Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Potentsial_i_rozvitok_pidpriyemstva_kniga

.pdf
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
8.04 Mб
Скачать

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

Таблиця 1.5

Визначення «Промислового потенціалу» в працях учених

1. Промисловий потенціал

Представники:

– системне явище, яке харак-

Якубовський М. М.

теризує можливість галузі

Розроблена теоретична модель

виконувати свою суспільну

промислового потенціалу.

місію із задоволення різних

Обґрунтовано, що продуктивнішим

потреб суспільства, природа

її визначенням є структурно-

яких пов’язана зі здійснен-

організаційний підхід, за

ням промислової діяльності

яким промисловий потенціал

[7, с.37].

розглядається як сукупність

 

потенціалів окремих видів

 

економічної діяльності, притаманних

 

промисловості, як частка

 

економічного потенціалу країни

 

Таблиця 1.6

Визначення терміна «Потенціал промислового підприємства»

в працях учених

 

 

1. Потенціал промислового

Представники:

підприємства – здатність

Афанасьєв М.В., Білоконенко Г.В.

підприємства до виробни-

Запропоновано цілісний підхід

цтва та реалізації конкурен-

до діагностики виробничого

тоспроможної продукції за

потенціалу підприємства. Оцінка

умов раціонального вико-

та використання виробничого

ристання існуючих ресурсів

потенціалу розроблена на основі

та можливостей в обсягах,

параметрів і характеристик техніко-

необхідних для забезпечен-

технологічної складової, трудового

ня ефективного функціону-

потенціалу та інформаційних

вання підприємства відпо-

ресурсів

відно до його стратегічних і

 

тактичних планів розвитку

 

[8, с.146].

 

10

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

Просторові та тимчасові характеристики потенціалу підприємства

Поєднує просторові і тимчасові характеристики. Концентрує одночасно зв'язки і відносини.

Відображає минуле, тобто сукупність властивостей нагромаджених системою потенціалу в процесі становлення і розвитку. Поняття «потенціал» набуває значення поняття «ресурс».

Характеризує рівень практичного застосування і використання наявних можливостей підприємства, що забезпечує розмежування реалізованих і нереалізованих можливостей.

Поняття «потенціал» частково збігається з поняттям «резерв».

Орієнтує на розвиток в майбутньому. Будучи єдністю стійкого і мінливого станів, потенціал містить елементи майбутнього розвитку. Відрізняється від близьких понять, як «ресурс» і «резерв [1,с.11].

Основний зміст поняття «потенціал підприємства»

Інтегральне відображенні поточних і майбутніх можливостей економічної системи трансформувати вхідні ресурси за допомогою притаманних персоналу підприємницьких здібностей в економічні блага, максимально задовольняючи корпоративні та суспільні інтереси [1,с.11].

Рис.1.1. Характеристика потенціалу підприємства

11

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

Економічна категорія народногосподарський потенціал визначає потенціал виробничих сил і виробничих відносин. У його до - слідженні висовується такий методологічний прийом, що розкриває діалектику формування, потенційних можливостей нового продукту і споживання.

Методологічні засади економічного потенціалу відокремлюють його елементний склад за такими видами: виробничий потен - ціал, трудовий потенціал, інноваційний потенціал, інвестиційний потенціал, потенціал базових галузей промисловості та території, потенціал адміністративних і виробничих систем. Економічний потенціал утворюється за умов його постійної реалізації і май - бутнього відновлення на більш високому рівні [9, с.37]. Еконо - мічний потенціал – це, по-перше, сукупна виробнича сила праці працездатних членів суспільства, а по-друге, властивість економіки країни, галузей, підприємств здійснювати виробничо-госпо- дарську діяльність, виробляти продукцію, послуги, задовольняти суспільні потреби, забезпечувати розвиток виробництва і спожи-

вання [1, c.7].

Формування економічного потенціалу підприємства здійснюється в максимально можливому обсязі виробництва матеріальних цінностей та послуг в умовах, які забезпечують їх більш повне ви - користання в часі та продуктивність певної кількості існуючих еко - номічних ресурсів [10, с.170].

Формування економічного потенціалу підприємства виконується на основі кадрового, виробничого інноваційного та організаційного і управлінського потенціалу. Саме економічний потенціал підприємства є основою прийняття стратегічних рішень, визначення напря - мів його розвитку, формування програми дій на майбутнє, базовим критерієм управлінських процесів [11, с.293].

