Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_IUK.doc
Скачиваний:
1732
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
335.36 Кб
Скачать

17. Поясніть культурологічне значення літературних пам’яток Київської Русі.

Найдавнішою пам'яткою писемності Київської Русі вважаєть­ся "Ізборник Святослава", укладений 1073 та 1076 pp. для київ­ського князя Святослава Ярославича. Поряд з творами церковно-релігійного характеру, зокрема уривками з патристичної літерату­ри, він містить публіцистичні твори давньоруських письменників, де роз'яснюються норми поведінки людини за різних побутових обставин. В "Ізборнику" 1076 р. згадувався автор — "грішний Іоанн", розповідалося, яки­ми джерелами користувався укладач книги, коли була закінчена робота, хто замовив "Ізборник" тощо. Ці публікації були перши­ми на Русі бібліографічними довідниками.

Першим відомим письменником з місцевого населення був у Київській Русі митрополит Іларіон. Роки його народження і смер­ті невідомі, творив він у XI ст. за часів княжіння Ярослава Мудрого. Він автор визначної пам'ятки вітчизняної писемності — церков­но-богословського твору "Слово про закон і благодать", написаного між 1037 і 1050 pp., в якому наголошено на величі руського народу, руської землі, руської церкви.

18. Визначте місце архітектури і образотворчого мистецтва Київської Русі в контексті світової культури.Русь довгі роки була країною дерев'яною, і її архітектура, поганські молитовні, фортеці, тереми, хати будувалися з дерева. У дереві руська людина, насамперед як і народи, що жили поруч із східними слов'янами, виражала своє сприйняття будівельної краси, почуття пропорцій, злиття архітектурних споруд із навколишньою природою. Для руської дерев'яної архітектури була характерна багатоярусність будівель, увенчивание їхніми башточками і теремами, наявність різного роду прибудов - клітей, переходів, сіней. Вигадливе художнє різьблення по дереву була традиційною прикрасою руських дерев'яних будівель.

Із прийняттям християнства витісняється традиційна дерев'яна архітектура, на зміну їй приходить мурована, візантійського типу, яка частково увібрала в себе традиції будівничих Русі. Зводяться Десятинна церква. Софійський собор, церкви Кирилівська, Спаса на Берестові, монастирі Видубицький та Лаврський у Києві, Спасо-Преображенський, Борисоглібський собори та церква П'ятниці на торгу в Чернігові, а також собори у Новгороді, Пскові, Полоцьку та інших містах. Образотворче мистецтво1)-поміж пам’яток тогочасного образотворчого мистецтва найбільше вражають монументальні зображення – мозаїки та фрески, якими оздоблювалися храми. 2)Шедеврами світового рівня є мозаїки Софійського та Михайлівського соборів у Києві.3)Крім мозаїк і фресок, храми оздоблювали іконами.Перші ікони привозили на Русь із Візантії. Траплялося таке й пізніше. Так, шанованою на Русі була ікона Вишгородської Богоматері. Її привезли в середині 12 ст. із Константинополя. Вона прикрашала храм святих Бориса і Гліба у Вишгороді, звідки князь Андрій Боголюбський 1155 р. вивіз її до Владимира-на-Клязьмі.

19. Дайте оцінку розвитку культури Київської Русі в період феодальної роздробеності.

Роздрібненість - надзвичайно суперечливе явище: з одного боку, вона серйозно ослабила державу у політичному та воєнному плані, з іншого - органічно сприяла розвиткові економіки та культури на місцях. Кінець XI - середина ХНІ ст. увійшли в історію Київської Русі як період політичної роздрібненості. Протягом короткого часу дедалі більше поглиблюється розпад Давньоруської держави. Вже у XII ст. на теренах Русі з'являються окремі самостійні князівства і землі: Галицьке, Волинське, Київське, Муромське, Переяславське, Полоцько-Мінське, Ростово-Суздальське, Смоленське, Тмутаранське, Турово-Пінське, Чернігово-Сіверське князівства та Новгородська і Псковська землі.Позитивні наслідки феодальної роздрібленості::1)економічне та культурне піднесення руських земель..2)удоскалення системи управління удільними земляни..3)розвиток демократичних традицій: скликання народного віча, правителі вдаються до підтримки міщан..4)сприяла формуванню українського, білоруського та рос. народів.

Негативні:1)міжусобна боротьба підривала сили князівств , призводила до загибелі людей і нищення культурних пам’яток..2)Русь не могла опиратися нападам половців, які грабували руські землі..3)оскільки половці перекрили торгові шляхи через Каспій, Русь Русь опинилася на узбіччі торгових шляхів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]