Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsii / лекции-1 / †„.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
515.07 Кб
Скачать

Розділ 4. Стійкість роботи об'єктів в умовах надзвичайних ситуацій військового і мирного часу.

4.1 МЕТОДИ ПІДВИЩЕННЯ СТІЙКОСТІ ОБ'ЄКТІВ

Під стійкістю роботи об'єкту, розуміють здатність його в умовах надзвичайних ситуацій випускати проекцію в запланованому об'ємі і номенклатурі або відновлювати виробництво в мінімальні терміни.

Загальні для всіх об'єктів в надзвичайних ситуаціях шляху підвищення стійкості:

1. Забезпечення надійного захисту робочих і службовців від вражаючих чинників зброї або стихійних лих;

2. Захист основних виробничих фондів;

3. Забезпечення стійкого постачання енергією, сировиною, матеріалами;

4. Підготовка до відновлення зруйнованих об'єктів;

5. Підвищення надійності і оперативності управління;

Захист населення від зброї масового ураження і аварійних викидів досягається трьома способами:

1. Укриття людей в захисних спорудах (притулках);

2. Проведення розосередження і евакуації; '

3. Використання індивідуальних засобів захисту.

Укриття в притулках - найбільш ефективний спосіб захисту тих, що працюють. Ці

укриття повинні будуватися завчасно. Використання засобів індивідуального захисту доцільне при знаходженні на відкритій місцевості і при виході з притулків.

Зашита засобів виробництва полягає в підвищенні опірності будівель, споруд ударній хвилі, захисту цінного оборудовалия. засобів зв'язку, ліній електропередач, складових матеріальну основу виробництва.

Для виробництва продукції необхідні енергія, вода, сировина і т. д., тому передбачаються заходи по захисту комунікацій, запасів сировини і тд.

Забезпечити абсолютний захист об'єктів від дії сучасних видів зброї неможливо. Тому готується декілька варіантів відновних робіт, для цього формуються ремонтні бригади по видах робіт, створюються запаси матеріалів, устаткування.

Надійність і оперативність управління досягається створенням на об'єкті

стійкому зв'язку, високою підготовкою ІТР і знання ними функціональних обов'язків в ЧС, своєчасним ухваленням правильних рішень і постановкою завдання підлеглим.

4.2. Вимоги, що пред'являються До будівництва міст, промислових об'єктів і енергетичних систем.

Основні вимоги при проектуванні міст, населених пунктів, промислових об'єктів і об'єктів життєзабезпечення направлені на зниження матеріального збитку, втрат серед населення і створення умов для проведення рятувальних робіт в можливих осередках ураження

Основні вимоги при проектуванні нових міст і. реконструкція старих полягають в наступному:

Забудова, міст окремими масивами і мікрорайонами зменшує можливість розповсюдження пожеж і сприяє ефективнішому проведенню рятувальних робіт.

Межами мікрорайонів є парки, лісосмуги, широкі магістралі і водоймища.

Зелені насадження є санітарно-захисною зоною і протипожежним розривом. Штучні або природні водоймища використовуються для гасіння пожеж і санітарної обробки людей і району.

Пристрій широких магістралей виключає їх завал при руйнуваннях будівель і забезпечує можливість евакуації населення.

Ширина магістралі повинна бути:

L=Hmax +15 м

де Hmax - - висота самого високою будівлі у магістралі.

Міжміські дороги повинні прокладатися в обхід міст. Навколо крупних міст повинні будуватися кільцеві дороги.

Промислові підприємства повинні розташовуватися з підвітряного боку по відношенню до житлового масиву і між підприємством і житловим масивом влаштовується санітарно-захисна зона шириною від 50 до 1000 м.

Якщо підприємство або населений пункт розташовується на берегах річок і озер, то повинен враховуватися максимально-можливий рівень підйому води в них.

На території підприємства виробництва з шкідливими виділеннями слід розміщувати в окремих зонах і ці зони повинні бути з підвітряного боку по відношенню до менш шкідливих виробництв і конторських будівель.

Наприклад, на машинобудівних заводах до таких виробництв відносяться ковальські, пресові, литейные і мартенівські цехи.

Відстані між будівлями повинні забезпечити протипожежні розриви, щоб пожежа з однієї будівлі не перекинулася на сусідніх. Ширина такого розриву рівна:

L= Н1+ Н2+ (15. - 20) м

де Н1 і Н2 - висоти сусідніх будівель.

Виробничі будівлі слід будувати заглибленими, прямокутної форми в плані для зменшення парусності. Будівельні конструкції повинні виконуватися із залізобетону.

На підприємствах харчової промисловості повинна передбачатися можливість герметизації будівель, щоб виключити попадання радіоактивного пилу і хімічно небезпечних речовин

Складські приміщення повинні мати мінімальну кількість вікон, сховища для легкозаймистих рідин, повинні бути в окремих занапащених блоках і по можливості за територією підприємства.

Дорогі на території підприємства повинні мати тверде покриття і повинні підходити до в'їзду підприємства (не менш 2-х виїздів).

Електропостачання є основою всякого виробництва.

Живлення міст і крупних об'єктів повинне проводитися від двох незалежних джерел. При постачанні від одного джерела повинно бути не менше двухвводов.

Трансформаторні підстанції повинні бути стійкі до ударної хвилі, підведення енергії до цеху здійснюється підземним кабелем.

Крім того в цехах повинне передбачатися автономне електропостачання. Нормальна робота багатьох підприємств залежить від безперебійного постачання водою, часто у великих об'ємах. Для підвищення стійкості водопостачання, необхідно щоб система водопостачання базувалася не менше чим на 2-х джерелах.

У містах і промислових об'єктах система водопостачання повинна бути закольцована. Стійкість систем водопостачання підвищується при заглибленні водопровідних труб. На підприємствах також передбачаються артезіанські свердловини і колодязі.

Газопостачання. У містах і на промислових об'єктах газ використовується як паливо, а на хімічних підприємствах як сировині.

При руйнуванні газових мереж не тільки порушуються технологічні процеси, але і може відбутися вибух.

Газопостачання в містах здійснюється по двох незалежних газопроводах. Газові лінії закільцьовують і прокладаються під землею. Газопроводи повинні бути забезпечені замочною і контрольно-вимірювальною апаратурою.

Соседние файлы в папке лекции-1