Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Potentsial_i_rozvitok_pidpriyemstva_kniga

.pdf
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
8.04 Mб
Скачать

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

а винагорода за витрачені ресурси, час, гроші може бути представлена як прибуток, так і збиток. Підприємець ризикує вкладеним капіталом в умовах ризиків. Оцінка та прогнозування ризиків необхідно для інвесторів в умовах розгортання інвестиційної діяльності.

Виробничий процес підприємства за основними характеристика-

ми характерізує основну діяльність підприємства, містить види робіт, що безпосередньо пов´язані з виробленням продукції, наданням послуг та забезпечують життєздатність організації. Виробничий процес - це складне системне поняття, яке поєднує предмети праці, засоби праці, живу працю, простір, час, задоволення потреб виробництва [4, с.388].

Виробничий процес розподіляється на локальні види процесів:

-основні виробничі процеси, що містять окремі види робіт, безпосередньопов’язанізвиробництвомпродукціїчинаданнямпослуг;

-допоміжні виробничі процеси, що забезпечують безперебійний перебіг та підтримку основних виробничих процесів;

-обслуговуючі виробничі процеси, що не пов´язані з предметом праці, але забезпечують перебіг основних та допоміжних виробничих процесів.

Якщо ресурси створюють якісний «вхід» системи виробничого потенціалу підприємства і відповідають вимогам конкурентного ринку, то і якість виробничого процесу переробки «входу» системи в її «вихід» має бути високою. Взаємозв´язок підприємства із зовнішнім середовищем потребує, у першу чергу, формувати параметри «виходу» системи виробничого потенціалу, який є результатом виробничого процесу, що забезпечує валовий дохід.

Організація виробничого процесу підприємства відбувається в просторі та часі. Організація в просторі визначає спосіб сполучення основних, допоміжних, обслуговуючих процесів виробничої структури підприємства. Організація виробничого процесу в часі визначає спосіб сполучення у часі основних, допоміжних і обслуговуючих процесів. Параметром оцінки тривалості виборчого процесу є виробничий цикл вироблення продукції, що складається з робочого періоду і перерв.

Тривалість виборчого циклу залежить від конструкції виробів, удосконалення технологічних процесів, рівня стандартизації, спеціалізації, скорочення тривалості контрольних, транспортних і складських операцій, природних процесів, збільшення питомої ваги обґрунтованих норм часу і витрат ресурсів.

Технологічний розвиток дозволяє прискорити процеси відновлення виробництва, підвищити його гнучкість, впровадити використання ін-

80

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

формаційних технологій. Інтернет надає виробникам однаковий доступ до інформації про види виробничої діяльності, підвищує ефективність управління підприємством. Нові технології обміну інформацією стають важливішим фактором скорочення тривалості виробничого циклу та прискорення виробничого процесу підприємства.

Організація виробничого процесу на підприємстві залежить від споживачів і замовників, що вживають продукцію і активно взаємодіють в умовах конкурентного ринку.

Продукція підприємства виступає провідним результатом виробничого процесу і «виходом» системи виробничого потенціалу, показуєконкурентоспроможність підприємства. Нездатність підприємства виробляти продукцію руйнує виробничий потенціал. Від реалізації продукції отримується валовий дохід підприємства, що згідно з законодавством України при зіставленні його з валовими витратами корегується на суми акцизного збору, податку на додану вартість та інших відрахувань з доходу. Діяльність підприємства буде безрезультатною, якщо вона не завершується отриманням прибутку. Економічним змістом прибутку є частина знову створеної вартості, що визначає економічний ефект.

Виробництво конкурентоспроможної продукції підприємства, що володіє новими властивостями і прибуток в ринкових умовах створює базис виробничого потенціалу.

Тенденції розвитку вітчизняної промисловості визначили необхідність поліпшення виробничого потенціалу промислових підприємств в умовах проведення соціально-економічних реформ.

4.2. Потужність виробничого потенціалу підприємства

Потужність виробничого потенціалу є кількісною характерис-

тикою ресурсних можливостей підприємства за умовою їх реаліза - ції а виробничому процесі.

Показники потужності виробничого потенціалу підприємства не кореспондують з показниками обсягу виробленої продукції, визначаються в одиницях виміру, що повинні бути наскрізні на всіх рівнях управління та забезпечувати зв’язок із програмою випуску продукції.

