Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsii / лекции-1 / †„.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
515.07 Кб
Скачать

1.4 Організація служби безпеки на підприємстві

Забезпечення безпеки життєдіяльності на виробництві покладена на адміністративно-технічний персонал підприємства.

Директор, головний інженер, начальники цехів, майстри - кожен на своїй ділянці забезпечує безпечні умови праці.

ДИРЕКТОР ПІДПРИЄМСТВА (власник):

- створює відповідну службу і призначає посадових осіб. питань безпеки, що забезпечують рішення: визначає їх функціональні обов'язки і права

- спільно з профспілками розробляє комплексні заходи щодо поліпшення праці Фінансує їх і здійснює контроль за виконанням;

- здійснює контроль за проведенням атестації робочих місць

- здійснює контроль за забезпеченням тих, що працюють інструкціями по техніці безпеки, спецодягом і спецживленням.

ТЕХНІЧНИЙ ДИРЕКТОР (ГОЛОВНИЙ ІНЖЕНЕР) здійснює безпосереднє керівництво по виконанню заходів, пов'язаних з безпекою життєдіяльності і несе відповідальність за їх дотримання.

Цю роботу він проводить через відділи (бюро) техніки безпеки.

СЛУЖБА ОХОРОНИ ПРАЦІ вирішує наступні завдання:

- розробляє цілісну систему управління охороною праці на підприємстві:

- спільно із структурними підрозділами підприємства складає комплексні заходи щодо поліпшення умов праці:

- проведення методичного керівництва всією роботою по охороні праці

- забезпечує проведення ввідного інструктажа і контролює проведення інструктажів на робочому місці і ін. видів навчання:

- контролює проведення паспортизації. цехів, ділянок, робочих місць:

- веде розслідування і облік нещасних випадків, а також звітність

- контролює забезпечення тих, що працюють спецодягом, індивідуальними засобами зашиті, спецживленням, а також інструкціями і засобами наочної агітації тих, що працюють. ПРАЦІВНИКИ СЛУЖБИ БЕЗПЕЦІ беруть участь:

- у розслідуванні нещасних випадків:

- у формуванні фонду охорони праці:

- у роботі комісії з введення в експлуатацію нових об'єктів і устаткування. Працівник служби безпеці має право:

- відвідувати будь-які об'єкти підприємства у будь-який час і проводити перевірки по питаннях безпеки життєдіяльності - зупиняти виробництво при грубих порушеннях охорони праці або давати розпорядження про усунення намічених недоліків з вказівками термінів усунення

- вимагати від посадових осіб усунення від роботи осіб. винних в грубих порушеннях

- вносити пропозиції адміністрації до відповідальності посадових осіб винних в грубих порушеннях, а також заохочувати працівників які беруть участь в підвищенні безпеки. У завдання НАЧАЛЬНИКІВ ЦЕХІВ І ВІДДІЛІВ, входить:

- забезпечення у виробничій обстановці нормальних санітарно-гігієнічних умов праці

- проведення заходів щодо попередження виробничого травматизму при виконанні різних виробничих процесів з використанням різноманітного устаткування:

- своєчасне забезпечення тих, що працюють спецодягом, спецживленням і т. д

- своєчасна розробка інструкцій по техніці безпеки для нового устаткування

- своєчасне розслідування нещасних випадків і складання акту формою Н-1. У обов'язки МАЙСТРА входить:

- безпосереднє проведення заходів щодо поліпшення умов праці:

- нагляд за безпекою устаткування:

- постійне спостереження за виконанням робочими інструкцій по ТБ, за. правильним користуванням індивідуальними засобами захисту:

- участь в розслідуванні нещасних випадків:

- проведення інструктажа на робочому місці.

Посадові особи підприємств здійснюють періодичний контроль стану

безпеці праці.

ПЕРШИЙ СТУПІНЬ контролю здійснюється майстром і уповноваженим по охороні праці.

Цей контроль здійснюється щодня і результати фіксуються в спеціальному журналі.

ДРУГИЙ СТУПІНЬ здійснюється начальником цеху. головою цехкому. інженером по ТБ і лікареві один раз в тиждень. Результати (недоліки) фіксуються в журналі.

ТРЕТІЙ СТУПІНЬ контролю здійснюється раз на місяць головним інженером. головою профкому або комісії з охорони праці, начальником відділу ТБ, промсанврачом. головним механіком і енергетиком.

Результати перевірки обговорюються на спеціальній нараді начальників цехів у головного інженера або директора з подальшим виданням наказу.

1. 5. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НОРМАЛЬНОГО РЕЖИМУ РОБОТИ І ВІДПОЧИНКУ.

Праця і відпочинок є дві сторони процесу життєдіяльності.

Фізіологічна основа раціональної праці і відпочинку - працездатність.

Раціональний режим праці і відпочинку покликаний забезпечити високу ефективність праці і

збереження здоров'я. Цей режим полягає в чергуванні праці і відпочинку, тривалість яких встановлюється на основі аналізу працездатності.

Працездатність - це є здатність організму підтримувати необхідний рівень потужності в перебігу тривалого часу.

