Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EPSTV_metodichka.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.96 Mб
Скачать

Тема 2 Населення і трудовий потенціал суспільства. Людський капітал як реалізований трудовий потенціал

Мета – з’ясувати сутність класифікації населення за різними методиками та його характеристику, визначити сутність, особливості формування і використання трудового потенціалу та людського капіталу суспільства, розкрити особливості аналізу зисків та витрат при інвестиціях в освіту, вивчити методику дослідження показників ефективності інвестування в людський капітал.

План

  1. Населення як демоекономічна категорія. Класифікації населення в економіці праці.

  2. Відтворення населення.

  3. Економічно активне населення. Трудові ресурси.

  4. Трудовий потенціал суспільства, його складові.

  5. Концепція людського капіталу, її роль для розвитку суспільства.

  6. Людський капітал як соціально-економічна категорія.

  7. Сутність людського капіталу на макро-, мікроекономічному та на особистісному рівнях. Єдність і відмінності людського і речового капіталу.

  8. Інвестиції в людський капітал, їх особливості, класифікація, джерела. Ефективність інвестицій в освіту.

  9. Самостійно опрацювати матеріал: Методи та показники економічної оцінки ефективності інвестування в людський капітал.

Зміст теми

Населення і трудовий потенціал суспільства. Населення як демоекономічна категорія. Класифікації населення в економіці праці. Природний, міграційний, економічний, соціальний рух населення. Характеристики відтворення населення (типи і режими). Статево-вікова піраміда. Економічно активне населення. Зайняті. Безробітні. Економічно неактивне населення. Трудові ресурси як соціально-економічна категорія. Працездатний вік. Працездатне й непрацездатне населення. Динаміка чисельності та структури різних показників людських ресурсів України. Відтворення ресурсів для праці. Трудовий потенціал суспільства та його складові.

Людський капітал як реалізований трудовий потенціал. Розвиток концепції людського капіталу, її роль для розвитку суспільства. Людський капітал як соціально-економічна категорія. Сутність людського капіталу на макро-, мікроекономічному та на особистісному рівнях. Єдність і відмінності людського і речового капіталу. Інвестиції в людський капітал, їх особливості, класифікація, джерела. Аналіз зисків та витрат при інвестиціях в освіту. Методи та показники економічної оцінки ефективності інвестування в людський капітал.

Основні терміни та поняття

Населення, населення країни, постійне населення, наявне населення, юридичне населення, потенціал, Міжнародна організація праці, відтворення населення, природний рух населення, міграційний рух населення, соціальний рух населення, економічний рух населення, екстенсивний тип відтворення, інтенсивний тип відтворення, розширене відтворення населення, просте відтворення населення, звужене відтворення населення, статево-вікова піраміда, робоча сила, економічно активне населення, зайняті економічною діяльністю, економічно неактивне населення, ресурси, трудові ресурси, працездатний вік, людські ресурси, кадри, капітал, трудовий потенціал, ресурси робочого часу, людський капітал, інвестиції в людський капітал, метод внутрішньої норми віддачі, метод приведення до поточної вартості, моральні втрати, моральні зиски, непрямі матеріальні зиски, прямі матеріальні зиски, прямі матеріальні витрати, чиста приведена вартість.

Методичні рекомендації до вивчення теми

При підготовці до заняття студентам рекомендується ознайомитися з літературою з даної теми і одержати чітку уяву про населення, його поділ за методикою МОП та за традиційною методикою, зрозуміти, чому на сьогодні існує декілька класифікацій населення. Необхідно визначити роль людського капіталу у розвитку суспільства, еволюцію цієї теорії, внесок провідних вчених у розвиток концепції людського капіталу.

В історичному контексті сучасна наука включає різні підходи, наукові школи і напрями, які оперують стосовно людей на виробництві поняттями: «ресурси», «потенціал», «капітал», «чинник», «кадри», «робоча сила». Ці загальнозначущі напрацювання мають важливе значення не лише для вирішення загальнотеоретичних проблем, а й практичних питань економіки праці. Студенти повинні вміти залежно від мети дослідження людських ресурсів характеризувати ці різні соціально-економічні категорії.

Рекомендується звернути увагу на види (що є природним, міграційним, економічним, соціальним рухом) населення, типи (екстенсивний і інтенсивний) та режими (просте, розширене, звужене) відтворення. Для з'ясування сучасних проблем відтворення населення в Україні доцільно також уважно ознайомитись із «статево-віковою пірамідою» (рис. 2.1), яка характеризує класичний тип «прогресивної» структури населення.

Кожен вид руху визначається дією різноманітних причин, а їх взаємодія і взаємозалежність - кількістю економічно активного населення. В цьому зв'язку логічним є детальне вивчення економічно активного населення, його поділу на зайнятих і безробітних, а також економічно неактивного та населення старше 70 років і молодше 15 років. Однією з вагомих оцінок економічно активного населення є трудовий потенціал суспільства окремої людини, підприємства, території, суспільства.

При вивченні матеріалів цієї теми завдання студента також полягає в тому, щоб чітко зрозуміти специфіку інвестицій у людський капітал (їх особливості, класифікацію, джерела), навчитися визначати вигоди і витрати при інвестуванні в освіту і розраховувати показники ефективності інвестування в людський капітал.

Рис. 2.1. Статево-віковий розподіл населення України

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]