Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовий проект.doc
Скачиваний:
520
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.79 Mб
Скачать

6. Вимоги до оформлення розрахунково-пояснювальної записки і графічної частини проекту

Курсовий проект повинен бути логічно побудованим, змістовним, розкривати його задум, містити методи розрахунків і самі розрахунки, висновки та пропозиції.

Оформлення розрахунково-пояснювальної записки та графічних матеріалів курсового проекту виконується у відповідності з державними стандартами України щодо системи проектної документації для будівництва (СПДБ) та стандартами єдиної системи конструкторської документації (ЄСКД), які не суперечать стандартам СПДБ. Насамперед, необхідно керуватися вимогами ДСТУ Б.А.2-4-4-99 (ГОСТ 21.101-97) «Основні вимоги до робочої документації».

Розрахунково-пояснювальна записка виконується у друкованому вигляді державною мовою на одному боці аркуша білого паперу формату А4 (шрифт - TimesNewRoman, розмір - 14, інтервал -одинарний) без помарок і виправлень.

Перша сторінка записки – титульна, яка оформляється за формою поданою в додатку Ц, друга – завдання на курсовий проект (видається керівником разом з темою курсового проекту та заповнюється відповідно до додатку Ц´), третя – «Зміст», а далі починається власне викладання тексту пояснювальної записки проекту.

Кожна сторінка тексту повинна мати стандартну рамку, залишаючи поля: ліворуч – 20 мм, а праворуч, згори та знизу – по 5 мм. За ДСТУ Б.А.2-4-4-99 (ГОСТ 21.101-97) на першій сторінці, що є третім аркушем записки, внизу розміщують основний напис Ф5, на решті сторінок – за формою 6 (додаток Ш). Нумерація сторінок всієї пояснювальної записки повинна бути наскрізною. Аркуші 1 та 2 (титульна і сторінка із завданням) не нумеруються. Сторінки з таблицями та рисунками, а також список використаних джерел і Інтернет-ресурсів та додатки включають в загальну нумерацію аркушів записки.

На початку пояснювальної записки наводиться зміст, де перераховуються всі розділи та підрозділи із зазначенням їх нумерації і сторінок їх розміщення.

Заголовки нумерують арабськими цифрами, розділи позначають однією цифрою, підрозділи — двома. Між цифрами ставлять крапку, а після останньої цифри вона відсутня. «Вступ», «Технологічна частина», «Висновки та пропозиції», «Список використаних джерел і Інтернет-ресурсів», «Додатки» не нумеруються як розділи.

Приклад:

Вступ

1 Техніко-економічне обґрунтування

1.1 Характеристика району, де планується розмістити заклад

Після змісту викладають текст пояснювальної записки відповідно до вимог розділу 5 даних методичних вказівок. Починати рядок рекомендується з абзацу, що дорівнює приблизно 10... 15мм, а закінчувати — за 3мм від рамки.

Формули. Виконуючи розрахунки, спочатку наводять формули у літерному виразі із поясненням усіх прийнятих позначень їх одиниць. Ці формули нумерують за розділами. Номер формули вказують з правого боку сторінки на рівні формули в круглих дужках. Рівняння формули треба виділяти з тексту окремим рядком. Пояснення значень символів та числових коефіцієнтів слід наводити відразу під формулою після слова «де», у послідовності їх розташування у формулі, починаючи писати кожен символ із нового рядка.

Приклад:

Погодинна кількість споживачів у торговому залі закладу, n,осіб, визначається за формулою:

, (2.1)

де N- кількість місць в торговельній залі закладу, шт.;

t - середня тривалість прийому їжі одним споживачем, хв.;

k- коефіцієнт заповнення залу.

Якщо одна формула використовується декілька раз, то її пишуть лише один раз, а потім у тексті дають на неї посилання, наприклад:"... за формулою (3.1)".

Таблиці. Цифровий матеріал експериментальних досліджень та розрахунки рекомендується оформляти у вигляді таблиць. Нумерація є послідовною в межах розділу. Таблицю розмі­щують у тексті після першого посилання на неї. В один рядок пишуть слово «Таблиця 3.4» (четверта таблиця третього розділу) і поряд через дефіс її назву, яка не підкреслюється. Після найменування таблиці крапка не ставиться. Таблицю розміщують вертикально або горизонтально. Пояснювальні підписи розміщують послідовно під таблицею. У тексті при посиланні на таблицю це слово ско­рочується, а потім зазначається її повний номер (наприклад: табл. 3.4).

У випадку, коли таблиця розміщується на двох сторінках, її графи нумеруються на обох сторінках арабськими цифрами, на другій сторінці у правому верхньому кутку робиться надпис «продовження таблиці» з малої літери та зазначається її номер.

