Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vsyo_vmeste-diplom.doc
Скачиваний:
112
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Виробничий шум

Допустимі рівні шуму на робочих місцях регламентуються за ГОСТ 12.1.003 – 83 “ Шум. Общие требования безопасности ” При виробництві антибіотиків авермектинів виробничий шум створюється в процесі роботи забірника повітря, компресора, теплообмінника, змішувачів, насосів, посівного апарата, ферментера, центрифуги, екстрактора та пакувального обладнання [10].

Для зниження шуму в промислових умовах використовують п’ять методів: зменшення шуму в джерелі його виникнення; зміна напрямку випромінювання від джерела шуму; будівельно – акустичний; зменшення шуму на шляху його розповсюдження; використання засобів індивідуального захисту [10]. Для зменшення шуму механічного походження використовують заміну ударних процесів безударними, прямозубих шестерен – косозубими, підшипників кочення – підшипниками ковзання із використанням примусового змащування, чітке балансування обертальних елементів машин [10]. Джерелами аеродинамічних шумів є відцентрові та осьові вентилятори, компресори та ін. Щоб зменшити аеродинамічний шум, необхідно покращити аеродинамічні характеристики машин та агрегатів, встановити глушники, ізолювати джерела звукопоглинальними матеріалами. Активні глушники вміщують звукопоглинальний матеріал і поглинають звукову енергію, що потрапила в них, перетворюючи в теплову. Реактивні глушники відбивають енергію і допомагають поглинанню звукових хвиль [10].

Для обладнання з електроприводом характерний електромагнітний шум, зниження якого досягається шляхом конструктивних змін в електричних машинах або установки встановлюють так, щоб напрямок найбільш інтенсивного випромінювання не був орієнтований в бік робочих місць [10]. Для зниження шуму всередині промислових приміщень проводять їх акустичну обробку, яка полягає в розміщенні на внутрішніх поверхнях приміщень звукопоглинальних матеріалів, в якості яких використовують супертонке скловолокно, капронове волокно, мінеральну вату, мінераловатні плити та ін. Ефект від їх використання досягається за рахунок зменшення енергії звукових хвиль [10]. У випадках, коли неможливо ізолювати шумовий агрегат, пульт управління обладнанням розміщують у звукоізолювальній кабіні з оглядовим вікном. В деяких випадках для захисту працюючих від дії прямого акустичного випромінювання використовують екрани, які встановлюють між джерелом шуму і робочим місцем [10].

Виробничі вібрації

Збільшення потужностей та швидкостей переміщення у виробництві призводить до небажаних явищ, таких як вібрація. Вібрації не тільки погіршують самопочуття працюючих і знижують продуктивність праці, а й можуть призвести до серйозних патологічних змін організму людини. Комплексна механізація і автоматизація підприємства є радикальним способом позбавлення людини від шкідливого впливу вібрацій [10].

Вібрації – це механічні коливання машин, механізмів та їх елементів [2].

Основним документом, що визначає норми вібрацій є ГОСТ 12.1012 – 78 ССБТ “ Вибрация. Основные требования безопасности”.

При виробництві антибіотиків авермектинів виробничі вібрації створюються в процесі роботи змішувачів, посівного апарату, ферментера, центрифуги, екстрактора та пакувального обладнання [10].

Для зниження вібрацій використовують перехід енергії механічного коливання в інші види енергії, найчастіше в теплову. Для цього використовують матеріали з великим внутрішнім тертям. Використання матеріалів з більшим внутрішнім тертям дозволяє знизити вібрацію в діапазоні середніх та високих частот на 8..10 дБ. Також для зниження вібрації використовують вібродемпфірувальні покриття, що мають великі витрати на внутрішнє тертя. Ще використовують віброгасіння – зниження рівня вібрації машин і агрегатів встановленням їх на віброізолюючі фундаменти. Масу фундаменту підбирають так, щоб амплітуда коливань не перевищувала 0,2 мм. Також використовують віброізоляцію. З метою віброізоляції машин з вертикальною збурюючою силою застосовують віброізолятори трьох видів: гумові, пружинні, комбіновані. Для зменшення від’ємної дії вібрації використовують засоби індивідуального захисту і встановлюють режими праці робітникі [10].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]