Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Судмед / SM_pract_Medic UKR

.pdf
Скачиваний:
379
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
3.66 Mб
Скачать

ол, так і по їхніх стінках у виді пасків чи частково цілком охоплюють альвеолу зсередини. Виявлено повнокров'я легеневої тканини, в альвеолах — базофільна рідина з одиничними аморфними, невизначеної форми включеннями коричневого кольору.

ЗАДАЧА 7 Завдання:

1.Вирішити питання про новонародженість, доношеність, життєздатність.

2.Установити причину смерті.

3.Висловити судження про механізм утворення ушкоджень.

14 жовтня в одному з парків міста виявлено труп дитини чоловічої статі. Труп загорнутий у газету «Вісті» від 30 вересня з позначкою олівцем по верхньому полю «40-18», у фартух зі строкатої штапельної тканини і шматок рожевої фланелі. Шматок фланелі і фартух у багатьох місцях були покриті плямами бурочервоного кольору.

Довжина тіла дитини 52 см, вага — 3200 гр., статура правильна, харчування гарне. Шкірні покриви місцями забруднені засохлою кров'ю. У пахвових і пахових областях, і на спині — сліди сироподібного мастила.

Голівка правильної форми, покрита густим темним волоссям довжиною 1,5-2 см, окружність її 32 см. У потиличній області розлита припухлість. У кон'юнктивах очей одиничні, дрібні темно-червоні крововиливи. Обличчя одутле синюшне. Пуповина соковита сіро-рожевого кольору, довжиною 50 см, без кільця демаркаційного запалення, периферичний кінець її рівний. Полові органи сформовані правильно, яєчка опущені в мошонку. Кінці пластинок нігтів на руках заходять за край м'якоті пальців, на ногах доходять до її краю. Задньо прохідний отвір зяє, шкіра в окружності забруднена меконием. У нижньому епіфізі стегнових кіст ядро окостеніння діаметром 5 мм. Трупне заклякання не виражене. Трупні плями розташовані по передніх поверхнях тіла, синьо-рожевого кольору, розлиті, що не зникають при натисненні пальцем. Гнильні явища відсутні. Облямівка губ і шкіра передньої поверхні мошонки біло-червоного кольору, пергаментної щільності. Шия здавлена трьома оборотами петлі, виготовленої їх господарського вапняного шнура товщиною 0,5 см, кінці якого зав'язані вузлом. Під петлею розташована потрійна, замкнута, добре виражена странгуляційна борозна, яка розташована горизонтально в середній частині шиї. Борозна буро-червоного кольору, пергаментної щільності з ясно позначеними по периферії валиками. Місцями по протязі борозни розрізняються дрібні крововиливи темно-червоного кольору. У м'яких тканинах потиличної області виражений набряк і ділянки крововиливів. Кісти черепа без ушкоджень. Речовина мозку холодцеподібної консистенції, м'які мозкові оболонки повнокровні. У м'яких тканинах шиї попереду, більше праворуч, розлитий крововилив розмірами 6×4,5 см, що поширюється в глибокі м'язи. Хрящі гортані, трахеї і під'язична кіста цілі. Гідростатичні проби на живонародженістъ (легенева і шлунково-кишкова) позитивні. Органи грудної і черевної порожнин повнокровні. Кров у порожнинах серця і судинах рідка. Під плеврою легень і епікардом множинні темно-червоні крововиливи. У шлунку сліди безбарвного грузлого сли-

141

зу. У просвіті товстого кишечнику меконий. Патологічних змін органів чи аномалій розвитку не виявлено.

При гістологічному дослідженні виявлене повне розправлення легеневої тканини і різке повнокров'я усіх внутрішніх органів.

ЗАДАЧА 8 Завдання:

1.Вирішити питання про новонародженість, доношеність, життєздатність.

2.Установити причину смерті.

3.Висловити судження про механізм утворення ушкоджень.

11 листопада прибиральницею гуртожитку при розвантаженні контейнера зі сміттям був виявлений пакет, у якому знаходився труп дитини жіночої статі з плацентою і пуповиною загорнений у шматок білої тканини з помарками кров'ю розміром 100×90 см і газети.

