Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / В.С. Коломієць.doc
Скачиваний:
284
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

3. Спростіть подані речення, записуючи їх підрядні частини дієприкметниковими й дієприслівниковими зворотами.

І. Право на додаткову житлову площу мають особи, які страждають хворобами, що перераховані в особливому списку органів охорони здоров’я (активні форми розладу здоров’я), військовослужбовці, які мають звання полковника і вище, в тім числі і ті, які звільнилися в запас, автори винаходів і рацпропозицій, що мають велике народногосподарське значення, та деякі інші категорії громадян.

ІІ. У разі, коли всі забезпечені за нормою, житло, яке залишилося, передається тим, хто має право на додаткову житлову площу.

ІІІ. Коли претендуєш на додаткову житлову площу, треба мати на увазі, що така вимога в певних випадках може бути не задоволена.

4. Перепишіть текст, розставте розділові знаки, поясніть їх уживання.

І.Людина непересічної долі величезної культури й освіченості історик і археолог фольклорист і етнограф поет і прозаїк Микола Костомаров був насамперед працьовитою людиною й увесь свій вік провів за письмовим столом і в архівних пошуках документів які давали йому змогу відкривати нові сторінки у вітчизняній історії. Він перший у той час звернувся до вивчення історії України що тоді та на жаль і до недавнього минулого вважалося недоречним. Саме Костомаров один із перших порушив питання про узаконення мови українського народу його історії активно відстоював думку що творцями історії є не царі та їхні наближені вельможі а народ. Служіння народові було головним змістом життя і праці Костомарова.

До цього необхідно додати громадянську позицію Костомарова його антикріпосницькі переконання близькість до революційно- демократичного руху. Будучи одним із засновників таємної політичної антикріпосницької і антицаристської організації Кирило-Мефодіївського товариства він засвідчив себе як передовий діяч свого часу. Сучасна наукова громадськість цілком справедливо ставить Костомарова поряд з визначеними представниками вітчизняної історичної думки ХІХ століття (Із “Збірника диктантів”).

ІІ. Конкуренція належить до базових понять ринку тобто таких без яких він функціонувати не може. Можна сказати що розвиток ринку був водночас і розвитком конкурентних відносин. У традиційній уяві ці два поняття є неподільними.

Протягом тривалого часу відбулася майже безперешкодна еволюція конкуренції. Формувався конкурентний ринок. Відомий англійський економіст А.Маршалл зазначає що останній має місце тоді коли “сили попиту та пропозиції діють вільно… кожен виступає самостійно… широко розгортається вільна конкуренція тобто що покупці звичайно безперешкодно конкурують з продавцями”.

Такий ринок передбачає наявність необмеженої кількості продавців а також ситуацію за якої жоден з них не має змоги впливати на ціну. Тут також існує вільний безперешкодний доступ господарських суб’єктів до будь-якого виду діяльності наявна і доступна кожному інформація про стан ринку та можливі альтернативи має місце диктат споживача над виробником. Все це свідчить про панування вільної або досконалої конкуренції.

За таких умов відбувається саморегулювання ринку. Орієнтація на вигоду споживача підкріплена його грошовим попитом веде до оптимізації розміщення ресурсів. Ринковий механізм нагадує електронно-обчислювальну машину яка постійно розв’язує завдання вирівнювання попиту та пропозиції пристосування їх одне до одного (Із газети).