Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
296.45 Кб
Скачать

5.2 Характеристика джерел викидів в атмосферу

Під джерелом забруднення атмосфери розуміють об'єкт , від якого забруднюючі речовини надходять в атмосферу. Всі джерела забруднення поділяються на точкові , лінійні і майданні . У свою чергу точкові джерела можуть бути рухливими і стаціонарними ( нерухомими ) . До точкових стаціонарних джерел забруднення відносяться димарі теплоелектростанцій , опалювальних котелень , технологічних установок , печей та сушарок , витяжні шахти , дефлектори , вентиляційні труби і т. п.

Рухливими джерелами забруднення є вихлопні труби тепловозів , теплоходів , літаків , автотранспорту та інших рухомих пристроїв.

Лінійні джерела забруднення повітряного басейну являють собою дороги і вулиці , по яких систематично рухається транспорт.

До майданних джерел відносяться вентиляційні ліхтарі , вікна , двері , нещільності обладнання, будівель і т. д. , через які домішки можуть надходити в атмосферу.

Залежно від характеру викидів промислові виробництва поділяються на чотири групи:виробництва з умовно чистими вентиляційними викидами і концентрацією шкідливих речовин , що не перевищує ГДК у робочій зоні;

виробництва з викидами неприємним речовин;

виробництва з викидами значних кількостей газів, що містять нетоксичні або інертні речовини ;

виробництва з викидами токсичних , подразнюючих , сенсибилизирующих , канцерогенних , мутагенних речовин , а також з'єднань , що впливають на репродуктивну функцію організму.

У хімічній і нафтохімічній промисловості до виробництв першої групи відносяться цехи з технологічними печами , що працюють на природному газі і малосернистого мазуті , цехи переробки пластмас , еластомерів , прядильні цехи і т. п.; до другої групи - виробництва азотної кислоти з каталітичної очищенням , цехи формувань хімічних волокон та ін; до третьої групи - дробильно- помольні цехи , відділення сушіння , гранулювання , збагачувальні фабрики і т. д.; до четвертої групи відноситься більшість хімічних і нафтохімічних виробництв (виробництва фенолу , поліетилену , фталевого ангідриду , стиролу , метанолу , ацетилену та ін.)

Джерела забруднення повітря поділяються на джерела викидів і джерела виділення шкідливих речовин. Джерела викидів - труби , вентиляційні шахти , дихальні клапани резервуарів і т. д. До джерел виділення шкідливих речовин відносять технологічні установки , апарати , агрегати , очисні споруди , градирні та пр.

Викиди промислових підприємств можуть бути організованими і неорганізованими . Організованими називаються такі викиди , які здійснюються за допомогою спеціально споруджених газоходів , повітроводів і труб. Неорганізовані - це промислові викиди , що надходять в атмосферне повітря у вигляді ненапрямлених потоків газу внаслідок порушення герметичності обладнання , відсутності або незадовільної роботи обладнання з відсмоктування газу в місцях завантаження , вивантаження або зберігання продукту .

Викиди шкідливих речовин в атмосферу в залежності від способу їх утворення поділяються на технологічні , вентиляційні та аспіраційні .

До технологічних викидах відносяться виділення шкідливих речовин з технологічного обладнання внаслідок його негерметичність , при продувці апаратів і т. п. Ці викиди характеризуються порівняно високою концентрацією домішок.

Вентиляційні викиди являють собою викиди шкідливих речовин від природної та механічної ( примусової) загальнообмінної вентиляції. У цьому випадку концентрація домішок у повітрі , як правило , нижче ГДК.

Аспіраційні викиди - це викиди в атмосферу від усіх видів витяжною місцевою вентиляції. За складом ці викиди близькі до технологічних