метод витрат на освоєння, метод кошторисного розрахунку, метод порівняльної одиниці, метод поділу за компонентами, метод питомих витрат на одиницю площі або об’єму, метод порівняльної групи, прямий ринковий метод, по елементний метод, метод амортизації витрат, методи порівняння, метод Брендта, метод на основі технічного огляду, метод угрупувань, метод розрахунку за ціною однорідного об’єкта, метод аналізу та індексації витрат, метод поелементного розрахунку витрат, метод порівняльної групи.

1.3.Витратні методи оцінки вартості машин і обладнання: метод розрахункузаціноюоднорідногооб’єкта,методаналізуйіндексаціївитрат, метод поелементного розрахунку витрат, метод визначення собівартості за збільшеними нормативами, метод групувань.

1.4.Витратні методи оцінки вартості нематеріальних активів: метод облікупочатковихзатрат,методвартостізаміщення,методвідновноївартості.

1.5.Витратні методи оцінки вартості трудового потенціалу: коефіцієнтна методика оцінки трудового потенціалу, результативна оцінка трудового потенціалу, 4) методика розрахунку витрат на основі формування особистого трудового потенціалу.

1.6.Витратні методи оцінки вартості бізнесу: простий балансовий метод, методи регулювання балансу, метод ліквідаційної вартості, метод вартості заміщення, метод чистих активів, метод нагромадження активів, метод оцінки за балансовою вартістю активів, оцінка за ліквідаційною вартістю, оцінка Британського інвестиційного банку.

Витратні методи оцінки елементів потенціалу підприємства наведено в табл.7.1.

122

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

Таблиця 7.1.

Класифікація витратних методів оцінки вартості потенціалу

Земельні ділянки,

Будівлі і споруди

Машини і обладнання

будівлі і споруди

 

 

 

 

 

- метод залишку для

- метод кошторисного

- метод розрахунку за

землі

розрахунку, метод

ціною однорідного об’єкта,

 

питомих витрат на

метод аналізу й індексації

- метод капіталізації

одиницю площі

 

земельної ренти

 

- метод по елементного

 

- метод порівняльної

розрахунку витрат

- метод

одиниці, метод поділу за

 

співвідношення

компонентами

- метод визначення

(перенесення)

 

собівартості за

 

- прямий ринковий

збільшеними нормативами

- метод заставного

метод, метод

 

продажу

амортизації витрат

- метод угруповань

- метод витрат на

- поелементний метод

 

 

 

освоєння

- метод Брендта, метод на

 

 

основі технічного огляду

 

 

- метод порівняльної

 

 

групи, метод аналізу й

 

 

індексації витрат

 

 

 

 

Нематеріальні активи

Трудовий потенціал

Бізнес

 

 

 

- метод обліку

- коефіцієнтна

- простий балансовий метод

початкових витрат

методика оцінки

 

 

трудового потенціалу

- методи регулювання

- метод вартості

підприємства

балансу, метод вартості

заміщення

- методологія

заміщення

 

 

- метод відновної

розрахунку витрат на

- метод ліквідаційної

вартості

формування особистого

вартості

 

трудового потенціалу

- метод чистих активів,

 

 

 

 

метод нагромадження

 

 

активів

 

 

- оцінка за балансовою

 

 

вартістю активів

 

 

 

123

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

2. Порівняльні методи оцінки:

2.1.Порівняльні методи оцінки вартості будівель споруд: метод порівняльноїгрупи,методваловогорентногомультиплікатора,методпорівняльної одиниці, метод поділу за компонентами, експертні методи порівняння.

2.2.Порівняльні методи оцінки вартості машин і обладнання; метод прямого порівняння, метод статистичного моделювання ціни, метод розрахунку за питомими ціновими показниками, метод процента відновної вартості.

2.3.Порівняльний метод оцінки вартості нематеріальних активів має назву «ринковий метод».

2.4.Порівняльні методи оцінки вартості трудового потенціалу: метод анкетування, описовий метод, метод класифікації, метод порівняння парами, рейтинговий метод, метод визначеного розподілу, метод оцінки за вирішальною ситуацією, метод шкали спостереження за поведінкою, метод інтерв’ю,метод„360градусів»,тестування,методділовихігор,методоцінки на базі моделей компетентності, коефіцієнтна методика оцінки трудового потенціалу.

2.5.Порівняльні методи оцінки вартості бізнесу: метод мультиплікаторів, метод галузевих співвідношень, метод аналогових продаж чи ринку капіталу.

Щодо порівняльних методів оцінки вартості земельних ділянок, то особливості чинного законодавства не дозволяють запропонувати рекомендації і методичні підходи до оцінювання земельних ділянок підприємств.

Порівняльні методи оцінки елементів потенціалу підприємства наведено в табл.7.2.

