Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Potentsial_i_rozvitok_pidpriyemstva_kniga

.pdf
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
8.04 Mб
Скачать

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

паливно-енергетичних ресурсів. Виходячи з прогнозу розвитку галузей промисловості України до 2030 року за базовим сценарієм у структурі випуску промислової продукції відносно 2005 року передбачається скорочення питомої ваги таких енергоємних галузей: електроенергетики – на 2,5 %; металургії – на 5,4 %; паливної промисловості – на 1,8 %; хімічної та нафтохімічної промисловості – на 1,4 %. Проте, частка машинобудування та металообробки одночасно зростає на 7,1 %, промисловості будівельних матеріалів – на 1,2 % і харчової промисловості

– на 3,4% [7, с. 167].

Промисловість України володіє потенціалом споживання палив- но-енергетичних ресурсів на засадах стратегії ресурсозбереження. Розвиток вітчизняної промисловості за умовами стійкого розвитку визнано неможливим без енергозберігаючого виробництва. Активізація державної підтримки стратегії ресурсозбереження на основі використання інноваційних технологій та економічних інструментів дасть можливість вітчизняній промисловості стати конкурентоспроможною на світовому ринку, одночасно поліпшувати якість навколишнього середовища. Важливою складовою формування сучасної конкурентоспроможності української економіки є реалізація комплексу заходів, пов’язаних з енергозбереженням, лібералізацією та інтеграцією вітчизняних енергетичних ринків, оптимізацією структури енергетичного балансу держави [18, с. 105].

Активне впровадження інноваційної продукції в промислове виробництво України за умов глобальних тенденцій технологічної інтеграції сприяє підвищенню конкурентоспроможності потенціалу підприємств і просуванню високотехнологічної промислової продукції на внутрішній український ринок. Прискорення темпів науково-технологічного прогресу в умовах конкурентного ринку підштовхує розвиток такої економіки, що визначається знаннями, освітою, наукою, здоров’ям населення, інформацією і організаційними системами нових технологічних укладів. Економіка на даному етапі розвитку перетворюється в систему, що функціонує на основі обміну знань і їхньої взаємної оцінки, а головним джерелом прогресу є цінності, створювані знаннями. Дана оцінка говорить про те, що традиційні фактори виробництва вже не є визначальними у виробництві, поступаючись місцем інтелектуальному капі-

талові [20, с.46].

Тенденції, котрі можна спостерігати в розвитку світової промисловості, визначаються інноваційною спрямованістю нової економіки, що

30

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

базується на знаннях та відповідних організаційних інститутах і сприяють інноваційному розвитку найближчих десятиріч.

Протягом 2000-2009 років кількість підприємств, що впроваджували інновації суттєво зменшилося, а створення нових видів продукції, впровадження передових промислових технологій, у тому числі ресурсозберігаючих, було практично обмежено. Проте, частка промислових підприємств України, що впроваджували інновації у 2005 році була рекордно низькою (табл. 1. 10.). Незважаючи на деяке зростання кількості впроваджених видів технологічних процесів протягом 20072009 роках, їх частка становить лише чверть аналогічного показника 1991 року. Дещо краща ситуація з впровадженням маловідходних та ресурсозберігаючих технологій: їх частка у 2009 році становила 41,3% від кількості 1991 року.

Таблиця 1.10.

Впровадження інновацій на промислових підприємствах України

 

Кількість під-

Кількість

Кількість

Із них мало-

 

приємств, що

основних

впроваджених

 

відходних

Роки

впроваджува-

нових видів

нових видів

ресурсозбері-

 

ли інновації

продукції (на-

технологічних

 

(од.)

йменувань)

процесів (од.)

гаючих (од.)

 

 

2000

1491

15323

1403

430

2001

1503

19484

1421

469

2002

1506

22847

1142

430

2003

1120

7416

1482

606

2004

958

3978

1727

645

2005

810

3152

1808

690

2006

999

2408

1145

424

2007

1186

2526

1419

634

2008

1160

2446

1647

680

2009

1180

2685

1893

753

Активне впровадження досягнень науково-технічного прогресу та відтворення на цій основі матеріально-технічної бази промислового підприємства є вагомим чинником формування нової моделі економічного розвитку в умовах системних економічних реформ.

