Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БІЛЕТи на Гос мої.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
279.63 Кб
Скачать

Білет № 18

  1. Дайте характеристику методів дослідження педагогічної психології.

Спостереження. На основі спостереження може бути дана експертна оцінка. Результати спостереження заносяться в спеціальні протоколи, де відмічаються прізвища піддосідного/(них), число, час, мета. Протокольні дані піддаються якісній і кількісній обробці.

Самоспостереження – метод спостереження людиною за собою самою на основі рефлексивного мислення (об’єктом самоспостереження можуть бути цілі, мотиви поведінки, результати діяльності). Цей метод лежить в основі самозвітів. Він характеризується достатньою суб’єктивністю, використовується найчастіше як додатковий. Знання про внутрішній світ учнів, уподобання, труднощі у навчанні, наміри щодо майбутнього, може дати бесіда. Специфічною ознакою бесіди, як методу педагогічної психології є те, що вона, як правило, проводиться за певною темою і метою дослідження, в процесі бесіди уточнюються попередньо визначені питання. Беседа може бути як самостійним методом вивчення людини, так і допоміжним, н.-д.,що випереджає експеримент, терапію і т.д. Інтерв'ю, як правило, строго запрограмовується, чітко формулюються запитання, фіксується їхня кількість. Процедура інтерів'ю будується за принципом " питання – відповіль", тоді як під час бесіди можуть бути монологи. Анкета – дозволяє зібрати велику кількість матеріалу за досить короткий час.

Анкетування може бути усним, письмовим, індивідуальним, груповим, але в будь-якому випадку воно повинно відповідати двом вимогам:репрезентативності ;однорідності вибірки. Метод психологічних тестів. Використання тестів в педагогічній психології дає вчителю багатий матеріал, який не може бути одержаний іншими методами. Аналіз продуктів діяльності . Це може бути аналіз самого процесу діяльності і його результатів. Наприклад – докладний аналіз учнівських творів. У ході наукового дослідження цей метод передбачає певну ціль, гіпотезу і способи аналізу кожного специфічного продукту ( н.-д., тексту, малюнка, музичного твору).

Проективні методи, основним завданням яких є розкриття сутності особистості – її прагнень, потреб, спрямованості емоційних станів.Особливістю проективного методу є те, що досліджуваний дає про себе інформацію, не усвідомлюючи її характеру.

Соціометрія дає важливу інформацію про соціально-психологічний клімат у класі, задоволеність учня своїм становищем у колективі, рівнем своєї успішності, які можуть бути вагомими навчально-виховними факторами.

Близнюковий метод – порівняльне вивчення умов розвитку і навчання близнюків. Суть його становить співставлення особливостей розвитку та успішності у засвоєнні ними знань. Зважаючи на те, що монозиготні (однояйцеві) близнята мають однаковий генетичний код, різниця в їхньому розвитку і поведінці дає підставу для висновку про роль впливу певних факторів середовища, зокрема навчально-виховних, на розвиток психічних функцій.

Метод експерименту. Існують два різновиди експерименту: констатуючий,формуючий.

Констатуючий есперимент ставить своєю метою встановлення певних закономірностей існування певного психологічного факту, особливостей психологічного процесу, особистісних рис, характеристики соц. взаємодії та ін., тобто діагностики, констатації наявності тих чи інших явищ. Мета формуючого експерименту – формування психічних явищ, створення умов не тільки для їх прояву, а й самої їх появи. Залежно від того, з якою метою проводиться формування, експеримент може бути навчаючим або виховуючим. Якщо йдеться про формування певних розумових, перцептивних, мнемічних та інших якостей безпосередньо в ході вивчення, та іншіх якостей безпосередньо в ході вивчення, то експеримент називається навчаючим, а якщо метою є формування деяких особистісних рис, то це – виховуючий експеримент.

Все розглянуте показує, що педагогічна психологія являє собою багатогранну галузь психологічного знання, врахування особливостей, закономірностей, змісту і методів дослідження який може надати суттєву допомогу у реалізації психолого-педагогічних задач виховного і розвивального навчання у будь-якій освітній системі.

2.РОЗКРИЙТЕ КЛАСИФІКАЦІЮ МЕТОДІВ ВИХОВАННЯ

Поняття „метод„ походить від грецького „шлях дослідження, пізнання” і означає сукупність способів теоретичного і практичного освоєння діяльності. Тому методи виховання – це шляхи і способи діяльності вихователів і вихованців з метою досягнення виховних цілей. Уперше методи навчання описали і визначили як поняття німецькі педагоги Дейнгард і Йоган Фрідріх Гербарт (1776-1841 рр.).

У структурі методів виховання виділяють окремі елементи – способи і прийоми, що використовуються для підвищення виховної ефективності методів.

У педагогіці існує кілька класифікацій виховних методів. Найчастіше при цьому беруть за основу систему виховних упливів, за допомогою яких відбувається формування особистості. Першу класифікацію методів виховання запропонував у 1934 р. М.М. Пістрак, поділивши методи виховного впливу на активні (організаційна діяльність, трудовий метод) і пасивні (моралізація, примушення).

На теперішній час відомими є класифікації методів виховання за І.С. Мар’єнком (репродуктивно-пояснювальні, привчання і вправи, проблемно-ситуативні методи, стимулювання і гальмування, методи керівництва самовиховання учнів) і за М.І. Болдирєвим (методи переконування, методи організації діяльності і життя учнів, методи стимулювання діяльності і поведінки).

Однією з найбільш поширених є класифікація методів виховання, складена на основі класифікації М.І. Болдирєва:

1-а група – методи формування свідомості особистості;

2-а група – методи організації діяльності і формування досвіду громадської поведінки;

3-а група – методи стимулювання поведінки і діяльності.