Економічний потенціал підприємства - сукупність можли-

востей підприємства визначати, формувати та максимально задовольняти споживачів виробами та послугами в процесі оптимальної взаємодії із зовнішньою середою, раціонального використання економічних ресурсів [5, c.532].

Творчий розвиток в теорії одержала ресурсна концепція потенціалу підприємства, в якій з різних точок зору науковцями сформу - льована сутність, механізм формування та методологія його оцінки.

12

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

Потенціалу підприємства притаманні різноманітні характеристики:

Комплексна характеристика ресурсів, необхідних для функціонування виробництва та прискорення науково-технічного прогресу.

Системна характеристика матеріальних і нематеріальних факторів, які забезпечують досягнення виробництва, та можливості ресурсів економічної системи виконувати поставлені перед нею за - вдання.

За ресурсною характеристикою потенціалу оцінюється вартість цілісного майнового комплексу підприємства, нематеріальних активів та підприємницької діяльності, що визначає ефективність потенціалу. Активну позицію в теорії приймає ресурсна концепція потенціалу.

В ресурсній концепції визначена сутність потенціалу визначається з різних точок зору:

Основний зміст потенціалу підприємства полягає в інтегральному відображенні поточних і майбутніх можливостей економічної системи трансформувати вхідні ресурси за допомогою притаманних її персоналу підприємницьких здібностей в економічні блага, максимально задовольняючи в такий спосіб корпоративні та суспільні інтереси [1, с.11].

За ресурсною концепцією сутністю підприємницького потенціалу визначається сукупністю трудових, матеріальних, технічних, фінансових, інноваційних та інших ресурсів, навичок і мож - ливостей керівників, спеціалістів та інших категорій персоналу в процесі виробництва товарів, здійснення послуг, отримання максимального доходу і забезпечення сталого функціонування та розви - тку підприємства [1, с.7].

Можливість системи ресурсів і компетенцій підприємства створювати результат для зацікавлених осіб за допомогою бізнеспроцесів відокремлює таку рису потенціалу підприємства, як мобі - лізація ресурсів у ході здійснення комплексу його дій [12, с.8].

Потенціал промислового підприємства розглядається як здатність підприємства до виробництва та реалізації конкурентоспроможної продукції за умов раціонального використання існую-

13

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

чих ресурсів та можливостей в обсягах, необхідних для забезпечен - ня ефективного функціонування підприємства відповідно до його стратегічних і тактичних планів розвитку [8, с.146].

Потенціал підприємства, представлений реальною або імовірною здатністю виконувати цілеспрямовану роботу, розподіляється на категорії: а) базовий потенціал, що забезпечує підприємству можливість досягнення основних комерційних цілей, створення економічних цінностей і одержання при цьому прибутків; б) при - хований потенціал, що є активами, які не дають конкретної переваги на даному етапі; в) збитковий потенціал, що визначає споживання ресурсів без будь-якого прибутку для підприємства; г) пересічний потенціал, що характеризує наявність у підприємства активів, які забезпечують ефективне використання інших видів потенціалів

[3, с.13].

Промисловий потенціал, що визначається у механізмах його формування, методології оцінки промислового виробництва і перспективах структурних перетворень в економіці, створенні важелів ефективного управління інноваційною діяльністю на промислових підприємствах.

За цими проблемами сутність потенціалу викладено як систем - не явище, що характеризує можливість галузі виконувати свою суспільну місію із задоволення різноманітних потреб суспільства, природа яких пов’язана зі здійсненням промислової діяльності. Промисловий потенціал є динамічною категорією, яка змінюється та адаптує складові елементи структури виробництва, ресурсів, інституціональних умов та технологій [7, с.37].

Реалізація ресурсної концепції в сучасних наукових підходах, оригінальні погляди, висновки та рекомендації, діагностика економічних важелів щодо подальшого розвитку теорії потенціалу дають поштовх до наукових пошуків, перспектив структурно-інновацій- них трансформацій статичних та динамічних характеристик категорії потенціал підприємства.

Потенціал підприємства - це економічна категорія, що характеризує теоретичний концепт, методологічну основу, практичну базу розуміння і формування економічних показників в умовах досягнення конкурентних переваг та інвестиційної привабливості підприємства.

