Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
296.45 Кб
Скачать

3.2 Формування асортименту на підприємстві тов « пік і к»

При формуванні асортименту були враховані не тільки інтереси покупців , а й вигідні умови для підприємства . Формування асортименту залежить від купівельного попиту населення , від режиму і умов поставки товару , від рівня і чистоти оновлення асортименту . Так само для асортименту , важливе значення має ціна продукції . Асортимент ковбасних виробів вітчизняного виробництва досить обширний . Кожен вид ковбасних виробів відрізняється по ряду ознак: увазі м'ясної сировини , складу і якості сировини , виду оболонки , малюнку фаршу на розрізі і навіть призначенням ( ковбаси для широкого , тобто масового споживання і для дієтичного та дитячого харчування ) .

У магазині асортимент пропонованих населенню ковбасних виробів не великий , але користується попитом у населення. У цьому підприємстві в асортимент ковбасних виробів входять : варені , напівкопчені і копчені , ліверні ковбаси , сальтисон, м'ясні хліби , сосиски і сардельки , характеристика яких представлена ​​нижче:

Варена ковбаса Лікарська - відноситься до ковбас вищого сорту. Готується з яловичини в / с ( 25 %) і напівжирної свинини ( 70 %). У рецептуру Докторської ковбаси яйця ( 3 %) , молоко сухе ( 2 %). Фарш у неї тонкоизмельченной однорідної маси , рожевого кольору.

Любительська і молочна подібні між собою за формою батона і виду на розрізі , але розрізняються по в'язці і аромату ; в Руську додають часник. Обидві ковбаси можуть мати і форму широкого , злегка вигнутого батона з поперечною в'язкою через кожні 5 см. У рецептуру Любительської ковбаси входять яловичина в / с , свинина нежирна , шпик хребтовий, а Російську ковбасу готують за такою рецептурою : яловичина в / с , свинина напівжирна , шпик хребтової .

З варених ковбас 1 сорту в магазині реалізуються , Окрема , Московська . Готують ковбаси 1 сорту з яловичини 1 сорту , свинини і напівтвердого шпику . В якості прянощів використовують перець і часник.

До ковбас 2 сорти: Чайна , яку готують з яловичини 2 гатунку ( 70 %) , напівжирної свинини ( 20 %) , шпику бічного ( 10 %).

У покупців магазину ковбаси 2 сорту не користуються підвищеним попитом , тому асортимент і кількість їх обмежена.

Є сертифікати відповідності .

Характеристика найбільш поширених сосисок та сардельок .

У магазині ТОВ « ПІК І К» є сертифікати відповідності ( прилож. 6 і 7) .

. 3 Сосиски вищого гатунку - Ганноверські , Молочні та ін

Ганноверські і Молочні - великі сосиски , довжина їх 12-13 см. Ганноверські складаються з рівних кількостей яловичини 1 сорту , свинини напівжирної і обрізків шпику ; Молочні - з приблизно рівних кількостей телятини або яловичини в / с , свинини напівжирної і вершків . Розрізняються вони кольором ( Молочні світліші ) , смаком ( Молочні мають злегка солодкуватий , типово молочний смак).

Свинячі і Молочні сосиски відрізняються від інших розмірами. Це дрібні ізднлія довжиною 8 см. Свинячі складаються з напівжирної свинини ( 100 %) , Молочні - з яловичини 1 сорту , жирної свинини і 5 % сухого молока і яєць . Розрізняються вони кольором , структурою фаршу і смаком. Так , Свинячі сосиски світліші , ніжні і мають характерний смак.

Сардельки вищого гатунку - складаються з напівжирної свинини ( 100 %) , характеризуються світлим забарвленням , ніжною структурою і характерним свинячим смаком . Сардельки 1 сорту складаються з яловичини 2 гатунку та свинини напівжирної . Вони світлі, ніжні , але мають виражений запх часнику.

Характеристика ліверних ковбас , що реалізуються магазином .

1 . До ліверної ковбаси вищого сорту відносяться Ліверна звичайна, яка містить печінку , свинину полужирную і свинячу Щоковина , яйця , цибуля ріпчаста .

2 . До ковбас 1 сорту відносяться Варена , Звичайна . Варену Ліверну ковбасу готують з печінки і свинячий щоковини ; а Звичайну - з вареного м'яса ( 60 %) , печінки і жиру топленого ( 10 %) , щоковини ( 20 %). Ліверні ковбаси 2 сорту в магазин не надходять через відсутність попиту.

Характеристика найбільш поширених напівкопчених ковбас , що реалізуються магазином .

1 . З полукопченихколбас в / з найчастіше надходять у реалізацію Армавирская і Краківська , містять однакову кількість яловичини , свинини і грудинку . Однак трезко відрізняються один від одного формою батона і видом на розрізі .

2 . До ковбас 1 сорту відносяться Українська , Свиняча , Московська .