Примітка: при оформленні таблиць (при необхідності) можна використовувати менший за розміром шрифт, але не менше ніж 10 пт.

Приклад:

Таблиця 3.4 – Денна виробнича програма овочевого цеху

Сировина та технологічні операції

Кількість на обробку, кг

Відходи *, %

Вихід напівфабрикату, кг

Кількість відходів, кг

1

2

3

4

5

продовження таблиці 3.4

1

2

3

4

5

Картопля

Миття

Чищення

Доочищення

Нарізання

Всього

77,18

75,64

56,73

56,45

2

25

0,5

0,5

75,64

56,73

56,45

56,17

21,01

Морква

Миття

Чищення

Нарізання

Всього

5,29

5,18

4,20

2

19

2,5

5,18

4,20

4,09

1,20

* - відсоток відходів при обробці наведено у додатках до збірників рецептур страв та кулінарних виробів [12, с.644-788; 25, с.457-631].

Ілюстрації.Кількість ілюстрацій у проекті визначається їх змістом і доцільністю, аби надати тексту більшої зрозумілості, ясності, конкретності.

Усі ілюстрації (схеми, діаграми, графіки і т.п.) звуться рисунками і розміщуються відразу після посилання на них у тексті проекту. На всі рисунки повинні бути посилання в тексті, наприклад:«… структурно-технологічну схему виробничого процесу гарячого цеху подано на рис.3.1».

Рисунки нумеруються також за розділами арабськими цифрами без знаку “№” послідовно. Номер рисунку складається із двох цифр: перша – номер розділу, а потім через крапку – номер рисунку у межах розділу (наприклад, для Розділу 1 нумерація рисунків буде наступна: 1.1, 1.2 і т.д.; для Розділу 2 – 2.1, 2.2 і т.д.).Кожний рисунок повинен мати назву. Слово «Рисунок» (скорочено), його номер та назву розташовують під рисунком. Після найменування рисунку крапку не ставлять.

Приклад:

Рис.3.1 - Структурно-технологічна схема виробничого процесу гарячого цеху

Рисунки мають бути виконані чітко та охайно із застосуванням ПК.

Графіки повинні мати координатні осі та координатну сітку.

Перелік посилань.Посилання у тексті на джерела інформації слід наводити у квадратних дужках, зазначаючи їх порядковий номер за списком літератури.Наприклад: «згідно нормативів[3,4]».

Забороняється списування тексту з літературних джерел, довільне скорочення слів, термінів, назв (к-сть, вир-во чи т-ра та ін.), окрім загальноприйнятих (кг, г, м, т, шт, с, хв, год та ін.).

Для полегшення складання списку літератури, використаної під час проектування, рекомендується з самого початку роботи над проектом систематично записувати назви книжок й інших літературних джерел на спеціально заведеному для цієї мети аркуші паперу із зазначенням всіх даних, наведених далі. Список оформлюється так, як список рекомендованої літератури в цих методичних вказівках. Складається він за алфавітом і нумерується.

Приклади оформлення бібліографічного опису у списку літератури

Характеристика Приклад оформлення

джерела

Монографії (один, Канаевская Л.Я. Питание школьников. — М.: Меди- два або три автори) цина, 1989. — 132 с.

Авторський склад Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий: Для

предприятий общественного питания/ Авт.-сост.:

А.И.Здобнов, В.А.Цыганенко, М.И.Пересичный. –

К.: А.С.К., 2004. – 656 с.: ил.

Багатотомне Сертифікація в Україні. Нормативні акти та інші до-

видання кументи. — К.: УНДІССІ, 1998. — Т. 2. — 415 с.

Стаття в журналі Сичкарь М.А. Новинки итальянской кухни// Ресто-

ратор. — 2005. — № 3. — с. 24-25.

Графічна частина курсового проекту виконується за допомогою ПК на аркушах формату А4(297х210), А1(841х594мм) або за потреби на А2(594х420мм).

Поле креслення на аркуші обмежують рамкою з відстанню зліва 20мм від краю, а з інших боків – 5мм. У правому нижньому куті креслення згідно ДСТУ Б.А.2-4-4-99 (ГОСТ 21.101-97) вміщують основний напис за формою 4 (додаток Щ). Перелік обладнання, експлікацію приміщень та умовні позначення розташовують під основним кресленням або ліворуч від нього з відступом на 10-12мм (додаток Ю). Усе устаткування зображується умовними позначеннями (додаток Я).

Перший аркуш графічної частини – ситуаційний план, потім послідовно нумерують компонувальне рішення закладу ресторанного господарства з розміщенням обладнання у цехах визначених завданням і комунікаційне забезпечення технологічного обладнання виробничих цехів.