При судово-медичному дослідженні відзначено: труп жіночої статі довжиною 48 см, окружність голівки 34 см. Статура правильна, задовільного харчування. Шкірні покриви бліді, синюшного кольору, покриті сироподібним мастилом і буруватими згортками крові. Трупне заклякання виражене слабко. Трупні плями си- нювато-рожеві, розлиті. При натисненні свій кольор не змінюють, розташовані на задній поверхні тіла. Обличчя одутле, синьо-фіолетового кольору. Ознаки гниття відсутні. Волосся на голові довжиною 2 см. Нігті на руках виходять за кінчики пальців, на ногах — доходять до країв. Пуповина довжиною 48 см, не розірвана, двічі обвиває шию дитини. Маса плаценти 500 гр. У слизових оболонках очей бу- рувато-червоні крововиливи. У тім'яній області голови м'які тканини набряклі, з невеликою кількістю бурувато-червоних крововиливів. М'які мозкові оболонки і речовина головного мозку повнокровні, без крововиливів. Кісти черепи цілі. У м'яких тканинах шиї в місці обвиття пуповиною бурувато-червоні крововиливи. Глибокі м'язи шиї без крововиливів. Просвіт гортані вільний. Легені запалі, щільні, на розрізі повнокровні. Під плеврою легень і епікардом крововиливів не виявлено. Легенева і шлунково-кишкова плавальні проби негативні. У порожнинах серця і великих судин темна рідка кров. У шлунку невелика кількість сірого слизу. У товстому кишечнику — меконій, що заповнює його на 2/3 об’єму.

ЗАДАЧА 9 Завдання:

1.Вирішити питання про новонародженість, доношеність, життєздатність.

2.Установити причину смерті.

3.Висловити судження про механізм утворення ушкоджень.

Труп невідомої дитини жіночої статі був виявлений за дерев'яною скринею тваринницької ферми 20 грудня близько 18 годин. Розслідуванням встановлено, що дитина належить г-ці С., 22 років, що показала, що 18 грудня близько 19 годин у неї зненацька почалися пологи і вона у себе в будинку родила мертву дитину. Загорнувши в ганчірку, вона віднесла її на ферму. Температура в приміщенні ферми була +10-12°С.

142

При судово-медичному дослідженні трупа 21 грудня відзначено:

Труп жіночої статі, довжина тіла 52 см, вага 3100 гр. Статура правильна, харчування задовільне. Шкірні покриви бліді, на спинці й у пахових областях покриті сироподібним мастилом. Трупне задубіння у всіх групах м'язів виражено слабко, трупні плями синювато-рожеві, розлиті. Не змінюють свій колір при натисненні пальцем, розташовані по задній поверхні тулуба і кінцівок. Шкіра живота навколо пупочного кільця має зеленуватий відтінок. Голова правильної форми, покрита темно-русявим волоссям довжиною 1-1,8 см. Окружність голови 32 см. У тім'янопотиличній області невелика припухлість. Нігті на пальцях рук заходять за край м'якоті пальців, на ногах доходять до їхнього краю. Великі полові губи прикривають малі. Пуповина довжиною 52 см, не перев'язана, соковита блідо-сірого кольору, кінець її рівний, злегка підсохлий. Кільце демаркації в підстави пуповини відсутнє. Ядра окостеніння в нижніх епіфізах стегнових кістках 0,5см у діаметрі. З отворів носа виділяється сукровична рідина. Під нижньою губою і на підборідді є дві прямолінійні подряпини довжиною 0,2 і 0,3 см, покриті темно-червоними скоринками. У м'яких тканинах тім'яно-потиличної області невеликий набряк і дрібні крововиливи темно-червоного кольору. М'які мозкові оболонки і речовина головного мозку без крововиливів. Кісти черепа цілі. У розташованих під шкірою м'я- ких тканинах, передній поверхні шиї, у глибоких м'язах, під капсулою правої половини щитовидної залози, у верхньому відділі вилочкової залози темно-червоні крововиливи розмірами від 1×1см до 1×3 см. Хрящі гортані трахеї під'язична кіста цілі. Легені цілком заповнюють плевральні порожнини, усюди повітряні, повнокровні. На їхній задній поверхні, під плеврою розташовані множинні темночервоні крапкові крововиливи. У порожнинах серця і судинах рідка кров. Гідростатичні проби на живонародженість (легенева і шлунково-кишкова) позитивні. Серцево-легеневий комплекс і шлунок плавають на поверхні води, тонкий і товстий кишечник тонуть. У шлунку сліди сіруватого слизу, тонкий кишечник запалі, у просвіті товстого кишечнику — меконий, протягом 1/3 довжини. Органи черевної порожнини повнокровні, без патологічних змін і аномалій розвитку.

