Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fidosofiya_pitannya.docx
Скачиваний:
593
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
230.13 Кб
Скачать

61. Поняття ринку. Ринок – середовище для вільного самовизначення людини як суб’єкта економічної діяльності.

Ринок - необхідне середовище для вільного самовизначення людини. Основні моделі, протиріччя та девіації поведінки людини в умовах ринку. Людина - вища мета функціонування та розпитку ринкової економіки.

Ринок - це регулятор виробництва,який забезпечує оптимальну кількість товарів та послуг.

Ринкові ціни повідомляють виробникам, що виробляти,як виробляти і в якій кількості.

Розрізняють:стихійний, регульований та вільний ринок.

Ринок інтегрує суб’єктів економічної системи в одне ціле, сприяючи формуванню єдиного економічного простору як у межах окремої держави, так і в межах світової економіки. Л. Мізес зазначає, що «кожний індивід інтегрується в цю систему співробітництва сам по собі. Ринок спрямовує його і показує, яким чином він може краще за все сприяти власному добробуту, поряд з добробутом інших людей. Ринок самостійно впорядковує всю суспільну систему, надає їй смисл та значення.

Функції ринку:

  • Регулююча: ринок, як регулятор виробництва, через механізм ринкових законів встановлює необхідні пропорції відтворення; завдяки цінам ринок стимулює впровадження досягнень науки та техніки у виробництво — це сприяє розширенню асортименту товарів та послуг;

  • Стимулююча — ринок спонукає виробників товарів до зниження витрат, підвищення якості та споживчих властивостей товарів;

  • Розподільча — доходи споживачів і виробників у ринковій економіці диференціюються через ціни, зумовлюючи соціальне розшарування суспільства за доходами.

  • Алокаційна — ринок забезпечує виробництво оптимальної кількості товарів і послуг за допомогою найефективнішої комбінації ресурсів.

  • Інтеграційна — ринок об'єднує суб'єктів економічної системи в одне, сприяючи формуванню єдиного економічного простору як у межах окремої держави, так і в межах світової економіки.

  • Інформаційна: саме ринок дає об'єктивну інформацію про те, які товари мають попит; кожна фірма може регулювати власне виробництво.

  • Посередницька — ринок виступає посередником між виробником і споживачем.

  • Сануюча (оздоровча): ринок очищує суспільне виробництво від економічно слабких та не життєздатних господарських одиниць.

62. Практична філософія підприємця. Конкуренція як форма вирішення протиріч між людьми в процесі підприємницької діяльності. Людиновимірна сутність економіки.

Підприємець - суб єкт який організовує власну справу, керує нею і водночас бере на себе відповідальність, також ризикує з метою отримання прибутку, що спонукатиме наступне вкладання грошей, для ще більшого розширення власного бізнесу.

Якості підприємця:

1. організаційно-господарське новаторство; 2. готовність та здатність до ризику; 3. пошук нових можливостей та ініціативність; 4. орієнтація на ефективність та якість продукції і обслуговування; 5. майнова відповідальність та цілеспрямованість; 6. висока інформованість та постійне спостереження; 7. здатність до жертв в інтересах справи; 8. чіткість, планомірність у роботі; 9. здатність переконувати людей, комунікабельність, чесність, надійність тощо.

Функції: Ресурсна функція полягає у тому, що підприємець бере на себе ініціативу поєднання фінансових, виробничих, матеріальних, сировинних, людських, інформаційних, інтелектуальних та інших ресурсів у процесі виробництва товару чи надання послуги, організовує виробництво, розподіляє засоби виробництва і трудову діяльність. Управлінська функція підприємця полягає у прийнятті управлінських рішень на всіх стадіях виробничої та збутової діяльності, здійснення організації, планування, мотивації та контролю виробництва.

Інноваційна функція передбачає здійснення інновацій (нововведень), освоєння нової продукції, нових технологій та нових форм організації виробництва і праці, пошук нових ринків збуту, нових засобів задоволення потреб споживача, перехід від традиційних до нових форм господарювання, які не мають аналогів у господарській діяльності. Ризикова функція полягає в необхідності прийняття рішень, які спрямовані на досягнення успіху, але не гарантують його через невизначеність та мінливість економічної ситуації.

Конкуренція — економічне змагання виробників однакових видів продукції на ринку за залучення більшої кількості покупців та одержання максимального доходу в короткостроковому або довгостроковому періодах.

У процесі конкурентної боротьби учасники переслідують однакові цілі – максимізація прибутку за рахунок завоювання переваг споживачів. Однак способи й шляхи досягнення цієї загальної мети різні.

Конкуренція є рушійною силою розвитку суб'єктів і об'єктів управління, суспільства в цілому.

Конкуренція веде до кращого використання здатностей і знань. Більша частина досягнутих людських благ отримана саме шляхом змагання, конкуренції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]