31

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

Вукраїнськійпромисловостізагостриласяпроблемавідтворенняма- теріально-технічної бази підприємств, на засадах упровадження нових поколінь техніки, використання інформаційних технологій та систем зв’язку, авіаційних, ракетно-космічних, хіміко-фармацевтичних технологій, медичних діагностичних систем, екологічних технологій та біотехнологій.

Розподіл галузей промисловості України, що використовували нові технології наведено на рис.1.4.

40

30,5%

30

20

 

 

 

 

 

 

 

18%

 

 

 

17,5%

 

 

11%

10,8%

 

 

10,2%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

10,6%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1,4%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0,9%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1990 2001 2009

-металургійна промисловість, яка виробляє переважно продукцію низьких стадій переробки й ефективності (%)

-галузі машинобудування, що випускають високотехнологічну продукцію (%)

- легка промисловість (%)

Рис.1.4. Розподіл галузей промисловості України

32

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

Неефективною залишається галузева структура виробництва. Серед галузей промисловості, що використовують нові технології, істотно знизилася частка підприємств металургійної промисловості, машинобудування та легкої промисловості.

Поширення використання інноваційно-комунікаційних технологій та наукоємних виробництв є можливим на засадах нових механізмів інноваційного розвитку, науково-дослідної бази та інвестування в освіту і науку.

Стратегічними пріоритетами проведення системних економічних реформ, спрямованих на більш повне використання ресурсного потенціалу України, запровадження новітніх інструментів економічного регулювання є прискорення темпів науково-технічного прогресу, інтеграція науки, підприємництва і держави за умов інвестування у створення та використання знань для забезпечення сталого розвитку. Орієнтирами «нової хвилі» реформ є формування системних механізмів, що дозволяють досягти синергитичного ефекту через відновлення цілісності національної економіки [18, с.103].

Розбудова в Україні конкурентоспроможної, високотехнологічної та соціально орієнтованої економіки безпосередньо пов’язана з розвитком промислового виробництва на основі ефективного науково-технологіч- ного потенціалу, впровадження ресурсозберігаючих, наукомістких та інформаційно-комунікаційних технологій постіндустріального типу і досвіду технологічно розвинених країн. Продукція промисловості повинна відповідати світовим стандартам конкурентоспроможності на внутрішньому і зовнішньому ринках. За стратегією ресурсозбереження повинні оновлюватися технології використання ресурсів.

Негативні обставини та загрози розвитку промислового виробництва України, що мають місце в умовах простого відтворення технологічної бази, необхідно усунути на засадах стратегії соціально-економіч- них реформ, за якою, по-перше, змінюються економічні механізми його розвитку, а, по-друге, виконується системна модернізація потенціалу промислового підприємства.

Потенціал промислового підприємства - це складне за структурою та змістом поняттям, визначення якого продовжується і дотепер.

Потенціал промислового підприємства не може бути об’єктом чи предметом дослідження тільки теорії. Існують різні концептуальні підходи до визначення унікального процесу розширення наявних і прихованих виробничих і невиробничих ринкових можливостей промислового підприємства з урахування зовнішніх і внутрішніх факторів зовнішнього середовища.

33

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

Резюме

Відмінності підходів до сутності потенціалу підприємства у різних науковців пов’язані з розвитком економічних відносин і, як наслідок, удосконаленням економічної теорії та наукових поглядів учених.

Об’єкт теорії потенціалу підприємства - це процеси виробничо-гос- подарської діяльності, які відбуваються для досягнення цілей підприємства та забезпечення конкурентних переваг з урахуванням впливу зовнішнього середовища.

Предметом теорії потенціалу підприємства - є теоретичні та методичні засади формування та оцінки потенціалу підприємства в умовах конкурентного середовища.

Економічні категорії в теорії потенціалу підприємства розподілені на відносно самостійні групи:

-категорії сутнісної характеристики потенціалу підприємства;

-категорія конкурентоспроможності потенціалу підприємства;

-категорії в методиках оцінки потенціалу підприємства

Потенціал підприємства - це сукупність якостей системи можливостей ресурсів за умовами їх мобілізацією в досягненні цілей підприємства та конкурентних переваг з урахуванням впливу зовнішнього середовища.

Питання для поглибленого вивчення теми

1.Потенціал підприємства, як економічна категорія.

2.Зміст потенціалу в умовах економічного розвитку підприємства.

3.Просторова характеристика потенціалу підприємства.

4.Мета і завдання дослідження потенціалу підприємства.

5.Теоретичні напрями визначення потенціалу підприємства.

