Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EUROPEAN STANDARDISATION_ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
735.74 Кб
Скачать
    1. 3.6 Організація, що співробітничає із cenelec

Замість асоційованого члена, який офіційно визначений у статуті CEN, CENELEC впровадив неофіційну категорію «організацій, що співробітничають» (натепер таких організацій 46, включаючи ANEC (Європейська асоціація з координації представництва споживачів у стандартизації), ECOS (Європейська екологічна організація громадян з питань стандартизації), NORMAPME (Європейське бюро стандартизації для ремесел, малих і середніх підприємств)

Організація, що співробітничає із CENELEC, визначається як незалежна європейська або міжнародна організація, яка представляє – із достатнім ступенем представництва у визначеній сфері компетенції – сектор або підсектор електротехнічної галузі.

Організації, що співробітничає, пропонується повідомляти про нинішні й майбутні програми стандартів, пропонувати проекти для можливого включення в низку європейських стандартів через нормальні процедури ухвалення, допомагати CENELEC у випадку труднощів під час процесу стандартизації і проводити експертизу законодавчих наслідків прийнятих європейських стандартів.

Усі пропозиції і внески від організацій, що співробітничають, передаються в Технічне бюро CENELEC, звідки вони направляються відповідному (технічному) органу. Цей (технічний) орган може запропонувати організації, що співробітничає, направити делегацію (не більше 3 осіб) на засідання, на якому розглядатиметься її внесок. Пропонується можливість постійного спостереження у визначених технічних органах при сплаті мінімального річного внеску.

Опис принципів і процедур для встановлення й імплементації угод про співробітництво CENELEC й організаціями, зацікавленими у європейській стандартизації в електротехнічній галузі, наведений у настанові 14 CENELEC.

    1. 3.7 Афілійоване членство в cen/cenelec (настанова 12 cen/cenelec)

Окрім своєї присвяченості й прихильності міжнародній стандартизації через свої членства і Віденську й Дрезденську угоди, CEN і CENELEC як європейські регіональні органи зі стандартизації завжди відкриті для співробітництва/співпраці з іншими органами зі стандартизації усього світу, оскільки чітко визнають важливість європейських стандартів, які вони розроблюють, для торгівлі й благополуччя всередині, а також зовні Європейської економічної зони.

    1. 3.7.1 Історичне тло

Як наслідок політичної еволюції, яка відбувалася наприкінці 1980-х років у Центральній і Східній Європі, кілька органів зі стандартизації цих країн запросили можливість одержання особливого статусу в існуючих структурах європейської стандартизації. У відповідь в CEN і CENELEC був створений афілійований статус. На той час афіліювання розглядалося як статус, що передує членству. Натепер визнається, що афіліювання з CEN й (або) CENELEC не є статусом, що передує членству, для афілійованого органу. Більш за те, оскільки CEN і CENELEC є незалежними організаціями, факт визнання афілійованим членом однією організацією не домислює ipso facto (в силу самого факту – лат.) визнання іншою.

    1. 3.7.2 Визначення афіліювання

Афіліювання з CEN доступне національному органу зі стандартизації, який є членом (або членом-кореспондентом) ISO, і який представляє або має на меті представляти усіх осіб, зацікавлених у розвитку ринкової економіки сусідньої з ЄС країни, яка зв’язки з ЄС або ЕFTA відносно технічних, наукових, економічних, політичних і соціальних умов.

Афіліювання з CENELEC доступне національному електротехнічному комітету, який є членом (або асоційованим членом) IEC, і який представляє або має на меті представляти усіх осіб, зацікавлених у розвитку ринкової економіки сусідньої з ЄС країни, яка зв’язки з ЄС або ЕFTA відносно технічних, наукових, економічних, політичних і соціальних умов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]