Гістологічне дослідження легень виявило їхнє повнокров'я і розправлені альвеоли.

ЗАДАЧА 10 Завдання:

1.Вирішити питання про новонародженість, доношеність, життєздатність.

2.Установити причину смерті.

3.Висловити судження про механізм утворення ушкоджень.

5 квітня в 22 години в дворі будинку в сміттєвій шухляді був виявлений труп невідомої дитини.

При судово-медичному дослідженні виявився: труп загорнутий у білий обгортковий папір і шматок сильно забрудненої блакитного кольору бавовняної тканини розмірами 48×36 см. На одному з його кутів коричневими нитками вишиті букви «М.Д.». На вивороті шматка малися множинні помарки бурувато-червоного ко-

143

льору, які по виду нагадували кров'яні, тут же виявлені 2 ясно-жовтих волоски 8 і 12 см довжиною.

Труп дитини жіночої статі, правильної статури, доношений. Шкірні покриви в пахвових западинах і складках шиї покриті сироподібним мастилом. Трупне заклякання не виражене. Трупні плями блідо-рожевого кольору у виді окремих острівців розташовані на задній поверхні тулуба, а також попереду на грудній клітці, при натисненні пальцем кольор не змінюють. Гнильні явища відсутні. Пуповина з обрізаним кінцем, не перев'язана, довжиною 40 см, соковита сіро-рожевого кольору, без ознак підсихання і кільця демаркаційного запалення. На передній поверхні правого стегна й у його середній третині знаходиться буро-червоне садно пергаментної щільності розмірами 2×1,2 см, поверхня якої трохи нижче рівня навколишньої шкіри. При внутрішнім дослідженні трупа виявлено, що м'які тканини тім'яно-потиличної області злегка набряклі, з дрібними темно-червоними крововиливами. На зводі черепа в тім'яній області праворуч, починаючи від тім'яного бугра, у радіальному напрямку проходять дві тріщини довжиною 2,6 і 4 см. Кісти основи черепа цілі. У м'яких мозкових оболонках великих півкуль, а також у наметі мозочка виявлені розлиті крововиливи. Гідростатичні проби на живонародженість (легенева і шлунково-кишкова) позитивні. Яких-небудь хворобливих змін, а також аномалій розвитку грудної і черевної порожнин не виявлено. В внутрішніх органах венозне повнокров'я. У просвіті товстого кишечнику меконий.

ЗАДАЧА 11 Завдання:

1.Вирішити питання про новонародженість, живонародженість, доношеність, життєздатність.

2.Висловити судження про механізм утворення ушкоджень.

Труп невідомої дитини жіночої статі, загорнений у целофан і лист папера, був виявлений без одягу 9 березня біля дороги в сільській місцевості. Навколо трупа на м'якому ґрунті малися множинні сліди — відбитки пташиних лап.

При судово-медичному дослідженні (через добу після виявлення): труп дитини правильної статури, задовільного харчування. Усі поверхні його тіла були забруднені брудом, піском і кров'ю. Обличчя одутле, загальний колір шкірних покривів мертвотно-блідий. Трупні плями фіолетово-рожевого кольору розташовувалися на правій щоці і передній поверхні грудної клітки, колір їх при натисненні пальцем не змінювався, трупне заклякання розв'язалося. Довжина пуповини 3 см, вільний край її дрібно зубчасті, з обривками м'яких тканин. Пуповина волога, блідосинюшна, без демаркаційної лінії біля пупочного кільця; білісуватє сироподібне мастило малося в природних складках шиї, пахвових западинах, ліктьових згинах і підколінних ямках; меконий темно-зеленого кольору. Довжина тіла 50 см, маса 3450 гр., волосся на голові темно-русявє, довжиною 2 см. Розміри голівки: окружність 32 см, великий косий 12 см, малий косий 9 см і поперечний розмір 11 см. Хрящі носа і вушних раковин пружні й еластичні. Ширина плічок 13,5 см, окружність грудної клітки на рівні сосків 28 см. Соски набряклі, злегка вистоять. Пупочне кільце розташовувалося на рівній відстані між мечоподібним відростком і ло-

144

ном (по 5 см), великі полові губи прикривали малі. Ядра окостеніння в епіфізах стегнових кісток червонясто-коричневого кольору, діаметр їх 0,7 см. Легені розправлені, позитивні результати шлунково-кишкової і лівосторонній легеневої проб.