14

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

Потенціал, по-перше, відбиває минуле, це сукупність властивостей, накопичених системою в процесі становлення і зумовлюючих її здатність до функціонування і розвитку; по-друге, характеризує сьогодення

зпогляду практичного застосування і використання наявних здібностей системи; по-третє, орієнтований на розвиток системи в майбутньому.

Потенціал – це можливість розвитку системи, забезпечення до - сягнення цілей та виконання поставлених завдань, що асоціюється

зсукупністю ресурсів [7, с.25]. Процес формування потенціалу під - приємства повинен бути обов’язково спрямованим на досягнення цілей, головної місії підприємства, і це потребує уваги.

Наукові погляди та концептуальні напрями в теорії потенціалу підприємства визначають багаторічну історію та широкий спектр теоретичних підходів до вивчення категорії, спільні риси та відмін - ності в сучасних уявленнях та методології формування потенціалу підприємства. Кожна з наведених точок зору підкреслює окремі до - сягнення та переваги. Загалом сформульовані теоретичні підходи до визначення сутності категорії потенціал підприємства можливо умовно розділити за ресурсною та цільовою ознакою на такі види:

1)потенціал – це сукупність можливостей ресурсів, що необхідні для функціонування або розвитку системи;

2)потенціал – це сукупність матеріальних і трудових факторів, що забезпечують досягнення поставлених цілей системи.

Логіко-структурна схема формування теорії потенціалу підприємства, що є системою наукових знань, становить об’єкт, предмет, економічні категорії, сутнісну характеристику потенціалу підприємства в умовах ринкового господарювання представлена на рис.1.2.

Основоположне завдання теорії потенціалу – це визначення на - пряму розвитку виробничого та ринкового процесів на підприємстві для забезпечення ефективної цілеспрямованої діяльності та отримання доходу. Потенціал підприємства є економічною категорією, яка характеризує теоретичний аспект, методичну основу, базу розуміння, систему економічних показників виробничого та ринкового процесу підприємства та його оціночної діяльності в конкурентному середовищі. Потенціал підприємства та його оцінка є предметом теоретичних та методологічних розробок економіки підприємства, теорії управління, економічної діагностики, фінансового менеджменту, маркетингу та інших економічних наук.

15

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

Мета теорії потенціалу

Об’єкт

Предмет

Економічні

категорії

Сутність

потенціалу

підприємства

Обґрунтування теоретичних і методичних основи формування та оцінювання потенціалу в управлінському процесі підприємства в умовах соці- ально-економічного розвитку України

Процеси виробничо-господарської діяльності підприємства

Теоретичні та методичні засади формування і оцінки потенціалу підприємства і його видових компонентів в умовах конкурентного середовища

Категорії сутнісної характеристики потенціалу підприємства

Категорії, що визначають конкурентоспроможність потенціалу підприємства

Категорії, що використовуються в методиках оцінки потенціалу підприємства

Економічна категорія, що визначає характеристику матеріальних і нематеріальних компонентів в системі потенціалу підприємства в зовнішньому середовищі

Рис.1.2. Логіко-структурна схема формування теорії потенціалу

16

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

1.2. Організаційні основи потенціалу підприємства

Організаційні основи об’єктів господарювання вивчаються в теорії організації, де сформульовані закони організації, наукові підходи, принципи, категорії та методичний інструментарій.

Поняття «організація» належить до провідних категорій організаційній науці. Так, організацію порівнюють з оркестром. Оркестранти грають на різних інструментах партії. Але якщо ми хочемо отримати загальне звучання, то міра свободи кожного музиканта повинна бути обмежена. Диригент, звіряючись з партитурою, поєднує всіх музикантів для виконання оголошеного твору. Тобто організація – це про - цес взаємодії людей для досягнення загальної мети [21, с.7].

Організаційні основи потенціалу підприємства визначені на засадах теорії організації й представляють порядок становлення динамічних і структурованих систем, які дозволяють:

сформулювати структурну характеристику потенціалу підприємства за дією статичних законів: композиції, пропорційності, найменших, онтогенезу;

побудувати процесуальну характеристику потенціалу під-

приємства за дією динамічних законів синергії, інформованості-упо- рядкування, самозбереження, єдності аналізу та синтезу;

встановити закономірності організації потенціалу підприємства при оптимальному поєднанні складових в інтегрованій моделі з прямою та зворотною інтеграцією стратегій, що в умовах синер - гізму інтегрує різні види потенціалу з метою використання сильних сторін і можливостей та підсилення слабких.

