Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_psikhologiya.docx
Скачиваний:
219
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
398.8 Кб
Скачать

97. Вольові стани. Безвільна поведінка. Співвідношення вольової й емоційної регуляції. Вольове зусилля як один з механізмів вольової регуляції.

Вольові стани - тимчасові психічні стани, які є оптимальними внутрішніми умовами, що забезпечують успішне подолання особи­стістю труднощів.

Такими є стани оптимізму, активності, мобілізованості, відваги, рішучості, «бойового збудження», зосередженості, змобілізованості, уважності, готовно­сті, зацікавленості, зумовлені життєвими обставинами та особистістю. Вольовий стан не тотожний волі і вольо­вим якостям. Його може пережити і безвольна людина.

Стан мобілізаційної готовності. Йому передує ви­никнення цільової домінанти, яка спрямовує свідомість людини на досягнення результату. Він означає готов­ність боротися з труднощами майбутньої діяльності, виявити максимум вольових зусиль, не допустити розвитку несприятливого емоційного стану, спрямува­ти свідомість не на переживання значущості майбутньої діяльності, очікування успіху чи невдачі, а на контроль своїх дій. За такого стану особистість самоналаштована на цілковиту мобілізацію можливостей, що забезпечу­ють досягнення результату.

Мобілізаційний стан переводить інформацію з дов­готривалої пам'яті в оперативну, необхідну для ефек­тивної діяльності, а також активізує розумові процеси (прискоренням оперативного мислення), загострює сприйняття адекватних і неадекватних стимулів, ство­рює впевненість в успіху. Незначна невпевненість свід­чить про адекватне сприйняття людиною труднощів майбутньої діяльності. Оптимальне співвідношення «впевненості - невпевненості» в кожної людини інди­відуальне. Вольова мобілізація за необхідності включає емоційні механізми. Сприяє їй чітко сформульоване (керівником, педагогом, тренером) завдання.

У багатьох випадках результат діяльності не зале­жить від вольової мобілізації.

Стан зосередженості. Пов'язаний із навмисною концентрацією уваги на процесі діяльності, яка забез­печує ефективність сприймання, запам'ятовування, мислення, швидкість реагування на сигнали, якісний контроль за діями тощо.

Незібраність (неуважність) є протилежним мобіліза­ційній готовності станом. У процесі розв'язання завдан­ня вона виявляється у великій кількості зайвих рухів.

Стан рішучості. Виражає готовність до дії, яка, крім емоційного й інтелектуального аспектів, передба­чає специфічне переживання. Сутністю цього стану є готовність почати здійснювати прийняте рішення, ініціювати дію за наявності ризику, ймовірності непри­ємних наслідків. Виникає одночасно з прийняттям рішення, а не раніше за нього. З наближенням у часі і просторі до бажаного об'єкта рішучість може знижува­тися, якщо людина не впевнена в успіху, і навіть перехо­дити в нерішучість. Важливим фактором рішучості є здатність до самодисципліни, звичка ініціювати дію, вчинки без непотрібних сумнівів (наприклад, вставати зранку).

Стан стриманості. За такого вольового стану пове­дінка підкоряється розумному контролю. Вона може бути вираженням самодисципліни, вихованості люди­ни, а може свідчити про боягузтво (наприклад, людина не відповіла рішуче начальникові, тому що побоялася його помсти). Вольовий стан виражається в стримуванні за допомогою вольового зусилля негайного задоволення.

Вольові процеси і вольові стани визначають вольову поведінку людини. Стійка їх повторюваність зумовлює становлення в особистості вольових якостей.

Вольова регуляція не знімає емоційної регуляції, вона забезпечує баланс емоцій і розуму, врівноваженість об'єктивного і суб'єктивного в психічній діяльності людини. Воля виступає як засіб регуляції, коректування негативного впливу емоцій на діяльність. Емоції, у свою чергу, додають суб'єктивний тон вольовому зусиллю, можуть сприяти підвищенню його потенціалу. Такий тісний взаємозв'язок приводить до того, що в реальній поведінці вони практично нероздільні. Взаємозв'язок емоційних і вольових процесів, їх вплив на контроль людини за своїми станами в процесі діяльності зафіксовані в понятті емоційно-вольової регуляції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]