Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Material_dlya_zmistu_Praktikumu_z_psikh_kons_12shr.doc
Скачиваний:
241
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Теоретичне підгрунтя практикуму із психологічного консультування.

Коли людина починає шукати Бога зовні, а не в самій собі, вона може думати про Бога, молитися Богу, навіть „любити"Бога всім своїм єством, але вона ніколи не стане тотожною Богові. Людина ніколи не знайде Бога, шукаючи Його зовні.

Е. Хейч

1. Специфіка практичної психологічної допомоги

Психологія умоглядна як наука має особливу користь для практики.

Ф.Голубинський

1.1.Сутність психологічного консультування

1.1.1. Індивідуальне консультування як вид діяльності

Задача консультанта - допомогти клієнентові виявити свое істинне „Я" i знайти в собі мужність стати цим „Я".

Р.Мей

Існування так званого психологічного, або, точніше, психотерапевтичного консультування як самостіїної галузі психологічної допомоги можна аргументувати так:

а) філософія консультативної роботи диктує повну відмову від концепції хвороби i розглядає людину, котра звернулася по допомогу такою, що має психологічні труднощі;

б) консультування i психотерапія оріснтовані на piзні етапи взаємодії психолога i клієнта: превентивна консультативна робота може запобігти більш серйозним психотерапевтичним наслідкам;

в) якщо психотерапія спрямована "вглиб", на вирішення інтраперсональних проблем, то консультування охоплює більш різнопланове коло інтерперсональних проблем клієнтів;

г) психолог-консультант виступає радше медіатором (посередництво) або фасилітатором (підвищення продуктивності) ресурсних можливостей кліента у розв'язанні його проблем;

д) діагностична спрямованість консультування значно розширюе спектр різноманітних професійних моделей діяльності консультанта. Спостерігається певний універсалізм у використанні ним як підходів, так i методів, що урізноманітнює консультативну роботу i суттево відрізняє її від психотерапії, яка зазвичай дотримуеться одного напряму (Горностай П.П., Васьковская С.В., 1994)

Отже, специфіка психологічного консультування як окремого виду психолопчної допомоги визначаеться особливостями проблематики, немедичною парадигмою в розумінні клієнта, змістом i методами діяльності. Цілі ж консультування на відміну від немедичної психотерапії (особисте и соціальне здоров'я) чи медичної психотерапії (психічне i соматичне здоров'я) лежать в площині особистого благополуччя клієнта.

Таким чином, індивідуальне консультування це вид спеціально організованого спілкування, у процесі якого психолог-консультант допомагає клієнтові дослідити i прояснити свою життєву ситуацію, актуалізувати додаткові сили i здібності, щоб знайти вихід із складних для нього обставин. Результатом консультування може вважатись інсайт (З.Фрейд), просто "сповідь" (Р.Мей), або, як вважають екзистенціалісти, сповнена розумінння, підтримки i співпереживання "зустріч", яка, можливо, стане поворотним моментом у пpoцeci життетворчості.

Для консультування характерний більш м'який психологічний вплив на людину, коротша тривалість роботи (5-6 зустрічей). Завданнями консультування є переважно:

  • надання психолопчної інформації;

  • інтеграція особистості, подолання внутрішньої конфліктності та узгодження її інтересів;

  • активізація психічних pecypciв кліента;

  • подолання особистісних обмежень та освоения нових поглядів на власну життеву ситуацію;

  • професійні підтримка i порада;

  • смислотворення та перебудова iepapxii цінностей;

  • створення основи для формування інсайтів з приводу "глухих кутів життя" та допомога у розв'язанні гострих життєвих проблем;

  • вироблення адекватних форм поведінки в різних життєвих ситуаціях та інш.

Питания про цілі консультативної роботи дискутується и досі чи не в ycix сучасних психотерапевтичних напрямах. Однак виділення психологічного консультування з надр психотерапії та надання йому статусу самостійного виду психолопчної допомоги, на нашу думку, стало визначною віхою у розвитку практичної допомоги людству взагалі. Недарма ж серед трьох основних цілей консультування - допомога іншим у їхньому самопідсиленні, особисисний розвиток самого консультанта та створення здорових мікро- и макросистем для функцюнування індивідів -головною метою вважаеться особистісне зростання консультанта як гаранта того, що в суспільстві розширюється база для формування нового ставлення до життя. Адже психолог-консультант, на відміну від психотерапевта, стоїть ближче до пересічної людини i, маючи високий рівень усвідомлення себе i cboїх проблем, зможе навчити цього багатьох інших.

Запитання для самоперевірки

  1. Що таке індивідуальне ncихoлoгiчнe консультування? Розкрийте специфіку індивідуального консультування nopiвнянo з іншими видами практичної психологічної допомоги.Чому індивідуальне консультування можна виділити в окремий видпсихологичної допомоги?

3. Розкрийте психологичной смисл поняття консультування якспецифічної екзистенцшної,, зустрічі" двох особистостей.

4. Haзвіть основні цілі і завдання консультативного впливу.

Домашнє завдання

  1. Згадайтє випадки, коли ви потребували психологічної допомоги тапідтримки. Звідки i як ви її дістали? Якої допомоги ви потребуєте, колипереживаете якусь драматичну ситуацию?

  2. Продумайте сітуації, в яких ви cnocmepiгaлu людські безпорадність та розгубленість. Що це за ситуації? Як людина вийшла iз того стану?Що їй допомогло (могло б допомогти)?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]