6.Промисловість – реальний сектор економіки України.

7.Потенціал промислового підприємства в Україні.

8.Структура продукції в машинобудуванні України.

9.Впровадження інновацій на промислових підприємствах України.

10.Відновлення потенціалу промислового виробництва.

34

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

Рекомендована література для вивчення теми

1.Федонін О.С. Потенціал підприємства: формування та оцінка: навчальний посібник. О.С. Федонін, І.М.Репіна, О.І.Олексюк – К.: КНЕУ, 2004. – 316 с.

2.Бачевський Б.Є. Потенціал і розвиток підприємства: Навч. посіб / [Б.Є. Бачевський, І.В. Заблодська, О.О. Решетняк]. – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 400с.

3.Управління потенціалом підприємства: Навчальний посібник. Должанський І.З., Загорна Т.О., Удалих ОО., Герасименко І.М., Ращупкіна В.М.- К.: Центр навчальної літератури, 2006-362 с.

4.Шершньова З.Є. Стратегічне управління: Навч. посібник. З.Є. Шершньова, С.В. Оборська – К.: КНЕУ, 1999.-384с.

5.Экономический потенциал административных производственных систем: Монография/ Под. общей ред. О.Ф. Балацкого. –Сумы: ИТД «Университетская книга», 2006. – 973 с.

6.Попов Е.В. Рыночныйпотенциалпредприятия / Е.В. Попов. – М.: ЗАО «Изд. «Экономика», 2002. - 559 с.

7.Промисловий потенціал України: проблеми та перспективи структурно – інноваційних трансформацій/ За ред. Ю.В. Кіндзерського. – К.: Інститут економіки та прогнозування НАН України, 2007. – 408 с.

8.Афанасьев М.В.,Білоконенко Г.В. Економічна діагностика: На- вчально-методичний посібник.-Х.: ВД «ІНЖЕК», 2007.-296с.

9.Задоя А.А. Народнохозяйственный потенциал и интенсивное воспроизводство / А. А. Задоя. – Киев – Донецк.: головное издательство издательского объединения «Вища школа», 1986. – 154 с.

10.Лапин Е. В. Оценка экономического потенциала предприятия / Е. В. Лапин. – Сумы: ИТД «Университетская книга», 2004. – 360 с.

11.Лапин Е.В. Экономический потенціал предприятия: Монография. Е.В.Лапин – Сумы: ИТД «Университетская книга», 2002. – 310с.

12.Краснокутська Н.С. Потенціал підприємства, формування та оцінка: Навч. посібник. Н.С. Краснокутська– К.: Центр навчальної лі-

тератури, 2005. – 352 с.

13.Фатхутдинов Р.А. Организация производства: Учебник. Р.А. Фатхутдинов – М.: ИНФРА – М, 2010. – 544с.

14.Социально-экономический потенціал устойчивого развития: Учебник / Под. ред. проф. Л.Г. Мельника (Украина) и проф. Л. Хенса (Бельгия). – Сумы: ИТД «Университетская книга», 2001. – 1120с.

35

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

15.Осипов В.І. Економіка підприємства: Підручник. В.І. Осипов – Одеса: Маяк, 2005.-720с.

16.Промислове підприємство:поняття і науково-правові засади: Монографія /За ред. Пахомова І.М. – Х.: ТОВ «Одісей», 2006.-256с.

17.Економіка України за 1991-2009 роки/За аг. ред. акад. НАН України В.М. Гейця – К.: Держкомстат України, 2010. – 112с.

18.Модерназіція України – наш стратегічний вибір: Щорічне Послання Президента України до верховної Ради України. – К.: НІСД, 2011. – 432 с.

19.Стратегічні виклики ХХІ століття суспільству та економіці України: В 3т./ За ред. акад. НАН України В.М. Гейця, акад. НАН України, В.П. Семиноженка, чл. – кор. НАН України Б.Є. Кваснюка.- Т.2: Інноваційно-технологічний розвиток економіки. – К.: Фенікс, 2007. – 564с.

20.Федулова Л.І. Економіка знань: підруч. [для студ. вищ. навч. закл.] /Федулова – НАН України, ін.-текон. та прогнозув. НАН України.

К., 2009. – 600с.

21.Роберт М. Фалмер. Энциклопедия современного управления / Роберт М. Фалмер. – М.: ВИПКэнерго, 1992. – 142с.

