Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsii / лекции-1 / †„.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
515.07 Кб
Скачать

5.1.3. Просторово-антропометрична сумісність

Людина має певну (у якихось межах) довжину рук, ніг, його зростання також має межі.

Пости (пульти) управління машиною також мають певні обмеження. При створенні єдиної системи потрібна взаємна ув'язка антропометричних характеристик людини і габаритів машини.

Просторово - антропометрична сумісність оператора і машини полягає в тому, щоб виходячи з антропометричних характеристика створив» для нього зручне робоче місце. З урахуванням антропометричних характеристик створити для нього зручне робоче місце. З урахуванням антропометричних характеристик людини визначаються розміри кабіни, раціональні сидіння і робоча поза, компоновка органів управління (пульта управління) з урахуванням роздільної здатності органів зору і слуху. Так, оптимальна відстань очей до приладового пульта винна складає 0, 5... 0, 65 див.

При виборі робочої пози враховується тяжкість робіт і характер роботи. Важкі роботи виконуються, як правило, стоячи, легкі і точні роботи - сидячи. Багато робіт виконуються в робочих позах, що поперемінно приймаються (стоячи, сидячи)

5. 1. 4 Інформаційна сумісність

У системі "людина-машина" оператор управляє машиною через її інформаційну модель - "дзеркало" машини.

Інформаційна модель об'єднує два поля - сенсорне (плотське) і сенсрмоторне.

Сенсорне поле складається з сигнальних пристроїв, приладів, звукових і колірних пристроїв, екранів.

Сенсрмоторне поле включає кнопки, вимикачі, важелі і так далі Інформаційна сумісність припускає таку модель, адекватну машині, яка б відповідала можливостям оператора переробці інформації і ефективному додатку дій, що управляють, до машини. При розробці інформаційної моделі розглядаються два завдання:

1. Які параметри машини характеризують її роботу

2. Вибір форми передачі інформації про контрольовані параметри і швидкість надходження інформації.

Інформація про контрольовані параметри машини може поступати у вигляді звукових і світлових сигналів, фігур, ліній, цифр і так далі

Вибір виду сигнального подразника залежить від темпу роботи, від часу реакції на той або інший подразник.

Час реакції людини на різні види подразників неоднаково, воно коливається від, 120 мілісекунд для слухового, 150 мілісекунд для зрительного і до 1000 мілісекунд для больового.

Найбільш поширеними способами кодування інформації є світло, тип ліній і їх кількість. При високому темпі інформації доцільно застосувати сигнали у вигляді фігур, квітів, і особливо сигнал «інструкції».

Цифрові сигнальні позначення придатні при малому темпі надходження інформації. Таким чином, інформаційна сумісність машини і оператора забезпечується, якщо швидкість надходження інформації про режим роботи машини соизмерима (менше) пропускної можливості аналізаторів людини.

Створення інформаційної моделі, що гармонізує з можливостями оператора має виняткове значення для зручності, швидкості, точності, надійності і безпеки праці оператора.

Вперше завдання розповсюдження функцій між людиною і машиною на основі їх порівняння переваг і недоліків була поставлена Фітсом. У наслідок Н. Джордан цю проблему сформулював таким чином: "Люди гнучкі, але на них не можна вважатися, коли потрібне послідовне виконання операцій, тоді як на машини можна вважатися при послідовній роботі, але вони зовсім не гнучкі". Можна сказати просто: люди хороший про роблять те, «що погано роблять машини, а машини роблять добре те, що люди роблять погано. Люди і машини не порівнянні, а взаємодоповнювані.

Соседние файлы в папке лекции-1