Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект Фінансовий облік_новий.doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать

В бухгалтерському обліку дані операції будуть відображатися наступним чином:

Зміст операцій

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дебет

Кредит

1

2

3

4

5

1

Списано суму нарахованої амортизації комп’ютерної програми

133 "Знос нематеріальних активів"

125 "Авторські та суміжні з ними права"

4 000

2

Списано залишкову вартість

976 "Списання необоротних активів"

125 "Авторські та суміжні з ними права"

15 000

Продовження табл. 5.10

1

2

3

4

5

3

Відображено суму страхового відшкодування, що належить до отримання

377 "Розрахунки з різними дебіторами"

746 "Інші доходи від звичайної діяльності"

9 000

4

Одержано суму страхового відшкодування

311 "Поточні рахунки в національній валюті"

377 "Розрахунки з різними дебіторами"

9 000

Інвентаризація нематеріальних активів. Одним із шляхів контролю за збереженням об'єктів нематеріальних активів є проведення інвентаризації, яка полягає в перевірці наявності документів, що підтверджують права на їх використання, а також правильності та своєчасності відображення нематеріальних активів на балансі підприємства.

При інвентаризації нематеріальних активів комісії слід врахувати наступне:

  • перевірка нематеріальних активів здійснюється тільки в грошовому (вартісному) вираженні на підставі первинних документів (акти приймання-передачі, платіжні документи, ліцензійні угоди, патенти та інші свідоцтва, що підтверджують факт придбання або створення нематеріальних активів);

  • перевіряється відповідність нематеріальних активів вимогам, викладеним в П(С)БО 8;

  • визначається можливість отримання в майбутньому економічних вигід від використання нематеріальних активів.

Проведення інвентаризації нематеріальних активів починається з визначення правильності віднесення сум, що обліковуються на рахунку 12 "Нематеріальні активи", саме до складу нематеріальних активів, після чого проводиться перевірка обґрунтованості їх оприбуткування, тобто наявності документів, на підставі яких оформлено придбані майнові права. За всіма нематеріальними активами інвентаризаційна комісія перевіряє наявність розпорядчого документу підприємства про затвердження корисного терміну їх використання. Також інвентаризаційною комісією повинна бути встановлена наявність на підприємстві документів з детальним описом кожного нематеріального активу та порядку його використання. Програмні продукти перевіряються за їх наявністю на відповідних носіях та експлуатаційною пробою.

В інвентаризаційному описі комісія обов'язково повинна зазначити: інвентарний номер об'єкта нематеріального активу; його назву та стислу характеристику; місце знаходження (експлуатації), тобто назву структурної одиниці підприємства, де використовується даний інвентарний об'єкт; первісну вартість і суму нарахованого зносу; строк корисного використання.

При виявленні активів, не взятих на облік інвентаризаційна комісія повинна включити їх до інвентаризаційного опису із врахуванням відсутніх економічних показників цих активів. У разі виявлення розбіжностей між даними бухгалтерського обліку і даними інвентаризаційних описів складається Порівняльна відомість результатів інвентаризації нематеріальних активів. Щодо нестач і надлишків інвентаризаційна комісія має отримати письмові пояснення осіб, відповідальних за використання і зберігання нематеріальних активів. Результати інвентаризації відображаються на рахунках бухгалтерського обліку на підставі інвентаризаційного опису і звіряльної відомості.

Не відображені в бухгалтерському обліку нематеріальні активи оприбутковуються проведенням Д-т 12 "Нематеріальні активи" К-т 719 "Інші доходи від операційної діяльності". Недостача нематеріальних активів в обліку відображається проводками: Д-т 133 "Накопичена амортизація нематеріальних активів" К-т 12 "Нематеріальні активи" - списано знос нематеріальних активів, яких не вистачає; Д-т 947 "Нестачі і втрати від псування цінностей" К-т 12 "Нематеріальні активи" - списано на витрати суму залишкової вартості нематеріальних активів, недостачу яких виявлено при інвентаризації. Якщо винна особа не встановлена, то сума недостачі обліковується також на позабалансовому рахунку 072 "Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей". У випадку встановлення винної особи сума недостачі списується на рахунок 375 "Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків".

Проведення інвентаризації є обов'язковим у разі техногенних аварій, пожежі чи стихійного лиха. Така інвентаризація проводиться на наступний день після закінчення явища, а недостачі нематеріальних активів встановлені в результаті надзвичайних подій в обліку відображається проводкою Д-т 99 "Надзвичайні витрати" К-т 12 "Нематеріальні активи". Всі висновки та пропозиції за результатами інвентаризації комісія фіксує у протоколі.