Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EUROPEAN STANDARDISATION_ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
735.74 Кб
Скачать
    1. 5.2 Спільні цілі політики

CEN, CENELEC, ЕТСІ, Європейська Комісія і ЕFTA мають спільне бачення, що стандартизація відіграє важливу роль для європейського ринку, для конкурентоспроможності підприємств, і що вона являє собою важливий інструмент в підтримці європейської політики, що відображує громадський інтерес. Цілі політики європейської стандартизації є, відтак, такими:

  • Відігравати роль у завершенні внутрішнього ринку, сприяючи вільному переміщенню товарів і послуг, і забезпечувати сталий розвиток, що має високий рівень безпеки і якості і зважує на усі економічні, соціальні й екологічні аспекти.

  • Допомагати досягненню мети ефективного захисту довкілля.

  • Являти собою інструмент для розвитку європейської конкурентоспроможності і забезпечу технологічної інновації.

  • Створювати диференційований асортимент типів матеріалів, які відповідають різним потребам ринку.

  • Створювати гнучкий і прозорий механізм досягнення консенсусу з визначених питань у Європі.

  • Через участь своїх відповідних членів у міжнародній роботі сприяти інтересам Європи у глобальній економіці і створювати умови для доступу на світові ринки.

  • Надавати країнам-кандидатам і сусіднім країнам важливий інструмент для сприяння адаптації їх економік до ринку Співтовариства.

  • Створювати механізм для залучення в процес стандартизації економічних і соціальних партнерів у Європі й інших відповідних груп інтересів, а саме: неурядових організацій, яких інакше не можна було б залучити, але які мають законний інтерес у результаті.

    1. 5.3 Принципи відносин і співробітництва

Щоб досягти цих цілей, CEN, CENELEC, ЕТСІ, Європейська Комісія і ЕFTA мають спільне бачення, що:

  • Відносини між європейськими організаціями зі стандартизації й органами державною влади і місцевого самоврядування на європейському рівні повинні ґрунтуватися на їх визнанні спільних цілей, докладно викладених у пункті 3 вище, із зважуванням на їх відмітними обов’язками й компетенцією. Вони наголошують, що фундаментальною основою для співробітництва є постійний, відкритий і прозорий діалог між ними.

  • Національні органи-члени CEN і CENELEC і члени ЕТСІ відіграють украй важливу роль у співробітництві між європейськими організаціями зі стандартизації, Європейською Комісією і ЕFTA.

  • Інституційні (організаційно-правові) правила європейських організацій зі стандартизації повинні забезпечити, щоб:

    • європейська стандартизація, зокрема, коли вона підтримує європейські політики і

    • нормативно-правові акти Співтовариства, залишалася повністю підзвітною перед усіма зацікавленими сторонами у Європі.

Система європейської стандартизації має широку відповідальність перед усіма колами, включаючи промисловість, працівників, споживачів, кола захисників довкілля, органи державною влади і місцевого самоврядування і, відтак, не повинна діяти на службі великих підприємців, корпорацій і монополій.

При плануванні, виконанні й реалізації програм стандартизації і діяльності, здійснюваній європейськими організаціями зі стандартизації, має бути забезпечена узгодженість – на всіх рівнях і між цими трьома європейськими організаціями зі стандартизації.

Важливо, щоб система європейської стандартизації швидко і відповідно реагувала на такі, що змінюються, потреби ринку в різних секторах з належним дотриманням фундаментальних принципів європейської стандартизації.

Міжнародна стандартизація повинна підкріплюватися, а інтереси Європі в ній – захищатися; міжнародні стандарти повинні застосовуватися однаково за винятком випадків, коли це було б неефективним або невідповідним для цілей, що переслідуються.

Мають докладатися зусилля на підтримку інтеграції економік країн-кандидатів до Співтовариства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]