Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EPSTV_metodichka.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Модуль 2

Тема 4. Людина на ринку праці

Мета – усвідомити важливість отримання освіти для соціальної захищеності людини на ринку праці, ознайомитися із системою прийомів та методів проведення самомаркетингу, навчитися складати професійне резюме, трудовий контракт та планувати професійну і трудову кар’єру.

Зміст теми

Людина на ринку праці. Вибір професії й пошук роботи як етапи соціальної реалізації. Роль освіти для самозахисту на ринку праці. Самоаналіз нахилів, здібностей, знань та навичок при виборі професії і місця роботи. Самомаркетинг. Напрями та можливості пошуку роботи. Підготовка і представлення інформації про себе на ринку праці. Складання професійного резюме. Трудова кар’єра: поняття, значення, види, планування та реалізація. Трудовий контракт, його роль у соціально-трудових відносинах.

Основні терміни та поняття

Професія, здібності, навички, освіта, самомаркетинг, резюме, професійне резюме, трудовий договір (угода), трудовий контракт, кар’єра.

План

  1. Раціональна поведінка в процесі трудового вибору на ринку праці:

а) самооцінка здібностей, знань та навичок при виборі професії і майбутнього місця роботи;

б) розуміння важливості отримання освіти для соціальної захищеності людини на ринку праці;

в) уявлення про самомаркетинг на ринку праці.

  1. Професійне резюме на ринку праці (підготовка і представлення інформації про себе як об’єкта самомаркетингу).

  2. Напрями та можливості пошуку роботи на ринку праці.

  3. Трудовий контракт як особлива форма трудового договору.

  4. Уявлення про трудову кар’єру (сутність, роль для працівника, види, планування та управління професійною і трудовою кар’єрою).

Методичні рекомендації до вивчення теми

На занятті рекомендується звернути увагу на вихованні у студента навичок раціональної поведінки на зовнішньому та внутрішньому ринку праці. Бажано зробити спробу визначення професійних нахилів і здібностей. Обов'язкове акцентування при обговоренні цих питань треба робити на вмінні правильно подавати інформацію про себе на ринку праці.

Самомаркетинг -самовиховання й формування власного позитивного іміджу як висококваліфікованої, високоморальної, працьовитої людини, яка вміє ефективно працювати в колективі.

В процесі самомаркетингу необхідно визначити рівень попиту на робочу силу певного рівня якості та діапазон цін

Одним із найефективніших засобів самомаркетингу на ринку праці є резюме.

Професійне резюме— це стислий фор­малізований виклад особою, що претендує на певну роботу, відомо­стей про свою освіту, професійний досвід, ділові риси, додаткові знання та навички й інші дані, які можуть зацікавити роботодавця.

Слід зазначити, що розрізняють наступні типи резюме: хронологічне, функціональне та змішане.

Хронологічне резюме - найбільш традиційний тип, і в цьому його переваги - з ним знайомі всі роботодавці.

Недолік таких резюме полягає в тому, що вони дуже детально відображають Вашу трудову діяльність, навіть якщо вона незначна або не стосується посади, на яку Ви претендуєте. Якщо Ваш професійний досвід не досить великий, спробуйте скласти резюме іншого типу.

Функціональне резюме - в ньому слід підкреслити корисні для Вашої майбутньої посади дані про вашу освіту, навики тощо. У зв'язку з тим, що Ви не дотримуєтесь певного порядку, відомості про найважливіші навики та досвід можна розмісити на сторінці зверху.

Резюме цього типу якнайкраще виконує основну функцію - обґрунтовує відповідність кандидата певній посаді.

Змішане резюме - в ньому використовуються переваги двох попередніх типів резюме.

Основне, що треба запам'ятати, - це те, що резюме не є застиглою та непорушною формою. Ваша кінцева мета - скласти повідомлення, яке ефективно послужило б Вам на користь.

В стандартних випадках, професійне резюме містить такі пункти:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]