Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_psikhologiya.docx
Скачиваний:
219
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
398.8 Кб
Скачать

34. Специфіка джерел довільної уваги

Довільна увага - це свідомо спрямоване зосередження особистості на предметах і явищах навколишньої дійсності, на внутрішній психічній діяльності. Довільна увага своїм головним компонентом має волю. Силою волі людина здатна мобілізувати й зосередити свою свідомість на потрібній діяльності протягом досить тривалого часу.

Характерними особливостями довільної уваги є цілеспрямованість, організованість діяльності, усвідомлення послідовності дій, дисциплінованість розумової діяльності, здатність боротися із сторонніми відволіканнями.

Довільна увага своїм фізіологічним підґрунтям має умовно-рефлекторну діяльність головного мозку, здатність гальмувати непотрібні рухи та дії. Позитивна індукція нервових процесів - одна з головних фізіологічних підвалин довільної уваги.

Джерела довільної уваги знаходяться поза особистістю дитини. Це означає, що сам по собі розвиток мимовільної уваги не гарантує виникнення довільної. Остання формується завдяки тому, що дитина включається в нові види діяльності і за допомогою певних засобів спрямовує і організовує свою увагу. Керуючи увагою дитини, учитель тим самим дає їй засоби, за допомогою яких вона згодом починає і сама керувати своєю увагою.

Джерела довільної (навмисної) уваги цілком визначаються суб'єктивними факторами. Довільна увага служить для досягнення поставленої і прийнятої до виконання мети. В залежності від характеру цих умов і від системи діяльності, в яку включені акти довільної уваги, виділяють наступні її різновиди – навмисна, вольова, вичікувальна, спонтанна.

Дослідження психологів показують, що розвиток довільної уваги за грамотного керування цим процесом упродовж першого року навчання може відбуватися досить інтенсивно. Велике значення має розвиток у дітей уміння працювати цілеспрямовано .Спочатку ціль перед дитиною ставить учитель, допомагаючи в її досягненні. За цього розвиток довільної уваги в дітей іде в напрямку від виконання цілей, поставлених педагогом, до цілей, що дитина ставить сама, організовуючи контроль за їх досягненням.

Здатність людини довільно і свідомо змінювати спрямованість своєї діяльності забезпечується переключенням уваги. Переключення уваги - це не що інше, як переміщення в корі великого мозку оптимального збудження. При цьому швидкість переключення уваги залежить від рухливості нервових процесів. У керуванні спрямованістю уваги особливу роль відіграє внутрішнє мовлення. Користуючись ним, людина ставить перед собою мету і відповідно до цієї мети затримує один вид діяльності та виконує інший.

35.Фактори, що впливають на інтенсивність уваги

УВАГА - це спрямованість і зосередженість психічної діяльності на певних об'єктах. Це психічний стан, що характеризує інтенсивність пізнавальної діяльності і виражається в її зосередженості на порівняно вузькій ділянці (дії,предметі, явищі). Виокремлюють такіформи прояву уваги: — сенсорна (перцептивна); — інтелектуальна (розумова); — моторна (рухова).

Інтенсивність уваги — це ступінь її напруження при сприйнятті об'єкта: із збільшенням інтенсивності уваги сприйняття стає повнішим і чіткішим.

Інтенсивність уваги характеризується кількістю витрат енергії на здійснення психічної діяльності. Вона залежить від заінтересованості людини до праці та її результатів. Висока інтенсивність уваги необхідна працівникам так званих спостережних професій — операторам, диспетчерам, машиністам, а також науковим, банківським працівникам, педагогам, хірургам, робітникам, продукція яких вимагає особливо високої якості, та ін.

Увага в процесі виконання тієї чи іншої діяльності може виявлятися з різною силою. Під час будь-якої роботи у людини бувають моменти дуже напруженого, інтенсивного уваги і моменти ослабленого уваги. Так, в стані великого втоми людина не здатна до напруженого увазі, не може зосередитися на виконуваній діяльності, так як його нервова система дуже стомлена попередньої роботою, що супроводжується посиленням гальмівних процесів в корі і появою сонливості, як охоронного гальмування.

Фізіологічно інтенсивність уваги обумовлюється підвищеним ступенем збудливих процесів в певних ділянках кори при одночасності гальмування інших .

Інтенсивність уваги виражається в великої зосередженості на даному виді роботи і дозволяє домогтися кращої якості скоєних дій . Навпаки , зниження інтенсивності уваги супроводжується погіршенням якості і зменшенням кількості роботи .

Велике значення має інтенсивність уваги учнів у процесі навчальної роботи. Домагаючись інтенсивного уваги класу , вчитель забезпечує ясне і чітке сприйняття і мислення у своїх учнів , в результаті чого виходить велика ефективність навчального процесу . Необхідно дбати про те , щоб учні приходили на уроки в бадьорому стані, що дозволяє їм проявити найвищу ступінь уваги .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]