Таблиця 7.2

Класифікація порівняльних методів оцінки вартості потенціалу

 

 

 

Будівлі і споруди

Машини і обладнання

Нематеріальні

активи

 

 

- метод порівняльної группи

- метод прямого порівнян-

- ринковий ме-

- метод валового рентного

ня (ринкових порівнянь)

тод (порівняння

 

продажів)

мультиплікатора

- метод статистичного

 

порівняльної одиниці

моделювання

 

- метод порівняльної групи

- метод розрахунку за

 

- метод поділу за компонентами

питомими ціновими по-

 

казниками

 

- експертні методи порівняння

- метод проценту віднов-

 

 

ної вартості

 

124

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

Трудовий потенціал

Бізнес

 

 

- метод анкетування, описовий метод, метод

- метод

класифікації

мультиплікаторів

- метод визначеного розподілу, метод порівняння

- метод галузевих

парами, рейтинговий метод, метод ділових ігор,

співвідношень

метод оцінки на базі моделей компетентності, метод

 

оцінки за вирішальною ситуацією, метод шкали

- метод аналогових

спостереження за поведінкою, метод інтерв’ю, метод

продаж чи ринку

«360 градусів», метод тестування

капіталу

- коефіцієнтна методика оцінки трудового потенціалу

- ринковий підхід

 

 

3. Результативні методи оцінки:

3.1.Результативні методи оцінки вартості машин і обладнання: метод прямої капіталізації доходів, метод рівновеликого аналога, метод дисконтування грошових потоків.

3.2.Результативні методи оцінки вартості нематеріальних активів: метод прямої капіталізації доходів, метод переваг у доходах, метод обліку продажної ціни на продукцію, метод обліку обсягів реалізації, метод одночасного обміну продажної ціни та обсягів реалізації продукції, метод надлишкових грошових потоків, метод надлишкових прибутків, метод звільнення від роялті, метод капіталізації грошового потоку метод виграшу в собівартості

3.4.Результативні методи оцінки трудового потенціалу широко не обговорюються в теорії, за умов розвитку сучасного ринку праці використовується метод капіталізації частини прибутку та коефіцієнтні методи.

3.5.Результативні методи оцінки вартості бізнесу: метод прямої капіталізації доходів, метод дисконтування грошового потоку, оцінка дивідендним доходом, оцінка по майбутніх грошових надходженнях, метод економічного прибутку і додаткових доходів тощо.

Результативні методи оцінки елементів потенціалу підприємства наведено в табл.7.3.

125

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

Таблиця 7.3.

Класифікація результативних методів вартісної оцінки потенціалу

 

Будівлі і

Машини і

Нематеріальні активи

 

споруди

обладнання

 

 

- метод

- метод

- метод дисконтування грошових потоків

капіталізації

дисконтованих

 

доходів

доходів і прямої

- метод прямої капіталізації доходів

 

 

капіталізації

 

- метод

доходів

- метод обліку продажної ціни на продук-

дисконтування

 

 

цію, метод переваг у доходах, метод обліку

грошових

- метод

обсягів реалізації, метод надлишкових

потоків

рівновеликого

прибутків, метод звільнення від роялті

 

 

аналога

- метод одночасного обліку продажної

 

 

 

 

 

 

- метод

ціни та обсягів реалізації продукції, метод

 

 

дисконтування

капіталізації грошового потоку (метод

 

 

грошових

прямої капіталізації), метод надлишкових

 

 

потоків

грошових потоків, метод виграшу в со-

 

 

 

 

бівартості

 

 

 

 

 

 

Трудовий потенціал

 

Бізнес

 

 

 

 

 

-

метод капіталізації частини

 

- метод прямої капіталізації доходів

 

прибутку

 

 

- метод дисконтування грошового потоку

 

 

 

 

-

коефіцієнтні методи

 

- оцінка дивідендним доходом

 

 

 

 

 

 

 

 

- оцінка за майбутніми грошовими

 

 

 

 

надходженнями

 

 

 

 

- метод економічного прибутку і

 

 

 

 

додаткових доходів

 

 

 

 

- метод за схемою Гордона

 

 

 

 

- оцінка за інтегральними параметрами

 

 

 

 

діяльності підприємства

 

 

 

 

- оцінка за діведентним доходом

 

 

 

 

- метод математичного зважування, метод

 

 

 

 

суб’єктивного зважування

 

 

 

 

 

126

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

Методичні підходи до оцінки вартості потенціалу підприємства дають можливість сформулювати методичний інструментарій оцінної діяльності в грошовому вимірі і дати йому належну характерис - тику.

Структурно-логічна схема формування інструментарію оцінки вартості потенціалу підприємства наведено на рис.7.1.

