Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
296.45 Кб
Скачать

3.4 Аналіз асортименту товарів у супермаркеті тов «пік і к»

Аналіз і характеристика асортименту ковбасних виробів реалізованих підприємством роздрібної торгівлі ТОВ « ПІК І К»

При формуванні асортименту врахували як інтереси покупців, а й вигідні умови підприємствам. Формування асортименту залежить від купівельного попиту населення, від режиму і умов поставок товарів, від рівня життя та чистоти відновлення асортименту. Також для асортименту, важливе значення має ціна продукції. Асортимент ковбасних виробів вітчизняних досить великий. Кожен вид ковбасних виробів відрізняється за низкою ознак: виду м'ясного сировини, складу і якістю сировини, виду оболонки, малюнку фаршу на розрізі і навіть призначенню (ковбаси для широкого, тобто. масового споживання й у дієтичного і дитячого харчування).

У магазині асортимент запропонованих населенню ковбасних виробів невеликий, але користується попитом серед населення. У цьому підприємстві асортимент ковбасних виробів входять: варені, напівкопчені і копчені, ліверні ковбаси,зельци, м'ясні хліби, сосиски і сардельки, характеристики яких представлена нижче:

>Вареная ковбаса Докторська - належить доколбасам вищого гатунку. Готується з яловичинив/с (25%) іполужирной свинини (70%). У рецептуру Лікарської ковбаси яйця (3%), молоко сухе (2%). Фарш в неїтонкоизмельченной однорідної маси, рожевого кольору.

Любительська і молочна подібні між собою формою батона і виду на розрізі, але різняться по в'язанню іаромату; в Російську додають часник. Обидві ковбаси можуть мати й форму широкого, злегка вигнутого батона із поперечною в'язкому через щоп'ять див. У рецептуруЛюбительской ковбаси входять яловичинав/с, свинина нежирна, шпик хребтової, а Російську ковбасу готують за такою рецептурою: яловичинав/с, свининаполужирная, шпик хребтової.

З варених ковбас 1 сорти у книгарні реалізуються, Окрема, Московська. Готують ковбаси 1 сорти з яловичини 1 сорти, свинини іполутвердого шпику. Як прянощів використовують перець і часник.

Доколбасам 2 сорти: Чайна, яку готують з яловичини 2 сорти (70%),полужирной свинини (20%), шпику бічного (10%).

У покупців магазину ковбаси 2 сорти не користуються підвищений попит, тому асортимент і кількість їх обмежена.

Є сертифікати відповідності (>прилож. 6 і аналогічних сім).

Характеристика найпоширеніших сосисок і сардельок.

У магазині ТОВ «ПІК І К » є сертифікати відповідності (>прилож. 6 і аналогічних сім).

Сосиски вищого гатунку –Ганноверские, Молочні та інших.

>Ганноверские і Молочні – великі сосиски, довжина їх 12-13 див.Ганноверские складаються з рівних кількостей яловичини 1 сорти, свининиполужирной і обрізків шпику; Молочні – десь із рівних кількостей телятини чи яловичинив/с, свининиполужирной і вершків. Відрізняються вони кольором (Молочні світліші), смаком (Молочні мають злегка солодкавий, типово молочний смак).

Свиние і Молочні сосиски від інших розмірами. Це дрібніизднлия довжиною 8 див.Свиние складаються зполужирной свинини (100%), Молочні – з яловичини 1 сорти, жирною свинини і п'яти% сухого молока і яєць. Відрізняються вони кольором, структурою фаршу і смаком. Так,Свиние сосиски світліші, ніжні і мають характерний смак.

Сардельки вищого гатунку – складаються зполужирной свинини (100%), характеризуються світлої забарвленням, ніжної структурою і характерним свинячим смаком.Сардельки 1 сорти складаються з яловичини 2 сорти і свининиполужирной. Вони світлі, ніжні, але мають вираженийзапх часнику.

Характеристика ліверних ковбас, реалізованих магазином.

1. Доливернимколбасам вищого гатунку ставлятьсяЛиверная звичайна, що містить печінку, свининуполужирную і свинячущековину, яйця, цибулю ріпчаста.

2. Доколбасам 1 сорти ставляться вареная, звичайна. ВаренуюЛиверную ковбасу готують з печінці та свинячоїщековини; а звичайну – з вареного мяса (60%), печінці та жиру.

Висновок до розділу 3

РОЗДІЛ 4 . ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ЧАСТИНА

4.1 Товарознавча оцінка варених ковбас виробництва ТОВ «ПІК І К»

4.1.1 Аналіз якості маркування досліджуваних зразків

4.1.2 Визначення органолептичних показників якості досліджуваних зразків варених ковбас

4.1.3 Фізико – хімічні дослідження якості варених ковбасних виробів

4.1.4 Мікробіологічний аналіз варених ковбасних виробів.

Висновок до розділу 4

РОЗДІЛ 5. ЕКОЛОГІЧНА ЧАСТИНА

5.1 Екологічна характеристика об’єкта

Пыдприэмство по виробництву мясних виробів, ковбас та переробці мяса , є не дуже корисним об’єктом для навколишнього середовища та атмосфери. Підприємство випускають різну харчову продукцію , і кожне з них викидає в навколишнє середовище свою частку шкідливих речовин .