Організаційні основи потенціалу підприємства містять статичні та динамічні характеристики організації.

Статичні закони характеризують структуру економічної системи потенціалу підприємства в табл.1.7.

17

 

 

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

 

 

Таблиця 1.7.

Статичні закони системи потенціалу підприємства

 

 

Назва

Сутність

 

 

 

Закон

Композицію складає структура потенціалу підприємства,

для якої є необхідним узгодження цілей економічної систе-

композиції

ми та підтримки мети загального характеру

 

 

 

 

 

Пропорційність (пряма чи обернена) між частинами та

Закон про-

цілим, між ресурсними елементами та загальним потенці-

алом підприємства об’єктивно існує в певних співвідно-

порційності

шеннях та складає пропорції, забезпечує життєдіяльність,

 

 

ефективність функціонування підприємства

Закон

Структурна стійкість потенціалу підприємства, як ціліс-

ного утворення визначається найменшою частковою стій-

найменших

кістю складових при досягненні цільових пріоритетів

 

 

 

Закон

Зміна структури етапів життєвого циклу потенціалу під-

приємства надається у вигляді народження, розвитку, до-

онтогенезу

сягнення центру, занепаду та припинення свого існування

 

 

 

Динамічні закони, що характеризують послідовність змін стану економічної системи потенціалу підприємства, її рух до нових цілей під впливом факторів зовнішнього середовища представлені в табл.1.8.

Таблиця 1.8.

Динамічні закони системи потенціалу підприємства

Назва

Сутність

 

 

 

Синергійність потенціалу підприємства, як

Закон синергії

сума властивостей економічної системи не

 

дорівнює сумі властивостей її елементів

 

 

Закон інформованості-

Упорядкуванням інформації визначається

стійкість організації в економічній системі

упорядкування

потенціалу підприємства

 

 

 

18

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

За допомогою єдиного методичного

Закон єдності аналізу інструментарію: аналізу та синтезу та синтезу здійснюється оцінка економічних показників

потенціалу підприємства

Стан динамічної рівноваги та цілісності

Закон самозбереження економічної системи потенціалу підприємства відображується в стійкому розвитку

Статична характеристика організації потенціалу підприємства формується за дією законів композиції, пропорційності, найменших та онтогенезу.

Законкомпозиції,задієюякогоголовнаметапідприємстваузгоджена з локальними цілями та їх реалізацією, створює структуру потенціалу підприємства, як сукупність системи можливостей взаємопов’язаних ресурсів, за умовою їх мобілізації щодо досягнення цілей підприємства в конкурентному середовищі. Закон композиції спрямований на узгодження цілей організаційної системи та підтримку мети загального характеру [13, с. 63]. Мета підприємства, його місія визначається за методом побудови «дерева цілей», що демонструє розподіл місії на підцілі, завдання та окремі дії. Основна ідея побудови «дерева цілей» це декомпозиція [4 с. 108]. Стратегічний портрет потенціалу підприємства – це системи можливостей взаємопов’язаних ресурсів організації. Які цілі поставлено в організації – такою має бути видова структура потенціалу підприємства.

Закон пропорційності дає характеристику залежності одних елементів потенціалу від інших, зокрема, слід розуміти, як прямо пропорційну так і обернено пропорційну залежність. Якщо потенціал підпри- ємства–цеорганізаційнасистемазпевноюструктурою,тооб’єктивною закономірністю її існування та розвитку є пропорційність її складових. Пропорційність можна використовувати в значенні відповідність, співвідношення, збалансованість чи рівність між елементами потенціалу. Пропорційність (пряма чи обернена) між частинами та цілим, між ресурсними компонентами та загальним потенціалом підприємства, об’єктивно існує в певних співвідношеннях та складає пропорції, забезпечує життєдіяльність та ефективність підприємства.

Складові компоненти потенціалу підприємства сукупно створюють його збалансовану загальну й внутрішню структуру. Кількісні та

19

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]