Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsii / лекции-1 / †„.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
515.07 Кб
Скачать

1. 6. Охорона праці жінок і підлітків

Біологічні і фізіологічні особливості організму жінок і підлітків вимагають спеціальної зашиті їх в процесі праці.

Широко привертаючи жінок до трудової діяльності, держава приймає заходи по захисту їх здоров'я.

Законом про охорону праці (ст. 14) забороняється застосування праці жінок на важких роботах і роботах з шкідливими умовами праці, на підземних роботах і роботах по переміщенню тяжкості.

Перелік важких робіт і робіт з шкідливими умовами, на яких: забороняються використання праці жінок, визначається Міністерством охорони здоров'я за узгодженням з Державним комітетом України по охороні праці. Власники підприємств не мають права відмовляти жінкам в прийомі на роботу або звільняти з роботи по мотивах вагітності. На період вагітності жінок перекладають на легшу роботу із збереженням середнього заробітку. Вагітні (з чотирьох місяців) і годуючі грудьми жінки не допускаються до нічної і наднормовим роботам.

Підлітки у віці до 18 років під час вступу на роботу проходять обов'язковий медичний огляд. Надалі медогляд вони проходять щорічно.

Підлітки у віці до 18 років не приймаються на важкі і шкідливі роботи. Вони не допускаються до нічних і наднормових працюємо.

Підлітки у віці 15-16 років приймаються на роботу з відома профспілки і як правило, для навчання спеціальності.

Для звільнення підлітка з роботи необхідна згода профкому і комісії у справах неповнолітніх. Тривалість робочого дня підлітків у віці 15-16 років - 4 година, а 17-18 років - би годинника. Чергова відпустка підліткам надається у розмірі одного календарного місяця в літній період.

1.7. Відповідальність підприємства і посадових осіб за порушення трудового законодавства.

За порушення нормативних актів по охороні праці або інших правил і норм промислової санітарії згідно ст. 46 Закону про охорону праці України винні працівники можуть притягуватися до дисциплінарної, матеріальної і кримінальної відповідальності.

Дисциплінарна відповідальність. Робочі і службовці, що не є посадовими липами; за порушення техніки безпеки можуть притягуватися тільки до дисциплінарної відповідальності. Дисциплінарними стягненнями є: зауваження, догана. До посадових осіб за порушення нормативних актів застосовуються наступні види дисциплінарних стягнень:

зауваження, догана, звільнення з посади.

Для накладення дисциплінарного стягнення з винного необхідно зажадати пояснення.

Посадова особа, що отримала дисциплінарне стягнення має право оскаржити його вищестоящому посадовому обличчю або організації в двотижневий термін.

Накладення дисциплінарного стягнення не служить перешкодою для збудження кримінальної справи за теж порушення, якщо воно носить злочинний характер.

Якщо протягом року після накладення дисциплінарного стягнення ця особа не була піддана новому стягненню, то вважається, що особа не була піддана стягненню.

Матеріальна відповідальність. Власник несе матеріальну відповідальність за збиток, заподіяний працівникові при нещасному випадку і професійному захворюванні.

За грубі порушення правив і норм техніки безпеки і промислової санітарії на підприємство можуть накладатися грошові штрафи.

Штрафи на підприємства накладаються органами державного нагляду за:

1. Грубі порушення законодавчих актів, правив і норм по БЖД. виявлених при комплексній перевірці.

2. Невиконання розпоряджень саганов державного нагляду.

3. За кожен нещасний випадок, що відбувся з вини підприємства. Посадових осіб органів нагляду накладають штрафи в наступних розмірах:

- голова Держнаглядохоронпраці до 2% місячного фонду заробітної плати підприємства

- эампредседателя -1, 5%

- начальник територіального управління - до 1. 0%

начальник інспекції - 0. 5% Штрафів, що накладаються органами нагляду перераховуються в наступних розмірах:

- до державного фонду охорони праці -15%:

- до галузевого фонду -15%

- до регіонального фонду - 20%'

до фонду охорони праці підприємства - 50%.

Штрафи эа кожен нещасний випадок і професійне захворювання відбулися з вини підприємства, стягуються в наступних розмірах:

- за. нещасний випадок, що привів до «ремінної втрати працездатності, штраф визначається з розрахунку середньомісячного заробітку пострадавшего эа період непрацездатності

- за нещасний випадок і профзахворювання, що привели до стійкої втрати працездатності, - з розрахунку половини середньомісячного заробітку пострадавшего эа кожен відсоток втрати працездатності. Відсоток втрати працездатності визначається медико-соціальною експертною комісією (МСЕК).

- за нещасний випадок із смертельним результатом розмір штрафу визначається з розрахунку дворічного заробітку загиблого:

- за заховання нещасного випадку - десятиразового штраф. Штрафи за нещасні випадки перераховуються:

- до державного фонду охорони праці - 25%:

- до галузевого фонду - 25%:

- до регіонального фонду - 50%. Доказом провини підприємства є:

1. висновок комісії з розслідування нещасного випадку (від Н-1):

2. медичний висновок

3. свідчення свідків

4. вирішення суду;

Об притягання до відповідальності посадової особи. За відсутності провини підприємства воно звільняється від штрафних санкцій. Відшкодування збитку пострадавшему складається з:

1. Виплати втраченого заробітку. .