Потужність виробничого потенціалу підприємства є максимально можливим обсягом продукції, що вироблена в період часу і ви - значена в валовому доході (рис 4.3).

81

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

Кількість робочих

 

 

Виробнича

 

 

Обсяг виробленої

місць

 

 

потужність

 

 

продукції

 

 

 

 

 

 

 

Потужність Нормативи виробничого Валовий дохід

потенціалу

Рис. 4.3. Схема показників виробничого потенціалу підприємства

При системному підході на «виході» системи виробничого потенціалу підприємства міститься випуск продукції, що орієнтована на споживача та потреби конкурентному ринку. Впровадження нової продукції на підприємстві забезпечує приріст обсягів виробництва з метою збільшення прибутку. Розв’язання проблем оновлення продукції й технології її виробництва на підприємствах у загальному вигляді лежить у площині інноваційних перетворень. Стимулювання інновацій для впровадження високотехнологічної продукції на підприємстві забезпечує розвиток наукомістких галузей промисловості на основі комплексної стратегії соціально-економічних реформ.

Науково-технічний прогрес визначає такі умови, за якими для освоєння інновацій необхідно формувати резервні потужності, що здатні дати різкий поштовх розвитку виробничого потенціалу підприємства.

Резервна потужність виробничого потенціалу підприємства визначає ту частину виробничої здатності його елементів, що тимчасово не використовується для вироблення продукції. Така частина потужності резервується з метою підвищення адаптованості потенціалу до зміни зовнішніх економічних умов [6, c.125].

Резервна потужність виробничого потенціалу підприємства для освоєння нової продукції визначається по формулі [6, с.128]:

Пр = Пп * Ко * Кі,

де: Пр - резервна потужності виробничого потенціалу; Пп - потужність виробничого потенціалу; Ко - коефіцієнт оновлення продукції за прогнозом;

Кі - коефіцієнт ускладнення нових виробів у порівнянні з технічними характеристиками продукції, що виробляється.

82

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

Для нової продукції зі складними технічними характеристиками коефіцієнт Кі розраховується за такою формулою [6, c. 129]:

Кі = Тон * t + Твн *y, t ( Тс+Тпс )

де: Тон - трудомісткість нової техніки в процесі освоєння її випуску; t - термін технологічної підготовки виробництва;

Твн - трудомісткість технологічної підготовки виробництва; y - коефіцієнт скорочення технологічної підготовки виробництва; Тс - трудомісткість виробництва аналогічної продукції; Тпс - трудомісткість підтримки виробництва аналогічної продукції.

Резервнапотужністьвиробничогопотенціалупідприємствадозволяє блокувати диспропорції, що виникають між можливостями ресурсів, які використовують в виробництві з метою припинення збоїв у виробничих та господарських підрозділах.

4.3. Оцінка виробничого потенціалу підприємства

Виробничий потенціал підприємства оцінюється в абсолютних показникахувартісномувиразітаввідноснихпоказникахекономічноїефективності.

Увартісномувиразівиробничийпотенціалдаєкомплекснеуявленняпро можливості сукупних ресурсів в виробничому процесі та визначається на засадах оцінки абсолютних показників вартості потенціалу підприємства.

Вартість виробничого потенціалу підприємства визначається як сума вартості фондового потенціалу, потенціалів нематеріальних активів та технологічного персоналу [7, c.41]:

ВП = ФП + ОП + НП + ПТП,

де: ВП - виробничий потенціал; ФП - фондовий потенціал; ОП - потенціал оборотних фондів;

НП - потенціал нематеріальних активів; ПТП - потенціал технологічного персоналу

Методи оцінки вартості виробничого потенціалу підприємства показані на рис. 4.4.

83

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

Фондовий потенціал

ФП=Ф*Ен

Ф - середньорічна вартість основних фондів

Ен - нормативний коефіцієнт ефективності капітальних вкладень

Потенціал оборотних фондів

ОП=М*Км

М - річний обсяг матеріалів

Км - коєфіциєнт витягу продукції з ресурсної маси;

Потенціал не матеріальних активів

НП=Не*Ен

Не - експертна оціка вартості нематеріальних активів та вартості земельної ділянки

Ен - нормативний коефіцієнт ефективності

капітальних вкладень

Потенціал

технологічного

персоналу

ПТП=А*Ч*Нт

А - оцінка одиниці живої праці: А = Пп*( Фо / Пп)

ПП - продуктивність праці 1 працівника Фо - збільшення фондоозброє-

ності праці одного працівника Пп - збільшення продуктивності праці одного працівника Ч - середньорічна чисельність працівників Нт- коефіцієнт реалізації потен-

ціалу технологічного персоналу

Рис. 4.4. Методи оцінки вартості виробничого потенціалу підприємст

84

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

Оцінка показників ефективності виробничого потенціалу виконується за умов впровадження у виробництво досягнень науково-тех- нічного прогресу.

