Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsii / лекции-1 / †„.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
515.07 Кб
Скачать

5.2 Відбір і тренування операторів.

Машина створюється під середньостатистичну людину, що має узагальнені (усереднені) антропометричні дані, гостроту зору, слухові здібності, і так далі Але управляти машиною буде конкретна людина.

Можна з повною упевненістю стверджувати, що не всі люди однаково пристосовані природою для виконання тих або інших операторських функцій.

Наприклад, при комплектуванні групи космонавтів NASA (США) було заздалегідь запрошено 500 чоловік, з них до другого туру дійшло 65, а зараховано до групи 11 чоловік, що залишає не більше 2% від первинного складу.

Такий же строгий відбір проводиться в авіації, а так само на залізничному і автомобільному транспорті. Впровадження машини в експлуатацію вимагає вирішення ряду завдань:

1. професійного відборі операторів під готову машину;

2. тренування операторів для виконання своїх функцій;

3. підбору операторів в групи, ланки, екіпажі;

4. наукова організація праці всього організму, об'єднаного в лінії, потоки, конвеєри. Придатність людини до тієї або іншої трудової діяльності може бути визначена наступним показником:

1. анатомо-фізіологічним чинником, до яких відносяться сила, рухливість, врівноваженість, особливості аналізаторів і так далі

2. психомоторні і інтелектуальні чинники, до яких відносяться точність координації рухів, просторове уявлення, логічне мисленню, знання техніки;

3. властивість характеру - відчуття довга, відповідальності, цілеспрямованість.

Для перевірки цих якостей в спеціальних лабораторіях розробляються тести. Вони враховують особливості тієї або іншої професії.

Наприклад, водій автотранспорту може бути обстежений на гостроту зору, точність рухів, бачення у сутінках, оцінку швидкості руху, световосприятия, здібності розрізнення сили натиснення на важелі і педалі, знання техніки і т. д., а головне - швидкість і правильність ухвалення рішень стійкість орієнтування при несподіваних і в аварійних ситуаціях.

Оператори транспортних засобів повинні володіти такими якостями, як рішучість, здібність до швидкої оцінки обстановки і ухвалення рішень, емоційна стійкість і збереження високої готовності до зміни монотонної діяльності до роботи в екстремальній ситуації. Абсолютно інші вимоги пред'являються до оператора диспетчерської служби. Він повинен володіти великою оперативною пам'яттю, здатністю швидкого ухвалення рішень, тактичним в стратегічним мисленням, хорошою дикцією.

Оператори в системах спостереження повинні володіти здібністю до тривалої концентрації уваги, великою оперативною пам'яттю.

Після відбору оператор повинен пройти тренажерну підготовку. Тренажери машин є майже "нотариальной* копією реальних зразків. При цьому тренажер повинен володіти наступними властивостями:

1. Відтворювати суть керованого об'єкту з виводом на друк його просторово-часових характеристик;

2. Зводити процеси управління в сповільненому або прискореному темпі;

3. Забезпечувати можливість зупинки процесу, повторення ситуації, повернення назад на будь-який відрізок часу і продовження роботи із збереженням реальної картини.

Процес навчання оператора може починатися з візуального перегляду ходу процесу в сповільненому темпі.

При перегляді інструктор пояснює операторові особливості процесу, звертає увагу на важкі долі найбільш операції, що часто повторюється. У міру придбання знань і досвіду оператор підключається до самостійної роботи, збільшуючи темп і наближаючи його до реального.

Оцінка правильності дій навчаного оператора проводиться порівнянням кінцевих результатів з раніше досягнутими еталонними результатами. Тренажі проводяться не тільки при підготовці операторів до роботи, але і при перервах в роботі для перевірки збереження навиків, при переході не нове устаткування або при зміні технологічного процесу:

Сучасні складні системи, як правило, обслуговуються колективами операторів, які повинні мати свого лідера і добре взаємодіяти друг з футом. Їх робота трепет бездоганної злагодженості і узгодженість дій, вони повинні бути фізіологічно і психологічно сумісні один з одним і в групі в цілому..

Створення груп, екіпажів, ланок і так далі для спільної роботи по обслуговуванню літаків, судів, ліній і потоків здійснюється шляхом тривалих тренувань на тренажерах.

Робота одного оператора або групи характеризується 3 спірними показниками: точністю, оперативністю і надійністю.