У ряді регіонів України спостерігається зростання харчової промисловості , яка представлена ​​різними галузями. За останній час в Харківській області також має місце бути істотний підйом розвитку харчової промисловості . Основними напрямками в регіоні стали підприємства молочної промисловості , а також модернізація і будівництво нових овочесховищ і збільшення обсягів первинної переробки худоби. За офіційними даними , розробляється програма по збільшенню обсягів виробництва хлібопекарської , рибної , консервної та інших галузей. З кожним роком обсяг продукції збільшується завдяки високому попиту , який обумовлений в свою чергу якістю продукту . Це дає право зробити висновок , що харчова промисловість за обсягами виробництва не поступається іншим галузям виробництва. Однією з найбільших галузей виробництв продукції харчування, є мясна та м'ясо-переробна. Підприємство ТОВ «ПІК І К» виробляє приблизно 115 00 тонн продукції на рік, у неї включається м’ясо перероблене, ковбаси, перероблені нутрощі, відходи від виробництва.

З усього цього можна зробити висновок , що викиди шкідливих речовин у навколишнє середовище не тільки не зменшуватися , а навпаки , будуть збільшуватися. З проблемою викидів шкідливих речовин стикається будь-яке підприємство незалежно від його величини , значущості для країни і випускається. Але зайняти своє місце на промисловому Олімпі здатне лише націлене на якісний результат , негативно що не впливає на навколишнє середовище , підприємство .

ТОВ « ПІК І К» спеціалізується на виробництві ковбасних виробів , м'ясних делікатесів , м'ясних консервів.

На території комбінату розташовані такі виробничі корпусу:

- Адміністративно побутовий корпус ;

- Склад додаткової сировини ;

-Склад готової продукції;

- Ковбасний цех з виробничими ділянками ;

- Цех з виробництва м'ясних консервів;

- Котельня ;

- Насосна ;

- Холодильна камера.

Площа підприємства складає :

- Загальна площа підприємства - 77 000 м2;

- Площа забудови - 12 880 м2;

- Площа асфальтобетонних покриттів - 7780 м2;

- Площа газонів - 2253м2 .

У процесі виробничої діяльності в атмосферу викидається 17 найменувань шкідливих речовин. Контроль дотримання нормативів ПДВ від джерел викидів підприємства проводиться розрахунково- балансовим методом згідно графіка аналітичного контролю силами підприємства , а також силами залучених сторонніх спеціалізованих організацій .

Предметом діяльності підприємства є :

- Виготовлення ковбасних виробів та м'ясних консервів;

- Обслуговування власних виробничих , складських та адміністративних будівель , допоміжного виробництва;

-технічне обслуговування та ремонт технологічного обладнання .

В результаті основної діяльності підприємства (виготовлення ковбасних виробів та м'ясних консервів ) утворюються такі види відходів :

- Відходи з Жіроотделітель , що містять тваринні жирові продукти ;

- Текстиль забруднене (відходи спецодягу ) ;

- Відходи пластмасовою ( синтетичної ) плівки;

- Пластмасова тара , що втратила споживчі властивості;

- Гумові вироби , що втратили споживчі властивості;

- Зола деревна та солом'яний .

У процесі виробництва продукції застосовуються новітні технології. Вони допомагають мінімізувати несприятливий вплив на навколишнє середовище і скоротити кількість відходів , і відповідно скоротити витрати на їх утилізацію. На підприємстві постійно удосконалюються заходи з охорони навколишнього середовища .

Укладено договори на вивезення та утилізацію відходів з наступними компаніями

. 1 ТОВ " СТМ - Капітал" - сміття побутової і виробничий , пісок , забруднений маслами.

. 2 ТОВ « СарВторм » - макулатура.

. 3 ТОВ « РЕТ » - масла відпрацьовані ( промислово- індустріальні ) .

. 4 ТОВ « Оборот » - відходи від переробки м'яса тварин.

. 5 ТОВ ПФК « Прогрес» - метал .

Утворені відходи в результаті діяльності підприємства щодня вивозяться з території організаціями -підрядниками .

Підприємство постійно розвивається: впроваджуються нові технології виробництва , використовуються сучасні методи приготування ковбасних виробів. Тому необхідно йти в ногу з часом і з точки зору охорони навколишнього середовища.

Щорічно проводиться озеленення території підприємства за допомогою посадки дерев і збільшенням площі газонів. Основна маса викидів контролюється повністю і тому не створює загрозу для навколишнього середовища. Це ще раз підтверджує , що на підприємстві постійно розробляються і впроваджуються екологічно безпечні технології виробництва .

Харчова промисловість забруднює навколишнє середовище в основному органічними речовинами , а не токсичними. І все ж потрібен постійний контроль за викидами , щоб запобігти негативний вплив на екосистему. Адже головне завдання підприємства - це виробництво екологічно чистих продуктів.