Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
(3-й курс) Книги по Укр мове / В.С. Коломієць.doc
Скачиваний:
284
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Використання мобільного телефону

Мобільний телефон буквально увірвався в ділове життя. Що робити, якщо він задзвонив, коли ви знаходитесь на нараді, на лекції, у театрі або на вулиці? Користуючись мобільним телефоном, слід враховувати правила етикету.

Прийшовши на нараду, намагайтесь розташуватися ближче до виходу, щоб у разі дзвінка можна було швидко і непомітно, не відволікаючи присутніх, вийти з кабінету. Не варто користуватися мобільним телефоном під час ділової зустрічі, наради, навіть якщо здається, що ви нікому не заважаєте.

Не варто брати мобільний телефон у театр або на концерт. Якщо ви без нього не можете обійтися, краще відкладіть похід до театру.

Якщо “мобільник” нагадав про себе на вулиці – відійдіть убік, щоб не заважати іншим людям.

Вправи та завдання

1. Згадайте і запишіть по п’ять зразків таких різновидів мовного етикету:

привітання:

побажання:

знайомство:

комплімент:

подяка:

запрошення:

Підкресліть ті зразки, що використовуються у офіційно-діловому спілкуванні.

2. Уявіть такі ситуації:

  1. Ви повинні запропонувати колезі зробити певну справу. Знаєте, що він може відмовитися. Запишіть можливі зразки мовноетичних шаблонів, які б допомогли Вам досягнути свого.

  2. Вам пропонують виконати певну роботу. З різних причин цього зробити не можете. Запишіть мовноетичні зразки відмови.

3. За поданими фразами з’ясуйте, між ким і де може відбуватися спілкування.

Здрастуйте!

Помовч!

До зустрічі!

Помовчіть, будь ласка!

Можеш не приходити!

Салют!

Іди геть!

Забирайся звідси!

4. Установіть, з якою метою може викликати керівник підлеглого, використовуючи такі вислови. Що може думати підлеглий у період між фразою керівника і зустріччю?

Зайдіть до мене...

Загляньте до кабінету...

Прошу зайти...

Хотів би Вас побачити у себе...

Чи не змогли б якось зайти до мого кабінету...

Розставте ці речення у порядку зростання категоричності висловленої думки.

5. Розкажіть, як будете поводитися в таких ситуаціях:

  1. Необхідно познайомитися в діловій ситуації:

а) з майбутнім колегою;

б) з керівником.

  1. Хочете познайомитися з майбутніми партнерами.

Не забудьте про мовний етикет та його особливості.

6. З’ясуйте, як можна поводитися в описаних ситуаціях. Як уникнути помилок мовного етикету й етикету взагалі?

  1. Керівник і підлеглий перебувають в одному кабінеті. Розмовляють. Заходить третя особа, що вища за посадою від них обох.

  2. Керівник у своєму кабінеті. Палить цигарку. Заходить викликаний підлеглий. Сідає. Починається розмова.

  3. Від когось із колег Ви почули, що начальник невисоко оцінив виконану Вами роботу.

Питання для самоконтролю

  1. Що таке мовний етикет?

  2. Чим відрізняється мовний етикет від інших видів загального етикету?

  3. Які різновиди українського мовного етикету існують? Наведіть приклади кожного з них.

  4. Від чого залежить характер телефонної розмови?

  5. Якими словами телефонного етикету ви послуговуєтесь?

  6. Які ви знаєте загальновизнані норми телефонної розмови?

  7. Хто за етикетом завершує розмову?

Тема 13

Публічний виступ. Жанри публічних виступів

Публічний виступ як вияв мовної майстерності

Найвищим виявом мовної майстерності людини є вміння виступати перед публікою, словом впливати на неї і переконувати її. Цим видом мовної діяльності повинна оволодіти кожна освічена людина, і особливо коли професійна діяльність вимагає такої майстерності. Краще цьому вчитися заздалегідь. Така майстерність не є вродженим даром, але кожен, хто вміє говорити, може стати оратором. Оволодіння ораторським мистецтвом - нелегкий шлях до всебічного розкриття особистості.

Жанри публічних виступів:

доповідь, промова, лекція, бесіда, повідомлення

Залежно від мети, теми, призначення та інших чинників публічного мовлення виділяють такі його жанри: доповідь, промова, лекція, бесіда, повідомлення.

Наукова доповідь – це виступ, у якому узагальнюють наукові дані, інформують про досягнення, відкриття чи результати наукових досліджень. Наукову доповідь виголошують під час проведення семінарів, конференцій та інших зібрань з науковим спрямуванням у формі реферату, що становить критичний огляд і вивчення ряду публікацій учених методами наукового опрацювання літератури.

Ділова доповідь - це документ, який містить виклад певних питань обов’язково з висновками та пропозиціями. На відміну від інших ділових паперів, така доповідь призначена для усного виголошення (її, як правило, читають). Ділова доповідь містить значний обсяг інформації й розрахована на обізнаних слухачів. У ній ставляться і пропонуються до розв’язання назрілі в певній галузі проблеми, визначається практична мета. Така доповідь містить значний фактичний матеріал, тому найчастіше вона буває заздалегідь надрукована й роздана учасникам зібрання. Особливість ділової доповіді у тому, що її текст може бути предметом обговорення, зазнавати критики, доповнюватися новими положеннями тощо.

Промова - це усний виступ з метою висвітлення певної інформації та впливу на розум, почуття й волю слухачів. Звідси вимоги до промови: логічна стрункість, емоційна насиченість, вольові імпульси.

Ділова промова відрізняється більшою стриманістю в проявах емоцій, орієнтацією на логічний, а не емоційний її вплив, аргументованістю.

Повідомлення – це невеликий публічний виступ, невелика доповідь на якусь тему. Повідомлення здебільшого пишуть за одним джерелом і виголошують під час проведення семінарських чи практичних занять.

Бесіда проводиться звичайно з невеликою кількістю учасників і охоплює всього декілька питань. Головне завдання її - викликати присутніх на розмову. Для цього треба просто, дохідливо й стисло викласти основні положення теми, а далі розвивати тему через питання та відповіді. Спочатку той, хто проводить бесіду, на свої питання відповідає сам, поступово залучаючи до розмови присутніх.