Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект Фінансовий облік_новий.doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.38 Mб
Скачать
    1. Облік витрат майбутніх періодів

Сума витрат майбутніх періодів відображається як окремий розділ активу балансу. У складі витрат майбутніх періодів відображаються витрати, що існували впродовж поточного або попередніх періодів, але належать до наступних звітних періодів. Наприклад: суми зобов'язання, сплачені в грудні за оренду приміщення в першому кварталі наступного року, будуть включені в грудні до витрат майбутніх періодів, а в першому кварталі щомісячно (1/3 сплаченої суми) до витрат звітного періоду. Аналітичний облік витрат майбутніх періодів ведеться за їх видами.

Потрібно зазначити, що за статтею "Витрати майбутніх періодів" можуть відображатися і оборотні, і необоротні активи.

Бюджетно-розподільчі рахунки використовуються для розмежування витрат і доходів між суміжними звітними періодами (місяцями, кварталами, роками) з метою рівномірного включення у затрати виробництва (обігу) або відображення в обліку одержаних доходів. Використання цих рахунків дає змогу визначити витрати і доходи саме того періоду, якого вони стосуються, незалежно від часу фактичного витрачання коштів або отримання доходів.

Бюджетно-розподільчі рахунки можуть бути активними і пасивними. До активних належить рахунок "Витрати майбутніх періодів", до пасивних - "Доходи майбутніх періодів".

Таблиця 9.1.

Дебет рах.№39 “Витрати майбутніх періодів” Кредит

Cальдо на початок місяця

Кредит рахунків

Дебет рахунків

11 ”Інші необоротні матеріальні активи”

15 “Капітальні інвестиції”

13 ”Знос (амортизація) необоротних активів”

23 “Виробництво”

20 “Виробничі запаси”

37 “Розрахунки з різними дебіторами”

22 “Малоцінні та швидкозношувані предмети”

84 “Інші операційні витрати”

30 “Каса”

85 “Інші затрати”

31 “Рахунки в банках”

91 “Загальновиробничі затрати”

37 “Розрахунки з різними дебіторами”

92 “Адміністративні витрати”

47 “Забезпечення майбутніх витрат і платежів”

93 “Витрати на збут”

63 “Розрахунки з постачальниками і підрядниками”

94 “Інші витрати операційної діяльності ”

64 “Розрахунки за податками й платежами”

99 “Надзвичайні витрати’

65 “Розрахунки за страхуваням”

66 “Розрахунки з оплати праці”

68 “Розрахунки за іншими операціями”

Рахунок "Витрати майбутніх періодів" призначений для обліку витрат, фактично здійснених у звітному або попередніх звітних періодах, але які підлягають віднесенню на витрати майбутніх періодів. До них належать, наприклад, витрати на освоєння нових видів продукції, сплачена наперед орендна плата за взяті в оренду основні засоби, суми передплати періодичних видань та ін. Всі ці витрати в момент їх здійснення відображають на дебеті рахунка "Витрати майбутніх періодів". З кредиту цього рахунка облічені витрати поступово, рівними сумами списують на відповідні рахунки витрат (виробництво, загальновиробничі, адміністративні витрати, витрати на збут тощо), до яких вони належать.

Залишок рахунка "Витрати майбутніх періодів" може бути тільки дебетовим і показує суму витрат, що підлягають списанню в наступні звітні періоди.

Витрати майбутніх періодів обліковуються у наступних облікових регістрах: в розділі ІІІ Журналу № 5 ведеться кредит рахунка 39 Витрати майбутніх періодів; В Розділі ІІІ А Журналу № 5А ведеться кредит рахунка 39 Витрати майбутніх періодів; В розділі ІІІ Б Журналу № 5А ведеться кредит рахунка 39 Витрати майбутніх періодів”.