На тілі трупа дитини були виявлені наступні тілесні ушкодження. Ліве очне яблуко було відсутнє, в окружності його й у глибині орбіти м'які тканини червонуваті, із дрібними обривками. На чолі й в області перенісся праворуч ближче до внутрішнього кута правого ока малося 2 дефекти шкіри овальної форми, з відносно рівними, місцями та дрібно зубчастими краями, розмірами 1×1,2 і 1,8×2,3 см. Дном цих дефектів було окістя; у навколишніх м'яких тканинах виявлені слабко виражені червонуваті крововиливи. Аналогічні 3 дефекти шкіри малися в правій пахвовій западині, на внутрішніх поверхнях правого плеча і стегна (ближче до пахової складки), розміром від 0,6×1 до 6×9 см, з яких виділялася рідка кров. На рівні дефектів шкіри правого плеча була відсутня м'язова тканина у виді кільця навколо плечової кісти шириною до 2 см і кість була майже цілком скелетована. Отвір шкіри, розташований у правій пахвовій западині, проникав в плевральну порожнину на рівні II-III міжребір'я по середньо підпахвиної лінії. У пристінкової плеврі (відповідно рівню верхівки легені) мався дефект овальної форми з відносно рівними краями, розміром 3×4 см. Від верхньої частки правої легені зберігалася лише його частина, краї ушкодженої тканини нерівні і зазубрені. Дном шкірної рані правого стегна була підшкірна жирова клітковина. На тілі трупа також виявлені множинні ділянки осаднення шкіри у виді пергаментних плям жовтуватокоричневого кольору, неправильної форми, розміром від крапкових до 0,5×2 см.

ЗАДАЧА 12 Завдання:

1.Вирішити питання про новонародженість, доношеність, життєздатність.

2.Установити причину смерті.

3.Висловити судження про механізм утворення ушкоджень.

12 листопада в трамвайному вагоні була виявлена господарська сумка, у якій знаходиться труп дитини жіночої статі, загорнений у поліетиленовий пакет і обгортковий папір.

При судово-медичному дослідженні трупа виявлено: довжина тіла 50 см, вага 3100 гр., окружність голівки 35 см. Статура правильна, харчування задовільне, шкірні покриви бліді, чисті, без помарок і сироподібного мастила. Трупне заклякання у всіх групах м'язів виражено слабко. Трупні плями синювато-рожевого кольору, розташовані на задніх поверхнях тіла і кінцівок, при натисненні пальцем колір не змінюють. Ознаки гниття відсутні. Голова правильної форми, покрита світло-русявим волоссям довжиною 2-2,5 см. У тім'яно-потиличній і лівій скроневій області невелика припухлість. Нігті на пальцях рук заходять за кінчики пальців, на пальцях ніг доходять до них. Великі полові губи, прикривають малі, вушні раковини і хрящі носа еластичні. Пуповина довжиною 49,5 см периферичний кінець її з нерівними краями, не перев'язаний. У передньої черевної стінки є пасок бурувато-червоного запалення шириною 2 мм. У м'яких тканинах голови, у тім'яно-потиличній області, холодцеподібного виду пухлина. У скроневій області

145

і тім'яний ліворуч буро-червоний крововилив з чіткими контурами на ділянці 4×3 см з явищами холодцеподібного набряку. По розтині порожнини черепа виявлений крововилив у м'які мозкові оболонки і шлуночки головного мозку, а також у ліву півкулю мозку по зовнішній поверхні. Виявлено два переломи кіст черепа. Лінії переломів починаються у пірамідки лівої скроневої кісти і далі поширюються радіально на скроневу і тім'яну кісти. Легені цілком виконують плевральні порожнини, пухнаті. Легенева плавальна проба позитивна. На розрізі тканина легень повнокровна. У серці і великих судинах рідка кров. Шлунково-кишкова плавальна проба позитивна, плавають шлунок і частково тонкий кишечник. У шлунку невелика кількість сіруватого грузлого слизу. У тонкому кишечнику меконий. Органи черевної порожнини повнокровні, без патологічних змін і аномалій розвитку.

146

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯНА ТЕМУ: «СУДОВО-МЕДИЧНА ЕКСПЕРТИЗА УШКОДЖЕНЬ ЗАПОДІЯНИХ ТУПИМИ ТВЕРДИМИ ПРЕДМЕТАМИ»

ОБГРУНТУВАННЯ ТЕМИ ЗАНЯТТЯ

Судово-медична експертиза ушкоджень тупими предметами є найвагомішим розділом судово-медичної травматології. Це пояснюється тим, що такі ушкодження мають найбільше розповсюдження серед всіх інших. Їх спричиняють в побуті, на виробництві, при занятті спортом тощо. Вони є досить частою причиною інвалідізації, розладу здоров’я та настання смерті.