Показники економічної ефективності виробничого потенціалу визначають його продуктивність і побудовані на засадах методики оцінки показників продуктивності виробництва підприємства.

Оцінка економічної ефективності виробничого потенціалу виконується на основі показників [8, с. 26]:

-продуктивність загального капіталу підприємства;

-продуктивність основного капіталу (віддача основного капіталу);

-продуктивність оборотного капіталу (віддача оборотного капіталу);

-продуктивність фонду заробітної плати (віддача фонду заробітної плати);

-загальна продуктивність поточних витрат (собівартість);

-продуктивність амортизаційних відрахувань;

-продуктивність матеріальних затрат;

-продуктивність затрат заробітної плати.

-ресурсоємність продукції (капіталоємність продукції);

-капіталоємність продукції за основним капіталом;

-капіталоємність продукції за оборотним капіталом;

-капіталоємність продукції за фондом заробітної плати;

-затратоємність продукції (затрати на 1 грнивню товарної продукції);

-амортоємність продукції;

-матеріалоємність продукції;

-зарплатоємність продукції.

Оцінка економічної ефективності виробничого потенціалу викорнується на функціональному рівні управління за умов стратегій соціаль- но-економічного розвитку підприємства (рис.4.5).

85

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

Виробничий потенціал підприємства не залишається незмінним. Підвищення рівня використання виробничого потенціалу поліпшує показники економічної ефективності підприємства.

Економічнаефективністьвиробничогопотенціалупідприємства показує результат використання можливостей ресурсів, що визначається на засадах оцінки продуктивності виробництва в умовах со- ціально-економічного розвитку

Допрямихпоказниківпродуктивностіналежитьпродуктивність основного капіталу, продуктивність оборотного капіталу продуктивність фонду оплати праці, загальна продуктивність поточних витрат, продуктивність амортизаційних відрахувань, продуктивність матеріальних затрат, продуктивність затрат на оплату праці

[8, c.26]

До зворотних показників продуктивності належить капіталоємність продукції за основним капіталом, капіталоємність продукції за оборотним капіталом, капіталоємність продукції за фондом оплати праці, затрати на 1 грн. товарної продукції, амортоємність продукції, матеріалоємність продукції, зарплатоємність продукції

[8, c.26]

Рис.4.5. Ефективність виробничого потенціалу підприємства

86

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

Резюме

Головною метою виробничого потенціалу підприємства є виробництво продукції, що володіє корисними властивостями та забезпечує дохід від усіх видів діяльності.

Виробничий потенціал у теоретичних розробках визначається сукупністю ресурсів, наданих у розпорядження підприємства для виробничої діяльності. Кількісні та якісні параметри ресурсів визначають результати діяльності підприємства.

Головна мета виробничого потенціалу підприємства - створення додаткової вартості продукту, адаптованого до ринкових умов. Головне завдання виробничого потенціалу - виробництво конкурентоспроможної продукції, що володіє новими властивостями та забезпечує дохід підприємства від усіх видів діяльності.

Виробничий потенціал дає системну характеристику ресурсних можливостей підприємства та їх мобілізації в виробничому процесі в умовах досягнення конкурентних переваг з урахуванням впливу зовнішнього середовища.

При системному підході «вхід» системи виробничого потенціалу підприємства виконують ресурси за основними факторами виробництва.

Виробничийпроцесзабезпечує випуск конкурентоспроможної продукції підприємства.

Валовий дохід від реалізації продукції визначає «вихід» системи виробничого потенціалу підприємства.

Потужність виробничого потенціалу є кількісною характеристи-

кою можливостей ресурсів підприємства за умовою їх реалізації у виробничому процесі. Показники економічної ефективності виробничого потенціалу підприємства побудовані на засадах методики оцінки продуктивності виробництва.

Питання для поглибленого вивчення теми

1.Сутність виробничого потенціалу підприємства.

2.Завдання та значення виробничого потенціалу підприємства.

3.Сутність системи виробничого потенціалу.

