Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EUROPEAN STANDARDISATION_ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
735.74 Кб
Скачать
    1. 4.2 Робочі процедури етсі (відповідно до «Технічних робочих процедур етсі»)

Мета ЕТСІ – розробка й обслуговування технічних стандартів і інших матеріалів, яких потребують його члени. Робота здійснюється в комітетах і робочих групах, які складаються з технічних експертів з компаній і організацій, що є членами інституту. Комітети часто іменуються «технічними органами» і зазвичай збираються на засідання два-шість раз на рік в самому інституті або в іншому місці. Крім того, в своїй роботі вони у великій мірі покладаються на електронний зв’язок, особливо в періоди між засіданнями. У випадку певних термінових робіт, якщо цієї частоти засідань недостатньо, ЕТСІ може також скликати спеціальну цільову робочу групу. Діяльність ЕТСІ, включаючи діяльність її технічних органів і спеціальних цільових робочих груп, регулюється директивами ЕТСІ – комплектом документів, що визначають правовий статус, мету, компетенцію і функціональні аспекти інститути. Ці директиви охоплюють увесь життєвий цикл стандартів й інших продуктів ЕТСІ: від задумки через розробку і ухвалення до публікації, і потім подальшу підтримку (збереження в силі) і, зрештою, якщо виникне потреба, скасування.

Технічна організація ЕТСІ містить три типи технічних органів, а саме:

  • технічний комітет;

  • проект ЕТСІ; та

  • партнерський проект ЕТСІ.

Вони забезпечують форум для технічних обговорень і мають своїми основними завданнями підготовку програм робіт і матеріалів ЕТСІ. Технічний орган є основним центром прийняття рішень з усіх питань, що входять в його компетенцію.

Технічний орган може у разі потреби створювати робочі групи. В такому разі технічний орган повинен встановити правила для робочої групи у відповідності до Правил процедури ЕТСІ і цих технічних робочих процедур ЕТСІ. Відповідальність технічний орган зберігає за собою.

Голова технічного органу висувається комітетом і призначається правлінням ЕТСІ. Він або вона відповідає за загальне керівництво комітетом, його робочими групами і його програмою робіт.

Технічні органи діють під наглядом робочої координаційної групи, до складу якої входять голови технічних органів, але кінець-кінцем вони підзвітні правлінню і Генеральній асамблеї ЕТСІ.СекретаріатЕТСІ надає низку послуг з підтримки технічним органам.

Кожний технічний орган розроблює й підтримує програму робіт, яка складається зі статей робіт. Стаття робіт ЕТСІ – це опис завдання зі стандартизації і за нормальних обставин закінчується одним стандартом, звітом або схожим документом. Технічний орган ухвалює кожну статтю робіт, яка потім офіційно приймається усіма членами (через процедуру, основану на використанні web-сайта). Разом програми робіт усіх технічних органів складають Програму робіт ЕТСІ.

Технічний орган зазвичай покладає відповідальність за статтю робіт на невелику групу експертів, очолювану доповідачем (Rapporteur). Документ (стандарт, звіт тощо), що з’являється в результаті цієї статті робіт, називається матеріалом ЕТСІ, який може бути:

  • технічною специфікацією ЕТСІ;

  • технічним звітом ЕТСІ;

  • стандартом ЕТСІ;

  • настановою ЕТСІ;

  • європейським стандартом (або європейською нормою (European Norm), EN);

  • спеціальним звітом ЕТСІ;

  • специфікацією групи ЕТСІ.

Здатність створювати ці різні типи документів дозволяє ЕТСІ задовольняти різноманітні потреби у галузях, які він обслуговує. Іноді, що трапляється дуже рідко, стаття робіт може не призвести до будь-якого з вищезазначених типів матеріалу; у такому випадку ця стаття іменується «Різне».

Технічний орган приймає свої рішення, включаючи ухвалення проектів матеріалів, простим консенсусом або пропорційним голосуванням. Кожна компанія-член або організація-член має вагу голосу, яка залежить від її членського внеску, який у свою чергу залежить від фінансового обороту компанії й інших чинників.

Пропозиція приймається, якщо за неї подається принаймні 71% пропорційних голосів.

У випадку технічних специфікацій ЕТСІ і технічних звітів ЕТСІ матеріал для публікації ухвалюється технічним органом. Для інших матеріалів технічний орган ухвалює результат статті робіт, який потім передається на подальші рівні ухваленняперед публікацією, які залежать від типі матеріалу.

Щоб допомогти процесу голосування, а також визначенню результатів, ЕТСІ забезпечу основані на технології WWW прикладення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]