МЕТА ЗАНЯТТЯ: надати студентам відомості про ушкодження тупими твердими предметами та навчити їх особливостям проведення судово-медичної експертизи у випадках спричення ушкоджень тупими твердими предметами.

МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

1.Судово-медична документація («Акт судово-медичного дослідження трупа» або «Висновок експерта») у випадках смерті від травми тупими предметами.

2.Протоколи огляду місця події.

3.Результати лабораторних досліджень.

4.Ілюстративний матеріал — таблиці, макропрепарати.

5.Контрольні тестові завдання.

6.Ситуаційні задачі.

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТТЯ

1.Опрацювання теми заняття з демонстрацією ушкоджень, спричинених тупими твердими предметами.

2.Самостійна робота з судово-медичною документацією.

3.Вирішення контрольних тестових завдань.

4.Вирішення ситуаційних задач.

ПЕРЕЛІК ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ, ЯКИМИ ПОВИННІ ВОЛОДІТИ СТУДЕНТИ З ПОПЕРЕДНІХ КАФЕДР

1.Знати тлумачення поняття «ушкодження» («травма»)

2.Знати класифікацію травм.

3.Вміти визначати різновиди тілесних ушкоджень.

4.Знати морфологічну та біохімічну динаміку заживлення тілесних ушкоджень.

5.Знати загальну реакцію організму на травму.

147

ПЕРЕЛІК ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ, ЯКІ ПОВИННІ ЗАСВОЇТИ СТУДЕНТИ НА ЗАНЯТТІ

1.Знати морфологічні особливості ушкоджень, що спричинені тупими твердими предметами.

2.Вміти досліджувати тілесні ушкодження від дії тупих твердих предметів.

ЕЛЕМЕНТИ ЗАНЯТТЯ, ЯКІ ПІДЛЯГАЮТЬ ОБОВ’ЯЗКОВІЙ ОЦІНЦІ

1.Теоретичні знання з теми.

2.Вміння визначити вид тілесного ушкодження та основні його морфологічні ознаки.

3.Вирішення контрольних тестових завдань.

4.Вирішення ситуаційних задач.

ОСНОВНІ ТЕРМІНОЛОГІЧНІ ПОНЯТТЯ

Травма — порушення анатомічної цілості або фізіологічної функції органів та тканин внаслідок дії факторів зовнішнього середовища.

Давність травми (ушкодження) — час, що минув від моменту заподіяння травми людині до її огляду або смерті.

Зажиттєвість травми — ознаки ушкодження, що свідчать про її виникнення до настання смерті. В основі її визначення лежать місцеві зміни у зоні ушкодження або загальна реакція організму на травму.

Перелом — часткове або повне порушення анатомічної цілісності кістки.

Рана — ушкодження шкіри або слизових оболонок на всю їх товщу та навіть глибше.

Садно — ушкодження шкіри або слизової оболонки, що не проходить до росткового їх шару.

Синець — крововилив у міжтканинний простір крові внаслідок порушення цілості судин.

Травмуюча здатність — здатність предмету або явища спричиняти травму.

Тупий твердий предмет (або тупий предмет) — предмет, який спричиняє ушкодження, діючи механічно тільки своєю поверхнею.

Черепно-мозкова травма — комплекс механічних ушкоджень м’яких покривів голови, черепа і його вмісту (мозкових оболонок, головного мозку, судин, черепних нервів).

Епідуральна гематома — скупчення крові над твердою мозковою оболонкою

між кістками черепа і твердою мозковою оболонкою.

Субдуральна гематома — скупчення крові під твердою мозковою оболонкою.

Субарахноїдальний крововилив — скупчення крові під павутинною оболонкою головного мозку.

148

Аксональна травма — ушкодження внаслідок перерозтягування і розриву аксонів в білій речовині мозку.

Забій мозку — первинне травматичне локальне ураження кори, а іноді і підлеглих ділянок білої речовини у вигляді крововиливів і руйнувань мозкової речовини.

Імпресійна травма голови — травма, що виникає внаслідок дії предметів на обмежену ділянку голови.

Компресійна травма голови — результат здавлення голови між двома тупими широкими поверхнями.

Травма прискорення — травма, під час якої череп зазнає удару предметом (або удару об такий) зі значною масою.

