Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
marketing_lektsiyi.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
67.97 Кб
Скачать

6. Сегментування ринку: загальний підхід та основні принципи. Позиціонування товару на ринку.

Сегментація ринку – це розподіл споживачів на групи на основі різниці в потребах, характеристиках чи поведінці і розроблення для кожної з груп окремого комплексу маркетингу.

Сегмент ринку складається із споживачів, що однаково реагують на один і той самий набір спонукальних стимулів маркетингу.

 Приймаючи рішення щодо виходу на ринок, можливостей його сегментації, фірма може застосувати три стратегії охоплення ринку: масовий маркетинг; цільовий маркетинг; диференційованиймаркетинг.

Позиціонування на ринку – це забезпечення товарів чітко відокремленого від інших товарів місця на ринку й у свідомості цільових споживачів.

Будь-який товар споживачі сприймають як набір певних його властивостей. Для того, щоб зрозуміти, чому покупці надають перевагу цьому товарові, а не іншому, треба порівняти ці властивості.

Після проведення сегментації ринку і позиціонування товару фірмі необхідно детально розробити для свого цільового споживача всі складові комплексу маркетингу (товар, ціну, методи розповсюдження та маркетингові комунікації).

Лекція 4 Маркетингова товарна політика

1. Сутність, цілі, завдання товарної політики.

Маркетингова товарна політика – це маркетингова діяльність підприємства, яка пов’язана з реалізацією стратегічних та тактичних заходів щодо забезпечення конкурентоспроможності товарів та формування товарного портфеля з метою задоволення потреб споживачів та одержання прибутку.

Елементи товарного комплексу (політики):

-         асортимент;

-         якість та конкурентоспроможність товару;

-         марка та упаковка товару;

-         сервіс.

Все це в комплексі і становить сутність маркетингової товарної політики фірми, спрямованої на максимальне задоволення потреб своїх цільових споживачів.

2. Маркетингова концепція товару. Класифікація товарів.

Товар з точки зору маркетингу – це все, що призначене для задоволення певної потреби і пропоноване на ринку для продажу.

Товар, як комплексне поняття можна сприймати на 3-ох рівнях

Товари поділяють на групи за наступними критеріями:

-   За сферою використання (споживчі товари ТШВ та товари промислового призначення – промислові товари);

-   За тривалістю використання (товари короткотривалого використання та товари тривалого використання);

-   За матеріальністю (товари та послуги). (Послуга – це нематеріальні блага, які одна сторона (продавець) передає іншій (клієнту) без передачі права власності на них).

Класифікувати ТПП (товари, призначені для використання у виробничому процесі, для перепродажу або здавання в орендуможна наступним чином:

  1. 1.     Залежно від призначення і особливостей використання:

  2. 2.     Залежно від характеру і терміну використання та ролі в технологічному процесі:

  3. 3.     Послуги виробничого призначення:

Специфіку кожної класифікаційної групи треба враховувати при визначенні стратегії і тактики маркетингу.

3. Характеристика товарного асортименту і товарної номенклатури.

Важливу роль у діяльності підприємства відіграє товарний асортиментТоварний асортимент – це сукупність асортиментних груп товарів, що їх пропонує підприємствоТоварний асортиментхарактеризується:

  1. шириною;

  2. глибиною.

Широкий асортимент характерний для універсамів, магазинів у сільській місцевості, а глибокий для спеціалізованих (магазини побутової техніки, будівельних матеріалів). Наприклад, до складу асортименту «взуття» входять дві асортиментних групи «жіноче» та «чоловіче» (ширина асортименту - 2), до яких входять по 100 моделей як чоловічого так і жіночого взуття (глибина асортименту в середньому - 100).

Товарна номенклатура – це сукупність усіх асортиментних груп і товарних одиниць, які пропонуються фірмою для продажу. Отже, товарний асортимент і товарна номенклатура пов’язані як часткове і ціле.

Товарна номенклатура характеризується:

-       шириною;

-       глибиною;

-       насиченістю;

-       гармонійністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]