Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EUROPEAN STANDARDISATION_ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
735.74 Кб
Скачать
    1. 4.2.2 Створення і припинення технічного органу

За створення або припинення діяльності технічного органу й – у разі створення – за ухвалення його сфери компетенції й (або) визначення вимог до проекту на підставі письмових пропозицій відповідають Правління (у випадку технічного комітету або проекту ЕТСІ) або Генеральна асамблея (у випадку партнерського проекту ЕТСІ). Перед припиненням діяльності технічний орган повинен підготувати рекомендації щодо підтримування (збереження у силі) його матеріалів ЕТСІ.

Голова технічного органу висувається комітетом і призначається правлінням ЕТСІ. Він або вона відповідає за загальне керівництво комітетом, його робочими групами і його програмою робіт.

    1. 4.2.3 Участь у роботі технічного органу

Дійсні члени ЕТСІ мають право брати участь у засіданнях технічного органу і його роботі з правом голосу.

Асоційовані члени ЕТСІ мають право брати участь у засіданнях технічного органу і його роботі з правом голосу з усіх питань за винятком тих, що відносяться до розробки й ухвалення європейських стандартів, або з питань, що стосуються документів, призначених виключно для регулятивного використання в Європейському Союзі.

Радники ЕТСІ можуть брати участь у засіданнях технічного органу і його роботі без права голосу.

Спостерігачі не мають права брати участь у засіданнях технічного органу або у роботі технічного органу.

    1. 4.2.4 Принципи прийняття рішень

Технічний орган повинен намагатися досягти консенсусу з усіх питань, включаючи ухвалення проектів матеріалів ЕТСІ і прийняття технічних специфікацій і технічних звітів. У разі неможливості досягнення консенсусу голова може прийняти рішення провести голосування, яке може проводитися як таємне. Голосування може проводитися під час засідання технічного органу або заочно.

У випадку голосування результати голосування оцінюються головою з урахуванням індивідуальної ваги кожного дійсного або асоційованого члена ЕТСІ.

Пропозиція вважається прийнятою, якщо за неї подані 71% голосів. Ті, що утрималися або не проголосували, в підрахунок числа голосів не включаються.

Якщо пропозиція не набирає 71% голосів, результат перераховується з урахуванням голосів лише дійсних членів ЕТСІ. Якщо перерахований результат досягає 71%, пропозиція вважається ухваленою.

Робочі документи зазвичай доступні лише членам ЕТСІ, а результат роботи технічного органу – стандарти і звіти, якщо ухвалені – стають, безкоштовно, здобутком широкої громадськості.

Технічні органи діють під наглядом робочої координаційної групи, до складу якої входять голови технічних органів, але кінець-кінцем вони підзвітні правлінню і Генеральній асамблеї ЕТСІ.СекретаріатЕТСІ надає низку послуг з підтримки технічним органам.

Кожний технічний орган розроблює й підтримує програму робіт, яка складається зі статей робіт. Стаття робіт ЕТСІ – це опис завдання зі стандартизації і за нормальних обставин закінчується одним стандартом, звітом або схожим документом. Технічний орган ухвалює кожну статтю робіт, яка потім офіційно приймається усіма членами (через процедуру, основану на використанні web-сайта). Разом програми робіт усіх технічних органів складають Програму робіт ЕТСІ.

Технічний орган зазвичай покладає відповідальність за статтю робіт на невелику групу експертів, очолювану доповідачем (Rapporteur). Документ (стандарт, звіт тощо), що з’являється в результаті цієї статті робіт, називається матеріалом ЕТСІ, який може бути:

  • технічною специфікацією ЕТСІ: матеріал ЕТСІ, який містить нормативні положення, ухвалений для публікації технічним органом;

  • технічним звітом ЕТСІ: матеріал ЕТСІ, який містить лише довідкові елементи, ухвалений для публікації технічним органом;

  • стандартом ЕТСІ: матеріал ЕТСІ, який містить нормативні положення, ухвалений для публікації за процедурою ухвалення;

  • настановою ЕТСІ: матеріал ЕТСІ, який містить лише довідкові елементи, ухвалений для публікації за процедурою ухвалення.

  • європейським стандартом (або європейською нормою): матеріал ЕТСІ, який містить нормативні положення, ухвалений для публікації в процесі із залученням національних організацій зі стандартизації й (або) національних делегацій ЕТСІ із наслідками щодо режиму бездіяльності і переносу в національні стандарти;

  • гармонізованим стандартом: європейський стандарт (телекомунікаційна серія), підготовка якого була доручена ЕТСІ за мандатом від Європейської Комісії відповідно до європейської директиви 98/48/EC (останні зміні й доповнення до директиви 83/189/ЕСС), який підготовлений з урахуванням застосовних суттєвих вимог директиви про «Новий підхід», і номер якого був згодом оголошений в Official Journal of European Communities («Офіційний журнал європейських спільнот»);

  • спеціальним звітом ЕТСІ. матеріал ЕТСІ, який містить лише довідкові елементи, оприлюднення в довідкових цілях ;

  • специфікацією групи ЕТСІ: матеріал ЕТСІ, який містить специфікації й (або) інформаційні елементи, розроблені Групою промислових специфікацій.

Здатність створювати ці різні типи документів дозволяє ЕТСІ задовольняти різноманітні потреби у галузях, які він обслуговує. Іноді, що трапляється дуже рідко, стаття робіт може не призвести до будь-якого з вищезазначених типів матеріалу; у такому випадку ця стаття іменується «Різне».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]