Явище кавітації – поява негативного тиску в порожнині черепа, в наслідок чого утворюються в речовині мозку порожнини, які спадаються після припинення дії прискорюючої сили.

Солітарна (справжня гематома) — утворення порожнини в речовині мозку, що заповнена кров’ю, має чіткі межі та кульоабо яйцеподібну форму.

Інсультоподібна гематома — вогнище ішемії з наступним просякуванням мозкової речовини кров’ю.

Спинальна травма — ушкодження хребта, оболонок і речовини спинного мозку.

Дуральний мішок — тверда мозкова оболонка, в яку вміщений спинний мозок з м’якою мозковою оболонкою.

БЛОК ІНФОРМАЦІЇ

В судовій медицині особливо велике значення надається вивченню всіх видів механічних ушкоджень і в першу чергу — травм, спричинених тупими предметами, бо вони є найбільш поширеними. Це пояснюється легкою доступністю та різноманітністю таких знарядь і предметів. Основною і характерною рисою тупих предметів є діюча поверхня. В залежності від характеру її тупі предмети розділяють на ті, що мають плоску обмежену або необмежену поверхню, заокруглену поверхню, ребристу чи невизначену форму.

На властивості та тяжкість тілесних ушкоджень впливають розміри, маса, форма предмета, швидкість та направленість руху, особливості тканин, що ушкоджуються.

При дослідженні ушкоджень, що спричинені тупими твердими предметами, необхідно визначати:

а) локалізацію відповідно до сталих анатомічних орієнтирів; б) характер травми — садно, рана, синяк;

в) форму, розміри в різних напрямках, глибину проникнення, орієнтацію довжини ушкодження відносно поверхні тіла;

г) колір; д) стан країв, кінців, стінки, дна;

е) особливості тканин, які розташовані в глибіні ушкодження;

149

ж) наявність сторонніх включень в ділянці травми та навколо неї; з) властивості та зміни в оточуючих тканинах; і) наявність та характер крововиливів; к) наявність ознак заживлення;

л) кількість ушкоджень та висоту їх розташування відносно довжини тіла (зросту) людини.

Тупими твердими предметами можуть бути спричинені крововиливи (синці), садна, забиті рани, переломи кісток, розриви внутрішніх органів при цілісності шкіри, розм’яття та розділення тіла на частини, або відокремлення частин тіла, забої, струс тканин й органів, вивихи.

Садно — це поверхневе ушкодження шкіри або сливової оболонки, що являє собою відсутність епідермісу та не доходить до сосочкового шару власне дерми і виникає при переміщенні тупого предмету відносно шкіри під кутом. Важливими є зміни на поверхні садна, що виникають з плином часу. Вони дозволяють визначати давність утворення цього ушкодження. Судово-медичне значення садна полягає в наступному:

а) садно є ознакою дії тупого твердого предмету; б) локалізація садна засвідчує місце дії сили;

в) за змінами на поверхні садна можливо визначити давність його утворення та зажиттєвість травми;

г) можливо визначити механізм виникнення травми та напрямок руху тупого предмету;

д) за локалізацією садна разом з його зовнішнім виглядом можливо припустити вид насильницьких дій;

е) садна відносять до легких тілесних ушкоджень, що не призвели до короткочасного розладу здоров’я та втрати працездатності.

Синці виникають від удару або здавлення тупим предметом, характеризуються розривом кровоносних судин з наступним виливом крові у підшкірну клітковину і міжтканинні щілини. Кров зсідається і просвічує крізь шкіру у вигляді червонуватої або синюватої плями, звідки це ушкодження і отримало назву синяк. Синяки характеризуються такими ознаками:

а) з плином часу в результаті перетворення гемоглобіну змінюють свій колір; б) локалізація синяка не завжди відповідає ділянці контакту з тупим предме-

том; в) вони можуть з’являтися не зразу після травми;

г) за формою можуть відповідати формі травмуючої поверхні тупого предмету; д) при деяких видах насильства можуть мати характерну локалізацію на тілі

людини; е) дають можливість визначити давність травми та зажиттєвість її виникнення;

ж) синці відносять до легких тілесних ушкоджень, що не призвели до короткочасного розладу здоров’я.

з) синяки під слизовими оболонками і в сполучній тканині ока мають назву крововиливів і з часом не змінюють свого кольору, а загоюються шляхом розсмоктування, під час якого змінюється інтенсивність червоного кольору.

150

Соседние файлы в папке Судмед