4.Фактори виробництва в системі виробничого потенціалу.

5.Виробничийпроцесвсистемівиробничогопотенціалупідприємства.

87

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

6.Продукція, як провідний результатом виробничого процесу.

7.Потужність виробничого потенціалу підприємства.

8.Резервні потужності потенціалу підприємства.

9.Сутність вартісної оцінки виробничого потенціалу підприємства.

10.Оцінка ефективності виробничого потенціалу підприємства.

Рекомендована література для вивчення теми

1.Федонін О.С. Потенціал підприємства: формування та оцінка: Навч. посібник. О.С. Федонін, І.М.Репіна, О.І.Олексюк – К.: КНЕУ, 2004. – 316 с.

2.Стратегічні виклики ХХІ століття суспільству та економічні України: В Зт./за ред.. акад.. НАН України В.М. Гейця, акад. НАН України В.П.Семиноженка, чл. – кор. НАН України Б.Є. Кваснюка. – Т. І.: Економіка знань – модернизаційний проект України. – К.: Фенікс, 2007. – 554с.

3.Колот В.М., Щербина О.В. Підприємництво: Навч.-метод.посіб В.М. Колот, О.В. Щербина – К.: КНЕНУ, 2004. – 160с.

4.Фатхутдинов Р.А. Организация производства: Учебник. Р.А. Фатхутдинов – М.: ИНФРА – М, 2010. – 544с.

5.Аналітичні матеріали з результатами статистичного спостереження виробничого потенціалу підприємств різних організаційноправових форм господарювання за 2005 – 2009 роки [Електроний ресурс]. – Режим доступа: file://потенціиал%2018/12file://потенці-

ал%2018/12.htm

6.Авдеенко В. Н. Производственный потенциал промышленного предприятия.В.Н. Авдеенко, В.А. Котлов. – М.: Экономика, 1989. – 240 с.

7.Федонін О.С. Потенціал підприємства: формування та оцінка: Навч. метод.посібник – О.С. Федонін, І.М.Репіна, О.І.Олексюк – К.:

КНЕУ, 2005. – 261 с.

8.Ефективність реструктурованих господарських систем: проблеми і фактори підвищення: Монографія.//За заг. ред. В.І. Осипова

Одеса:Атлант, 2008.-362 с.

88

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

Розділ 5. Конкурентоспроможність потенціалу підприємства

5.1. Фактори формування конкурентоспроможності потенціалу підприємства

В умовах реформування економіки України постає проблема формування конкурентоспроможності потенціалу підприємства, що діє на конкурентному ринку. Глобалізація економіки та конкуренція на світових ринках інтегрує економіки різних країн світу та збільшує трансграничні переміщення товарів і послуг, експорт капіталів, інтенсивний обмін інформацією і технологіями, міграцію робочої сили. За суттю, глобалізація логічно виражає зростаючу інтернаціоналізацію господарського життя. Глобалізація на рівні підприємств окремої країни визначає взаємозв’язок її економіки зі світовою економікою і визначається на основі показників, що показують рівень інтегрованості економік різних держав у глобальну економіку, наприклад: співвідношення зовнішньоторговельного обігу та ВВП, прямі іноземні інвестиції, портфельні інвестиції, потік платежів роялті в країну тощо. Процес глобалізації ставить питання щодо обґрунтування трансформаційних змін в економіці та інноваційної моделі розвитку України. Складність ситуації полягає в тому, що темпи концентрації та інтеграції капіталу, які полягають в основу великого виробництва, явно недостатні [1, с.383].

Дослідження і досвід розробок провідних учених щодо розвитку теорії конкуренції та оцінки конкурентоспроможності підприємства подані в багатьох наукових працях. Концептуальні положення розвитку конкуренції в ринкових умовах покладенні в основу формування конкурентоспроможності потенціалу підприємства. Так, теорія конкуренції не є новою в науковій сфері. Адам Сміт у 1776 році сформулював поняття конкуренції як певного виду суперництва, що впливає на зміну цін, розробив механізм конкуренції, який об’єктивно врівноважує галузеву норму прибутку, визначив основні умови ефективної конкуренції. В розвитку теорії конкуренції велика роль належить Д. Рікардо, М. Портеру, К. Р. Макконелу, С. Л. Брю, А. П. Градову, Г. А. Азову, Р. А. Фатхутдінову, Д. Ю. Юданову.

89

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]