Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект Фінансовий облік_новий.doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

4.8. Розкриття інформації про основні засоби в примітках до фінансової звітності

У примітках до фінансової звітності щодо кожної групи основ­них засобів наводиться така інформація:

1. Вартість (первісна або переоцінена), за якою основні засоби відображені в балансі.

2. Методи амортизації, що застосовуються підприємством, і діапазон строків кожного використання (експлуатації).

3. Наявність і рух у звітному році:

Первісна (переоцінена) вартість і сума зносу на початок звітного року.

Первісна вартість основних засобів, визнаних активом, з виділенням вартості основних засобів, отриманих у результаті об’єднання підприємств.

Сума зміни первісної (переоціненої) вартості та зносу основних засобів у результаті переоцінки.

Первісна (переоцінена) вартість і сума зносу основних засобів, які вибули.

Сума нарахованої амортизації.

Сума втрат від зменшення корисності, відображена у звіті про фінансові результати у звітному періоді.

Інші зміни первісної (переоціненої) вартості та суми зносу основних засобів.

Первісна (переоцінена) вартість і сума зносу на кінець звітного року.

У примітках до фінансової звітності також наводиться така інформація:

Вартість основних засобів, щодо яких існують передбачені чинним законодавством обмеження володіння, користування та розпорядження.

Вартість переданих у заставу основних засобів.

Сума капітальних вкладень на придбання й будівництво основних засобів за звітний рік.

Сума укладених угод на придбання в майбутньому основних засобів.

Залишкова вартість основних засобів, що тимчасово не використовуються (консервація, реконструкція тощо).

Первісна (переоцінена) вартість повністю амортизованих основних засобів, які продовжують використовуватись.

Залишкова вартість основних засобів, вилучених з експлуатації для продажу. Первісна вартість, залишкова вартість і метод оцінки основних засобів, отриманих за рахунок цільового фінансування.

У примітках до фінансової звітності наводиться інформація про зміну розміру додаткового капіталу в результаті переоцінки основних засобів і обмеження щодо його розподілу між власниками (учасниками).

У примітках до консолідованої фінансової звітності щодо кожної групи основних засобів наводиться сума курсових різниць у зв’язку з перерахунком вартості основних засобів, наведеної у фінансовій звітності дочірніх підприємств.

Тема 5. Облік нематеріальних активів

    1. Сутність, класифікація і оцінка нематеріальних активів

    2. Синтетичний і аналітичний облік нематеріальних активів

    3. Облік руху нематеріальних активів

    4. Облік амортизації нематеріальних активів

5.1. Сутність, класифікація та оцінка нематеріальних активів.

Нормативно–законодавча база, що регулює облік нематеріальних активів:

1.Положення(стандарт) бухгалтерського обліку 8 «Нематеріальні активи» №242 від 18.10.99 р. Зареєстрованого в Міністерстві юстиції України за №750/4043 від 02.11.99 р. Це Положення(стандарт) бухгалтерського обліку визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про нематеріальні активи і незавершені капітальні інвестиції в нематеріальні активи та розкриття інформації про них у фінансовій звітності.

2. Положення(стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» №92 від 27.02.2000 р.( Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 18 травня 2000р. за №288/4509).

Це Положення(стандарт) бухгалтерського обліку визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби інші необоротні матеріальні активи та незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи, а також розкриття інформації про них у фінансовій звітності.

3. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 19 „Об’єднання підприємств”, затверджений наказом МФУ від 07.07. 1999 р. № 499/3792. Це Положення(стандарт) визначає порядок відображення в обліку і звітності придбання інших підприємств, гудвілу, який виник при придбанні, злитті підприємств, а також розкриття інформації про об’єднання підприємств.

Нематеріальні активи - це активи, які не мають матеріально-речової форми або матеріально-речова форма яких не має суттєвого значення для їх використання у господарській діяльності, що виступають як інтелектуальна власність, довгострокові майнові права, які забезпечують їх власнику (власникам) певний прибуток протягом тривалого періоду - більше одного року або операційного циклу, за умови, що він перевищує один рік.

Більшість нематеріальних активів мають певний матеріальний носій (наприклад, диск є матеріальним носієм комп'ютерної програми, аркуш паперу є носієм угоди про авторські права). Проте матеріальний носій в даному випадку є вторинним щодо інформації, яка на ньому зберігається.

Ідентифікований актив - це придбаний актив, який на дату придбання відповідає певним критеріям, а саме:

  • оцінка активу може бути достовірно визначена;

  • в майбутньому при його використанні очікується отримання економічних вигід, тобто це потенціал, який може сприяти надходженню на підприємство (прямо або опосередковано) грошових коштів та їх еквівалентів.

Можливість ідентифікації означає, що актив можна відокремити від підприємства. Тобто, щодо конкретного об'єкта нематеріальних активів повинна існувати можливість вилучення його із сукупного майна, що обліковується на балансі підприємства, відокремлення його від інших активів і розпорядження ним.