У виробничих умовах можна відзначити наступні фази зміни працездатності:

1. На початку зміни - входження в роботу (врабатывание) організм поступово пристосовується до навантажень. Тривалість цієї фази складає 45-60 мин. у працівників фізичного важкий 1. 5 години у працівників розумової праці.

2. Друга фаза - стійка працездатність, її тривалість складає 3. 5-4 години.

3. Третя Фаза - (коней зміни) зниження працездатності, поява ознак стомлення.

Такі ж три характерні фази мають місце протягом тижня і роки.

Надмірна інтенсивність праці і великі навантаження викликають стомлення. Втома викликає також монотонність праці, неправильне положення тіла безліч допоміжних операцій і так далі

Для усунення втоми необхідне певне чергування роботи і відпочинку.

Тривалість робочого часу встановлюється з урахуванням необхідності охорони здоров'я робочих і службовців, надання ним вільного часу для відпочинку, підвищення культурного і професійного рівня і так далі

Прийнята в наший країні 40-годинна працюючи тиждень може складатися з 5 робочих днів і два вихідних або з в робочих днів і одного вихідного.

У передвихідні і передсвяткові дні тривалість робочого дня скорочується на 1 годині

На шкідливих виробничих підприємствах тривалість робочого тижня складає 38 годин. При 6-тичасовом робочому дні (шестиденка) тривалість робочого часу може бути менше в годинника.

Ненормований робочий день допускається для вузького круга адміністративно-технічного персоналу, праця якого не піддається обліку.

Час з 22-00 до 6-00 наступного дня вважається нічним. Тривалість роботи в нічний час скорочується на 1 годину, а при змінній роботі - зрівнюється з денною з відповідною доплатою.

КЗОТ забороняється наднормові роботи. Ці роботи попускаються у виняткових випадках з дозволу профспілкових органів, але при цьому число наднормових робіт на кожного працівника не повинне перевищувати 120 година в рік або 4 години за два дні підряд. Оплата наднормових проводиться в грошовій формі. Наднормові роботи допускаються:

- якщо це необхідно для оборони країни і запобігання суспільним лихам і аваріям

- при виробництві суспільно необхідних робіт по водо- электро- і газопостачанню населення

- при необхідності закінчити почату роботу яка не могла бути закінчена в нормальний робочий час, якщо припинення її. може спричинити псування матеріалів, устаткування і так далі

- при виробництві тимчасових робіт по ремонту устаткування, якщо їх розлад викличе припинення роботи багатьох робочих: - на безперервних роботах якщо не з'явився змінюючий робочий. Згідно закону України про охорону праці і КЗОТ власник підприємств може встановлювати спільно з профспілкою коротший робочий день для працівників з особливо небезпечними і шкідливими умовами праці, це рішення відбивається в колективному договорі.

ЧАС ВІДПОЧИНКУ. В цілях охорони здоров'я трудящих встановлені наступні види відпочинку: обідня перерва, междусменный перерва, щотижневий відпочинок, святкові дні і щорічні відпустки.

Обідня перерва починається не пізніше чим через 4 години після початку роботи і тривалість його складає від 30 мин. до 2 годин (по розпорядку дня). Тривалість обідньої перерви визначається віддаленістю пункту живлення від робочих місць і його пропускною спроможністю. Обідня перерва повинна включати відпочинок після обіду 10 мин. При нормальній організації на обід витрачається 18-20 мин.. на санітарно-гігієнічні процедури 10-15 мин.

МІЖДУСМІННА ПЕРЕРВА встановлюється тривалістю не менше 18 годин. При щомісячному обліку робочого часу загальна тривалість междусменных перерв повинна складати не менш подвоєного числа робочого часу. Щотижневий безперервний відпочинок встановлюється тривалістю не менше 42 годин. Щотижневим днем відпочинку при 6-ти денному робочому тижню є воскресіння, а при п'ятиденній - і субота.

На безперервних виробництвах вихідні дні надаються по ковзаючому графіку. І вихідні дні робота заборонена. Якщо ж через виробничу необхідність працівник був привернутий до роботи, то йому надається вихідний в інший день протягом найближчих двох тижнів.

СВЯТКОВІ дні - 1 січня. 7 січня. 8 березня. 1, 2 і 9 травня, 28 червня-день Конституції, 24 серпня-день Незалежності, Тройца, Великдень. Роботи в ці дні проводяться тільки на безперервних виробництвах

Щорічні чергові відпустки тривалістю не менше 24 календарних днів надаються всім робочим і службовцям із збереженням заробітної плати. Черговий відпочинок надається через 6 місяців безперервної роботи на даному підприємстві, а в подальші роки може бути наданий авансом, тобто до закінчення 6 місяців з дня закінчення попередньої відпустки.

Для деяких категорій трудящих крім чергової відпустки встановлюється додаткова відпустка тривалістю до 7 календарних днів (для професій з ненормованим робочим вдень) і до 35 календарних днів для професій з особливими умовами праці (шкідливості,опасности,вахтовый метод, віддаленість)

Соседние файлы в папке лекции-1