Українська схожа з Армавірської , але фарш у неї більш грнубий через яловичини 2 гатунку , і більш темний . Свиняча напівкопчена ковбаса має характерний смак свинини , т.к містить тільки свинину. А Московську готують з яловичини 1 сорту ( 98 %).

Ковбаси напівкопчені 2и 3 сортів магазин не бере на реалізацію за зниженого купівельного попиту на них.

Характеристика асортименту копчених ковбас , що реалізуються магазином .

Копчені ковбаси залежно від способу термічної обробки підрозділяють на сирокопчені і варено -копчені . Вони мають найвищими смаковими достоїнствами калорійністю. Ці ковбаси стійки при зберіганні. За останні роки купівельна спроможність на копчені ковбаси підвищується.

Варено- копчені ковбаси також поділяються на 1 і в / с. Найбільш поширені ковбаси Деликатесная , Московська і Любительська . Готуються вони за рецептурою однойменних сирокопчених ковбас.

Розглянутий асортимент ковбасних виробів показує , що торговельне підприємство магазин ТОВ « Кондор- С» пропонує широкий вибір ковбасних виробів покупцям для задоволення їх потреб у гастрономічному продукті , причому деякі вироби ( копчені ковбаси ) відносяться до делікатесних .

За останні 2-3 роки в магазин надходить і фасована продукція (нарізані копчені ковбаси) , упакована під вакуумом. Пропонований варіант ковбасних виробів створює зручності споживача при їх використанні (тому ковбасні вироби нарізані кружечками певної товщини ) і готові до вживання , крім цього мають приємний зовнішній вигляд і можна відразу , розкривши упаковку , використовувати для сервірування столу .

На сучасному насиченому ринку виробники і продавці прагнуть задовольнити різноманітні потреби населення.

Коли попит перевищує пропозицію , потрібні комерційні зусилля по створенню споживчих переваг , що досягається в числі інших коштів за рахунок збільшення широти і повноти ассмортімента . Слід , однак, враховувати , що черезмерное різноманітність прдукции може утруднити вибір споживача, тому повнота і широта асортименту повинні бути раціональними .

Раціонально підвищена повнота і широта асортименту може служити одним із засобів стимулювання збуту і задоволення різноманітних потреб , обумовлених різними смаками , звичками і іншими чинниками і виступає в якості одного з критеріїв конкурентоспроможності фірм.

Для успішної роботи роздрібного підприємства необхідно , щоба його асортимент відповідав вимогам стійкості , раціональності , новизни , гармонійності і собдюдался асортиментний мінімум.

Ось чому , на підприємстві ТОВ « ПІК І К » , керівником постійно здійснюється діяльність з управління асортиментом , спрямована на досягнення вимог раціональності асортименту .

Основопологающимі елементами управління є формування і встановлення рівня вимог за показниками , визначальним раціональність асортіманта .

Формування асортименту ковбасних виробів базується на обраних цілях і задачах, визначених керівництвом організації. Це визначає асортиментну політику підприємства роздрібної торгівлі ТОВ « ПІК І К». Асортиментна політика підприємства спрямована на задоволення різноманітних потреб населення та отримання запланованого прибутку . Для реалізації цих цілей вирішується ряд завдань , таких як встановлення потреби в даному продукті , оцінка матеріальних можливостей підприємства , виявлення товарних джерел продукції , визначення основних напрямів формування асортименту .

Серед чинників формування асортименту виділяють загальні та специфічні чинники. Спільними чинниками, що формують асортимент ковбасних виробів на підприємстві роздрібної торгівлі ТОВ «ПІК І К» , є попит і рентабельність . Попит є головним чинником і визначається класом споживачів .

Рентабельність реалізації визначається собівартістю , витратами обігу , на які впливає державне регулювання .

До специфічним факторам формування асортименту ковбасних виробів в досліджуваному магазині відносяться методи стимулювання збуту та формування попиту , матеріально-технічна база магазину , джерела надходження товарів .

В якості методів стимулювання збуту, і формування попиту використовується рекламна підтримка продукції . Так , включаючи в свій асортимент ковбасні вироби відомих , добре розрекламованих виробником марок , підприємство ТОВ «ПІК І К» звільняється від дорогих витрат на рекламу , за рахунок чого зростає прибуток .

Матеріально-технічна база визначається торговою площею торгового підприємства , його здатністю вміщати каое - то певну кількість найменований , наявністю складських площ та холодильного обладнання , обаспечівающіх збереженість ковбас в належних умовах.

Джерела надходження товарів також мають значення при формуванні торгового асортименту . Налагоджена система поставок , ритмічність доставки в потрібні терміни і в потрібній кількості полегшують роботу з формування асортименту ковбасних виробів в магазині.

На підставі розглянутих факторв на підприємстві роздрібної торгівлі ТОВ «ПФК І К» сформувався асортимент , розглянутий в таблиці 10.