Ці показники залежать від наступних чинників:

1. характер розподілу функцій між машиною і оператором і способом організації робіт операторів;

2. експлуатаційних якостей устаткування, що забезпечує роботу оператора (зручність устаткування, робочих місць, засобів відображення інформації, органів управління);

3. умови зовнішнього середовища - мікроклімат, освітленість і т. д.;

4. режим роботи (продолжительностъ зміни, організація відпочинку і літанія і так далі);

5. індивідуальні особливість людей - психофізичні і антропометричні характеристики, інтелектуальні здібності і так далі

6. рівень професійної підготовки.

5.3 Безпека праці при користуванні персональним ЕОМ.

В даний час значно збільшилося чисельність операторів, що використовують в роботі ЕОМ з відеотерміналами. Продовжує зростати об'єм продуктивного навантаження на них. Експлуатація ЕОМ з відеотерміналами супроводжується поряд негативних чинників тих, що впливають на організм оператора.

В результаті наступають зміни функціонального стану центральної нервової і серцево-судинної систем, що приводить до ризику розвитку певних захворювань. Ці захворювання називають професійно-обумовленими.

Відповідно до вимог Закону України « Про забезпечення санітарного і епідеміологічного благополуччя » на виробництві і організаціях повинен існувати виробничий контроль за дотриманням вимог санітарних норм і правил, устаткуванням робочих місць, режимом роботи і відпочинку.

Основними шкідливими чинниками, пов'язаними з роботою на персональних комп'ютерах ПК є:

  1. напруга зорових органів і пов'язані з ним стомлення, захворювання і побічні ефекти.

  2. значне навантаження на пальці і кістки рук.

  3. тривале знаходження в одній і тій же позі, що викликає застійні явища.

  4. випромінювання різного вигляду: м'яке рентгенівське, ультрафіолетове, видиме, інфрачервоне низко- і високочастотні електромагнітні і електростатичні поля.

  5. механічні шуми, пов'язані з роботою принтера, вентиляторів систем охолоджування, приводів читання CD-дисков і вібрація.

  6. іонізація повітря.

  7. наявність шкідливих хімічних речовин.

5.3.1. Устаткування приміщень і робочих місць.

Робоче місце з ПК рекомендується розмішати в окремих приміщеннях, не допускається розміщення ПК в індивідуальних приміщеннях.

Приміщення в якому розташовані ПК повинні мати природне освітлення і організований повітрообмін (вентиляцію).

Природне освітлення бажане з одностороннім светопроемом, площа скління не повинна перевищувати 25%, від площі стіни светопроема. По відношенню до світлових отворів робочі місця повинні бути розташовані на відстані не менше 1,5 метра від них, щоб природне світло падало на робоче місце збоку, переважно зліва. Віконні отвори з ПК повинні мати регульовані жалюзі або завіски для захисту від прямих сонячних променів.

Приміщення з ПК повинні мати також і штучне освітлення, при цьому повинна забезпечуватися освітленість в 400..500 лк.

У приміщення забороняється застосування для обробки полімерні матеріали (ДСП, шпалери, що миються, рулонні синтетичні матеріали і так далі), оскільки вони виділяють в повітря шкідливі хімічні речовини.

Площа на того, що одного працює за ПК повинна складати не менше 6,0 м. кв., вільними двома столами – не менше 1,5 см, від стенів без світлових отворів – 1.0 див.

Екран відео монітора винен знаходиться від очей на відстані 500.700 див.

Гострота зору повинна бути у оператора не менше 600 мм. Клавіатуру слід розташовувати на поверхні столу або спеціальній підставці на відстані 200.300 мм від краю. Кут нахилу до панелі клавіатури повинен бути в межах 5.15 градусів.

Робочий стіл повинен мати вільний простір для ніг заввишки не менше 600мм і шириною не менше 450 мм.

Висота поверхні сидіння (крісла) повинна регулюватися в межах 400.550 мм, ширина і глибина сидіння повинні бути не менше 400мм.

Опорна поверхня спини повинна бути не менше 300 мм (+-20мм), ширину 300 мм і радіус кривизни спинки 400 мм. Кут нахилу спинки у вертикальній площині повинен регулюватися в межах від 0 до 30 градусів.

На робочому місці повинна бути підставка для ніг розміром 300х400 мм.

Джерелом шумів в приміщенні є рухомі механічні частини принтера, вентилятора. Цей шум можна оцінювати як широкосмуговий, постійний з періодичним посиленням при роботі принтерів. Допустимий рівень шуму 50.65 дб.

Мікроклімат приміщення:

  • температура повітря 18 – 220С.

  • швидкість руху повітря 0,1.0,2 м/с.

Соседние файлы в папке лекции-1