2. Виплати одноразової допомоги.

3. Компенсаційних: витрат на медичну і соціальну допомогу.

4. Відшкодування морального збитку.

Втрачений заробіток пострадавшему виплачується в повному об'ємі за період непрацездатності. Розмір одноразової допомоги пострадавшему визначається з розрахунку середньомісячного заробітку за кожен відсоток втрати працездатності.

Розмір компенсації за живлення визначається з науково-обгрунтованих норм і існуючих цін.

Розмір витрат на медичний відхід визначає МСЕК і він не може бути менше трьох мінімальних зарплат за спеціальний медичний відхід, уколи - масаж

- двох мінімальних зарплат за звичайний відхід

однієї мінімальної зарплати-прибирання кімнати.

Розмір морального збитку визначається за домовленістю пострадавшего і власника підприємства на підставі висновку МСЕК. або вирішення супу. Його сума не повинна перевищувати 200 мінімальних зарплат.

Якщо в причині нещасного випадку винне підприємство і сам постраждалий розмір відшкодування визначається залежно від ступеня провини кожного. У будь-якому випадку розмір відшкодування не може бути менше 50% від вказаних сум.

Пострадавший направляє заяву власникові підприємства на відшкодування збитку, яке повинне бути розглянуте в 10-денний термін. У разі смерті потерпілого розмір одноразової допомоги сім'ї складає п'ятирічний заробіток загиблого і однорічний заробіток на кожного утриманця. Утриманцями загиблого вважаються:

1. Діти у віці до 18 років (що вчаться до 23);

2. Батьки пенсійного віку:

3. Дружина (чоловік), якщо виховує дитину до 8 років. Розмір середньомісячного відшкодування утриманцям визначається з розрахунку. середньомісячного заробітку загиблого за вирахуванням частини, що доводиться на пострадавшего.

Одноразова допомога сім'ї виплачується в місячний термін. Посадова особа. з вини якого відбувся нещасний випадок, може бути привечено до повного або часткового (не більше 1/3 окладу) відшкодування збитку підприємству.

Кримінальна відповідальність. Основною кримінальною нормою, що охороняє має рацію, є стаття 271 УК України – нарушение вимог законодавства про охорону труда-штраф до 50-ти неоподатковуваних податком мінімумів, виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням свободи на той же термін. Те ж діяння, полвлекшее загибель людей або інші тяжкі наслідки, - карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням свободи на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до семи років, з позбавленням має рацію посідати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років або без такого.

Стаття 272-Нарушение правил безпеки при виконанні робіт з підвищеною небезпекою.

А також статті 273, 274 і 275 УК України.

Незаконне звільнення трудящого з роботи з особистих спонук невиконання вирішення суду про відновлення на роботі, а рівне інше умисне істотне порушення законодавства про працю, здійснене посадовою особою державного або суспільного підприємства або установи, карається виправними роботами на строк до 1-го року або звільненням від посади .

Відмова в прийомі на роботу або звільнення з роботи матери з дитиною до 5 років. а самотніх -до 14 лет- караються виправними роботами на строк до одного гола або звільненням з посади

1.8..ВИДЫ ІНСТРУКТАЖА. НАВЧАННЯ БЕЗПЕЧНИМ ПРИЙОМАМ РОБОТИ

Навчання робочих безпечним прийомам робіт, а також систематичний інструктаж є важливим профілактичним заходом щодо боротьби з травматизмом.

Інструктаж робочих по техніці безпеки підрозділяється на три види: ввідний інструктаж, інструктаж на (первинному) робочому місці і повторний.

1. Працівник під час вступу на роботу проходить ввідний інструктаж.

У програму цього навчання входять загальні відомості про правильну організацію робочого місця, і способи безпечної роботи, правила особистої гігієни і правила пожежної безпеки. Після закінчення цього виду навчання робочому дається контрольний лист. з яким він йде на роботу до майстра для навчання на робочому місці. Тривалість ввідного інструктажа 8 годин, а на деяких виробництвах 12-14 годин..

при переході на нове технологічне устаткування.

Проведення інструктажа і перевірка знанні фіксується в спеціальних журналах..

Поточний інструктаж проводять перед виробництвом робіт, на які оформляються допуск-наряд.

Позаплановий оперативний інструктаж обов'язковий при отриманні завдання по проведенню монтажу, ремонту, який-небудь іншої разової або такої, що рідко повторюється роботи і організації нової роботи.

Цей інструктаж проводиться керівником роботи і включає відомості про призначення і характер завдання, виробничу обстановку і організацію праці, можливі небезпеки при проведенні роботи, необхідне оснащення і захисні засоби, способи безпечного виконання трудових операцій.

Заручення проводиться кваліфікованим інженерно-технічним персоналом. Програми навчання затверджуються головним інженером.

Соседние файлы в папке лекции-1