Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
o_metod_med_ch_1_2013.rtf
Скачиваний:
15
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
17.11 Mб
Скачать

Загальні правила техніки безпеки при роботі студентів у навчальній хімічній лабораторії

  1. Перебуваючи в хімічній лабораторії, необхідно суворо дотримуватись загальних правил техніки безпеки, пам’ятаючи, що будь - яке порушення може призвести до нещасного випадку.

  2. У хімічній лабораторії працювати тільки в медичних халатах та шапочках. Довге волосся має бути акуратно підібране.

  3. На робочому місці залишати тільки необхідні речі (книгу, зошити, ручки), всі інші речі (портфелі, сумки, одяг) зберігати в спеціально відведеному для цього місці, одяг у гардеробі.

  4. Кожен студент повинен працювати за закріпленим за ним місцем, перехід на інше робоче місце без дозволу викладача не допускається.

  5. Категорично забороняється виконувати в лабораторії роботи, не пов’язані із виконанням навчального практикуму.

  6. Реактиви після їх використання необхідно ставити на відведене місце.

  7. Роботи з концентрованими кислотами, лугами слід проводити обережно, під витяжною шафою, щоб виключити можливість їх потрапляння в очі, а також появи опіків і пошкодження одягу.

  8. Бути обережним при роботі з електроприладами. Працювати тільки із заземленим обладнанням.

  9. При запалюванні газу, кран пальника відкривати поступово.

  10. Для уникнення нещасних випадків не працювати з леткими та легкозаймистими речовинами поблизу запаленого пальника.

  11. Користуватись горючими і токсичними речовинами (галогени, концентровані кислоти, луги, сірководень і т.д.), а також проводити досліди, які супроводжуються виділенням шкідливих парів, газів, дозволяється тільки у витяжній шафі.

  12. При нагріванні речовин у пробірці - не направляти її отвір у бік товариша, який працює, або до себе.

  13. Не можна залишати в лабораторії без нагляду включені фотоелектроколориметри, водяні бані, газові пальники, центрифуги тощо.

  14. У випадку пожежі негайно погасити найближчі пальники і гасити вогонь використовуючи вогнегасник, покривало, пісок.

  15. При опіках: а) сильними лугами – необхідно промити уражені ділянки тіла водою і накласти компрес, змочений 1% розчином оцтової кислоти; б) сильними кислотами – необхідно промити уражені ділянки тіла водою і накласти компрес, змочений 1% розчином соди; в) фенолом – необхідно розтерти побілілу від опіку ділянку до нормального стану шкіри, а потім промити водою і накласти пов’язку з гліцерином.

  16. У разі потрапляння кислоти або лугу в очі необхідно промити їх великою кількістю води, а потім 2% розчином соди або борної кислоти.

  17. Не виливати в раковину вміст пробірок з концентрованими кислотами та лугами.

  18. Не кидати папір, сірники, побитий посуд в водостічну раковину, для цього користуватись ящиками для сміття.

  19. Після закінчення роботи привести в порядок своє робоче місце, протерти полиці і стіл вологою ганчіркою, поставити посуд з реактивами на відведене місце виключити воду та газ.

  20. Під час заняття мобільні телефони повинні бути виключеними.

Електронні версіі навчально-методичної літератури та тести ліцензійного іспиту « Крок -1» студенти можуть отримати на кафедрі біохімії в комп’ютерній кімнаті на робочому столі комп’ютера в папці «Навчально-методична література для студентів» та на університетському web-сайті: www.meduniv.lviv.ua та на сайті кафедри: http://www.meduniv.lviv.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=144&Itemid=182&lang=uk. З тестовими завданнями з біохімії до ліцензійного іспиту «Крок-1» можна ознайомитися на сайті http://www.testcentr.org.ua (база даних Центру тестування).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]