36

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

Розділ 2. Структура і графоаналітична модель потенціалу підприємства

2.1. Поняття структури потенціалу підприємства

Позитивні зрушення у промисловому секторі економіки викликають необхідність системного підходу до теоретичних та практичних проблем формування потенціалу підприємства відповідно до нових тенденцій на конкурентних ринках.

Структура потенціалу підприємства, що побудована на підставі принципів системного підходу дає структурну характеристику компонентів системи та їх відносини із зовнішнім оточенням. Якщо кількісні та якісні характеристики структурних компонентів потенціалу підприємства конкурентоспроможні вимогам зовнішнього середовища, то зростають показники ефективності його виробничо-господарської діяльності.

Структура, що містить різноманітні види потенціалу промислового підприємства та взаємопов’язані компоненти зовнішнього оточення представлена рис.2.1.

Зовнішнє оточення підприємства: «вихід», «вхід»,

«зовнішнє середовище», «зворотний зв’язок системи

Організаційний Інноваційний

Ресурсний Управлінський

Виробничий

Рис. 2.1. Структура потенціалу промислового підприємства

Характеристика структури потенціалу підприємства подана на рис. 2.2.

37

ПОТЕНЦІАЛ І РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВА

Структурою системи, якою є потенціал підприємства визначається сукупність компонентів, що упорядковані за локальними цілями, поставленими для найкращого досягнення головної мети системи

Кількість структурних компонентів системи потенціалу підприємства та їх зв’язків визначається мінімальним, але достатнім для виконання головної мети системи

Беручи загалом, до елементів потенціалу підприємства можна віднести все, що пов’язане з функціонуванням і розвитком підприємства.

Відбір найважливіших із цих елементів становить дуже складну проблему, що підтверджується безліччю різних думок науковців з цього приводу [1,c.14]

Рис. 2.2. Характеристика структури потенціалу підприємства

Формування структури потенціалу підприємства використовується в прцесі поєднанням компонентів системи. Якщо говорити про формування структури потенціалу, доречно буде пригадати узагальнений організаційний механізм, що вперше був сформульований вченим О.О. Богдановим. Відповідно до положень, що розроблені в рамках організаційної науки, узагальнений організаційний механізм, що має назву кон’югація, визначає співробітництво і будь-яке інше спілкування, наприклад, розмову, поєднання уявлень в ідеї, зустріч образів, плавлення металів, електричний розряд між двома тілами, обмін підприємств товарами, обмін променевою енергією небесних тіл.

«Кон’югація пов’язує наш мозок з віддаленою зіркою, коли ми бачимо її в телескоп і з найменшою бактерією, яку ми знаходимо в полі зору мікроскопа» [2, с.144].

В економічній літературі з точки зору кон’югації при поєднанні структурних компонентів потенціалу визначаються різні типи організа-

ційні структури (2.1.1 – 2.1.10).

38

САБАДИРЬОВА А.Л., БАБІЙ О.М., КУКЛІНОВА Т.В., САЛАВЕЛІС Д.Є.

2.1.1.Тип організаційної структури економічного потенціалу за підходом Дорошенко Ю. А. [3, с.146]

Механізм формування структури економічного потенціалу ґрунтується на властивостях формалізованих цілей, що відображають територіальну, галузеву, відтворювальну ознаку до поєднання компонентів системи.

Голова мета моделі:

Обґрунтування загальної теорії оцінки економічного потенціалу.

Завдання моделі:

Виконати багатоаспектний аналіз структури економічного потенціалу за умови, що поряд із ресурсним розглядаються й інші аспекти структури та дається повне уявлення про елементний склад системи.

Види економічного потенціалу:

Трудовий, виробничий, інноваційний, інституціональний, природний.

2.1.2.Тип організаційної структури економічного потенціалу підприємства за підходом Лапіна Є. В. [3, с.539]

Механізм формування структури економічного потенціалу підприємства базується на поєднанні соціальної, виробничо-економіч- ної та екологічної складової в систему його видів.

Головна мета моделі:

Розвиток теорії економічного потенціалу підприємства в умовах перехідної економіки.

Завдання моделі:

Проаналізувати сутність, склад і структуру економічного потенціалу підприємства.

Види економічного потенціалу підприємства:

Кадровий, виробничий (технічний, технологічний, природно-ре- сурсний, нематеріальних активів, інвестиційний) інноваційний, організаційно-управлінський.

39

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]