Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EPSTV_metodichka.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Модуль 3

Тема 7. Організація праці: сутність, зміст, завдання та методи

Мета - з'ясувати поняття, зміст і значення організації праці, охарактеризувати її основні складові, зрозуміти тенденції її розвитку та методи оптимізації на підприємстві.

Зміст теми

Організація праці. Поняття, зміст і завдання організації праці. Поділ і кооперування праці. Організація робочих місць. Трудовий процес і його раціоналізація. Умови праці і фактори їх формування. Охорона праці. Дисципліна праці.

План

  1. Поняття, зміст і завдання організації праці.

  2. Поділ і кооперування праці.

  3. Організація робочих місць.

  4. Трудовий процес і його раціоналізація.

  5. Умови праці і фактори їх формування.

  6. Охорона праці.

  7. Дисципліна праці.

Основні терміни та поняття

Атестація робочих місць, бригадна організація праці, дисципліна праці, виробнича дисципліна, дисципліна технологічна, дисципліна трудова, евристика, елементи організації праці, завдання організації праці, кваліфікаційний поділ праці, кооперація праці, обслуговування робочих місць, організація праці, організація робочих місць, оснащення робочих місць, охорона праці, професійний поділ праці, раціоналізація робочих місць, робоче місце, умови праці, раціоналізація трудового процесу, суспільний поділ праці, технічний поділ праці, технологічна операція, технологічний поділ праці, трудова дія, трудовий прийом, трудовий процес, трудовий рух, фактори виробничого середовища, функціональний поділ праці.

Методичні рекомендації до вивчення теми

Ефективність праці відчутно залежить від науково обґрунтованих засад організації праці. Складність проблематики організації праці, полягає в тому, що вона органічно пов'язана як з розвитком продуктивних сил, так і виробничих відносин, тобто має природничо-технічну та соціально-економічну сторони. Особливістю організації праці є те, що вона організовується у різноманітних формах, має свої відмінності на підприємствах різних форм власності, на кожному робочому місці.

В результаті вивчення даного матеріалу студенти повинні:

- знати сутність і завдання організації праці, основи поділу і кооперації праці на підприємстві;

- вміти визначити поняття "організація праці", "робоче місце", обґрунтувати організацію та обслуговування робочого місця.

У змісті організації праці, виходячи з особливостей вирішуваних завдань, виділяють такі напрямки:

- удосконалення форм поділу і кооперування праці, практики нормування праці;

- покращення організації і обслуговування робочих місць, умов праці;

- організація добору персоналу та його розвиток;

- ефективне використання робочого часу;

- раціоналізація трудових процесів;

- планування і облік праці;

- мотивація й оплата праці;

- зміцнення дисципліни праці;

- зміцнення дисципліни праці та розвиток творчої ініціативи працівників.

Одним з головних напрямків організації праці на підприємстві є раціоналізація трудових процесів, тобто впровадження прогресивних методів та прийомів праці. Прийоми і методи праці слід вважати раціональними, якщо їх застосування дає ефективні результати праці (її високу продуктивність) при забезпеченні високої якості продукції, дотриманні вимог щодо правил використання обладнання, норм витрат матеріалів та енергії, інтенсивності праці виконавців.

За рахунок раціоналізації трудового процесу можна без великих матеріальних або фінансових витрат досягати на підприємстві будь-якої сфери і напрямку господарювання суттєвого зростання продуктивності праці, підвищення якості продукції і загальної ефективності роботи. Раціоналізація праці передбачає послідовне проведення таких етапів: виявлення, вивчення, аналіз, узагальнення, проектування та освоєння раціональних прийомів та методів праці

Таблиця 7.1

Фактори формування умов праці на робочому місці

Фактори

Складові

Виробничі

Особливості техніки і технології, рівень механізації і автоматизації праці, якість оснащення робочих місць, режим праці і відпочинку

Санітарно-гігієнічні

Температура, вологість, забрудненість повітря, шум, вібрація, освітленість на робочому місці

Безпеки

Захист працівників від травм, уражень струмом, хімічного і радіаційного забруднення

Інженерно-психологічні

Комфортність на робочих місцях, досконалість конструкції техніки, органів управління і засобів контролю за ходом технологічного процесу, зручність обслуговування машин і механізмів

Естетичні

Красу виробничого середовища, приємність форм, кольорів і звуків на робочому місці, заспокійливе оформлення зон відпочинку тощо

Соціальні

Взаємовідносинами в трудовому колективі, стилем керівництва, місією і цілями підприємства та мірою їх ідентифікації з інтересами праців­ника. Під дією цих факторів формується морально-психоло­гічний клімат в колективі

Таблиця 7.2

Фактори виробничого середовища, що впливають на працездатність і викликають втому людини

Фактори

Рівні

Фізичне зусилля

Незначне, середнє, важке і дуже важке

Нервова напруга

Незначна, середня, підвищена

Темп роботи

помірний, середній, високий

Робоче положення

Обмежене, незручне, незручно-обмежене і дуже незручне

Монотонність роботи

Незначна, середня, підвищена

Температура, вологість, теплове випромінювання в робочій зоні

Незначний, підвищений (знижений), середній, високий, дуже високий

Забрудненість повітря

Незначна, середня, підви­щена, сильна, дуже сильна

Виробничий шум

Помірний, підвищений і сильний шум

Вібрація, обертання, поштовхи на робочому місці

Підвищені, сильні, дуже сильні

Освітленість у робочій зоні

Недостатня і погана або осліплююча

Таблиця 7.3

Класифікація факторів дисципліни праці

Дія чинника

Формування дисципліни

Примушення з боку авторитарної влади або вплив суворої соціальної необхідності, може втримуватися неекономічними або економічними методами

Примусова

Усвідомлення необхідності дотримання юридично встановлених або традиційних норм і правил, схвалення їх як таких, що в кінцевому підсумку відповідають власним інтересам

Свідома, добровільна

Внутрішнє самопереконання людини, що висуває до себе осо­бисто високі вимоги і постійно виконує їх

Самодисципліна

Методи зміцнення дисципліни праці: адміністративні, правові, організаційні, економічні, матеріальні і моральні.

Види дисципліни: трудова, виробнича, технологічна, фінансова, договірна та ін.

Кількісна характеристика трудових ресурсів (персоналу) підприємства, в першу чергу, виміряється такими показниками, як облікова і середньоспискова чисельність працівників.

Облікова чисельність працівників підприємства - це чисельність працівників облікового складу на визначене число чи дату з обліком прийнятих і вибулих у цей день працівників.

Явочна чисельність – кількість працівників облікового складу, що з'явилися на роботу. Різниця між явочним і обліковим складом характеризує кількість цілодобових простоїв (відпустки, хвороби, відрядження і т.д.)

Середньоспискова чисельність працівників за місяць визначається шляхом підсумовування чисельності працівників облікового складу за кожний календарний день місяця, включаючи святкові й вихідні дні, і розподілу отриманої суми на кількість календарних днів місяця.

Середньоспискова чисельність працівників за квартал (рік) визначається шляхом підсумовування середньоспискової чисельності працівників за всі місяці роботи підприємства у кварталі (року) і розподілу отриманої суми на 3.

Крім чисельності працівників кількісна характеристика трудового потенціалу підприємства і (чи) його внутрішніх підрозділів може бути представлена і фондом ресурсів праці (Фр.т.) у людино-днях чи людино-годинах, якому можна визначити шляхом множення середньоспискової чисельності працівників (Чс.п.) на середню тривалість робочого періоду в днях чи годинах (Тр.в.): Фр.т. = Чс.п. * Тр.в.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]