Методичні підходи до оцінки вартості потенціалу підприємства

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Методичні підходи до

 

 

Валовий дохід

 

 

 

 

оцінки вартості майна

 

 

та порядок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

на підприємстві

 

 

розрахунків

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Витратний

 

 

 

 

Валові витрати

 

 

 

 

(майновий)

 

 

 

 

та порядок

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

підхід

 

 

 

 

розрахунків

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Доходний

 

 

 

 

Прибуток та

 

 

 

 

(результативний)

 

 

 

 

метод цільового

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

підхід

 

 

 

 

планування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Порівняльний

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(ринковий) підхід

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Показники вартісної

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

оцінки потенціалу

 

 

 

 

Міжнародні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

підприємства

 

 

 

 

стандарти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

оцінки

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 7.1. Структурно-логічна схема методичного інструментарію оцінки вартості потенціалу підприємства

Методи оцінки вартості потенціалу підприємства можуть мати подальший розвиток. Щодо традиційного їх визначення в методичних розробках, то методи оцінки вартості потенціалу підприємства визначаються трьома підходами: витратним, порівняльним і результативним.

Витратний підхід поєднує методи, що визначають вартість об’єкту оцінки на основі витрат на його створення і використання.

Порівняльний підхід дає можливість визначити вартість об’єкту оцінки на базі співставлення з об’єктами існуючих ринкових угод.

Результативнийпідхідоцінює вартість об’єкту оцінки на основі чистого доходу та результатів від його використання.

127

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

7.2. Витратний підхід до оцінки вартості потенціалу підприємства

Витратний підхід до оцінки вартості потенціалу підприємства використовуєфактичноуінформаціюпростанмайновогокомплексуоб’єктаоцінки.

Методи витратного підходу дають оцінку вартості елементів потенціалу підприємства на підставі обліку витрат ресурсів, необхідних для відтворення (заміщення) об’єктів оцінки на конкретну дату, а саме: земельних ділянок, нерухомості, рухомого майна, цілісного майнового комплексу, бізнесу, інтелектуальної власності підприємства.

Оцінювання вартості об’єктів оцінки з подальшим коригуванням їх на суму зносу виконується згідно правил, що розроблені в Національних стандартах оцінки (рис. 7.2).

 

 

 

Балансова вартість – це вартість об’єкта оцінки, що

 

 

 

відбита у фінансових і бухгалтерських звітних документах власника,

 

 

 

 

 

 

тобто така, яка перебуває на балансі підприємства

 

 

 

і фіксується в інвентаризаційних відомостях та інвентарних картках

Види вартості

 

 

 

об’єктів оцінки

 

 

 

 

 

Вартість відтворення – це визначена на дату оцінки поточна вартість

згідно

 

 

витрат об’єкта оцінки на створення (придбання) нового обєкта, що є його

 

 

витратного підходу

 

 

аналогом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вартість заміщення – це визначення на дату оцінки поточна вартість

 

 

 

витрат на створення (придбання) у сучасних умовах нового об’єкта,

 

 

 

подібного до об’єкта оцінки, що може бути йому рівноцінною заміною

 

 

 

 

Рис 7.2. Види вартості об’єкта оцінки згідно витратного підходу

Види зносу об’єктів оцінки, що визначені в Національних стандартах оцінки подано на рис 7.3.

Величина зносу об’єктів нерухомості, зокрема земельних поліпшень будинків, будівель, комунікацій, інших споруд та їх частин, регулюється нормативно.

Рис.7.3. Види зносу в Національних стандартах України

128

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

Оцінка вартості об’єкта оцінки за методиками витратного підходу виконується на засадах інформації:

1)документів про кількісні та якісні характеристики об’єкта оцінки;

2)інвентарних відомостей та індивідуальних інвентарних карток згідно бухгалтерським даним про первісну балансову вартість об’єкта;

3)нормативних довідкових матеріалів з вартості виконання будівельних робіт;

4)вимог та індексів для переоцінки вартості основних засобів підприємства згідно чинного законодавства України;

5)відомостей про нормативну вартість введення та збільшення потужності основних об’єктів промислового будівництва;

6)будівельних норм і правил;

7)правил визначення фізичного зносу;

8)джерел щодо визначення питомих витрат на введення об’єктів оцінки згідно статистичним щорічникам.

Якість інформації та повнота інформаційної бази підприємства впливають на точність розрахунків з використанням методів витратного підходу.

Класифікація методів оцінки витратного підходу подана на рис.7.4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Метод визначення вартості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

конструктивних елементів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повна вартість

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Метод визначення вартості

 

 

 

 

відтворення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

на підставі кількісного аналізу

 

 

 

 

об’єкту оцінки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Метод реіндексації повної і залишкової

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

балансової вартості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Методи

 

 

 

 

 

 

 

 

Метод визначення вартості

 

 

 

 

 

 

 

 

одиничного показника

витратного

 

 

 

Повна вартість

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

підходу

 

 

 

заміщення

 

 

 

 

Метод визначення вартості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

об’єкту оцінки

 

 

 

 

будівництва функціонального аналога

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Метод «50 х 50»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Метод визначення вартості

 

 

 

 

 

 

 

 

 

за витратами на введення житла

 

 

 

 

Залишкова вартість

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

відтворення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

об’єкту оцінки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 7.4. Класифікація методів оцінки витратного підходу

129

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]