Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
o_metod_med_ch_1_2013.rtf
Скачиваний:
15
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
17.11 Mб
Скачать

Практична робота

Дослід 1. Якісна реакція на ацетон та ацетоацетатну кислоту (проба Ланге).

Принцип методу. Ацетон та ацетоацетатна кислота з натрію нітропрусидом у лужному середовищі утворюють продукти реакції, забарвлені у червоний колір:

CH3 – CO – CH3 + Na2 [Fe (CN)5 NO] + 2 NaOH →

→ Na4 [Fe (CN)5 NO = CHCOCH3] + 2 H2O.

Під дією концентрованої ацетатної кислоти утворюється продукт вишнево-червоного кольору:

Na4 [Fe (CN)5 NO =CHCOCH3] +CH3COOH →

Na3 [Fe (CN)5 NOCH3COCH3] + CH3COONa.

Ацетоацетатна кислота (в енольній формі) здатна також утворювати з ферумом хлориду (III) комплексну сполуку вишнево-червоного кольору (Проба Герхарда).

Матеріальне забезпечення: сеча хворого на цукровий діабет та сеча здорової людини, 10 % розчин натрію нітропрусиду (свіжоприготований), крижана ацетатна кислота, 10 % розчин NaOH, 50 % розчин амонію сульфату, концентрований розчин аміаку, 10 % розчин феруму хлориду (ІІІ), піпетки, пробірки, лійка, фільтрувальний папір.

Хід роботи.

Беруть 2 пробірки. Наливають по 0,5 мл досліджуваної сечі: у першу пробірку - здорової людини, у другу – хворого на цукровий діабет з кетонурією. В обидві додають по 0,5 мл розчину натрію гідроксиду і 5-7 крапель натрію нітропрусиду. Спостерігають за появою червоного забарвлення в другій пробірці, що приймає вишневий відтінок після додавання декількох крапель концентрованої ацетатної кислоти.

Дослід 2. Кількісне визначення кетонових тіл у сечі.

Принцип методу. Див. попередній дослід пробу Ланге.

Матеріальне забезпечення: див. попередній дослід пробу Ланге.

Хід роботи. Беруть 5 пробірок. У всі, крім першої, наливають по 1мл дистильованої води. У першу та другу пробірки додають по 1 мл сечі хворого на цукровий діабет. Таким чином, у першій пробірці сеча не розведена, а в другій розведена у двічі. Після перемішування з другої пробірки відбирають 1 мл суміші і переносять у третю пробірку, з третьої в четверту і т. д. З останньої пробірки 1 мл виливають для вирівнювання об’єму з іншими пробірками. Таким чином, сеча розводиться у 2, 4, 8 (і т. д.) разів.

Потім у кожну пробірку додають по 8 крапель 50 % розчину амонію сульфату для збільшення густини розчинів по 8 крапель ацетатної кислоти (концентрованої) та натрію нітропрусиду. Вміст пробірок перемішують і у кожну з них обережно по стінках, починаючи з останньої пробірки, нашаровують приблизно по 1 мл концентрованого аміаку (реактив відбирати обережно лише за допомогою гумової груші, працюючи з ним під витяжною шафою). Спостерігаючи за пробірками, позначають ту з них, у якій при максимальному розведенні сечі впродовж 3-4 хв ще помітне фіолетове кільце на межі рідин. Звернути увагу, що для успішного проведення досліду аміак необхідно нашаровувати обережно, по стінках. Акцентувати увагу на час отримання фіолетового кільця.

Розрахунок проводять за формулою:

Х = 0,85 А 15,

де Х – концентрація ацетону в сечі, мг/добу;

0,85 – емпіричне число;

А – розведення сечі;

15 – перерахунок на добову сечу 1500 мл.

Після проведення розрахунків зробити висновок.

Клініко-діагностичне значення. У здорової людини в крові вміст кетонових тіл – 1,3-185 мкмоль/л (1,5-20 мг/л), з сечею виділяється 20-40 мг на добу. Це переважно ацетоацетатна і -оксимасляна кислоти. Різке зростання концентрації кетонових тіл супроводжується порушенням кислотно-основного стану і розвитком метаболічного кетоацидозу, що є небезпечним, в першу чергу, для нормального функціонування клітин головного мозку.

Підвищення концентрації кетонових тіл у крові (кетонемія) і появу їх у сечі (кетонурія) спостерігають при цукровому діабеті, тиреотоксикозі, ураженні печінки, важких інтоксикаціях, голодуванні. Зниження концентрації кетонових тіл не має клінічного значення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]