Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EUROPEAN STANDARDISATION_ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
735.74 Кб
Скачать
    1. 6.1.3 Підкомітети

Створення і функція

В принципі, Технічний комітет повинен функціонувати через робочі групи. Однак технічний комітет може створювати підкомітети, які відповідають за велику програму робіт, в якій:

  • для різних частин роботи потрібні різні експертні знання, і

  • сфера окремих видів діяльності потребує координації упродовж тривалих періодів часу.

Політика CEN полягає у тому, щоб обмежити використання існуючих підкомітетів і не створювати будь-якого нового підкомітету.

Материнський технічний комітет залишає за собою повну відповідальність за роботу своїх підкомітетів.

Технічний комітет, який бажає створити підкомітет, узгоджує це питання з Технічною радою шляхом направлення запиту, який супроводжується повним обґрунтуванням разом із деталями програми робіт, точною назвою підкомітету і сферою його компетенції.

Без попереднього ухвалення Технічної ради ухвалені назва і сфера компетенції підкомітет змінюватися не можуть.

Підкомітет залишається офіційно відповідальним, якщо до наступного періодичного аналізу стандартів, розроблених ним, виникають питання щодо змін і доповнень й інтерпретації. Він може, однак, позначатися материнським технічним комітетом «дорматним» («сплячим»).

Підкомітет може бути розпущений материнським технічним комітетом при обов’язковому сповіщенні Технічної ради.

Членство

Членами підкомітету є національні члени CEN/CENELEC.

Материнський технічний комітет призначає секретаріат підкомітету (відповідно до таких самих настанов, як й у випадку технічного комітету).

Материнський технічний комітет призначає голову підкомітету на термін, що не перевищує шести років. Можливі подальші подовження не більш, ніж на три роки.

Обов’язки національних членів CEN/CENELEC

Члени підкомітету мають такі самі обов’язки, як і члени технічного комітету.

Обов’язки секретаря

Секретар, призначений членом, який тримає секретаріат, має такі самі обов’язки, як і секретар технічного комітету. В цілях координації він повинен бути присутнім на засіданнях материнського технічного комітету у своїй якості ex officio (за посадою – лат.).

Відповідальність голови

Голова підкомітету несе таку саму відповідальність, як і голова технічного комітету. В цілях координації він повинен бути присутнім на засіданнях материнського технічного комітету у своїй якості ex officio.

Засідання

Робота підкомітету повинна проводитися відповідно до положень, чинних для технічного комітету.

Звітність

Секретар підкомітету повинен підтримувати зв’язок із секретарем материнського технічного комітету і на вимогу без затримки звітувати материнському технічному комітету з будь-якого питання.

Для видачі підкомітетом документу на опитування і голосування потрібен дозвіл голови і секретаря материнського технічного комітету без розгляду технічним комітетом.

Секретар підкомітету звітує про його роботу материнському технічному комітету після кожного засідання.

    1. 6.1.4 Робочі групи

Створення і функція

Робоча група створюється технічним комітетом або підкомітетом для виконання конкретного короткострокового завдання до наміченої дати і після його виконання зазвичай розпускається материнським органом. Вона працює за чітко визначеними вказівками від свого материнського органу. Ці офіційно створені робочі групи відрізняються від спеціальних (ad hoc) груп членів материнського органу, які можуть створюватися неофіційно для виконання підготовчих завдань, зазвичай у зв’язку із засіданнями материнського органу.

Членство

Склад робочої групи обмежується експертами, призначеними материнським органом або національними членами CEN/CENELEC служити у персональній якості. Експерти робочої групи повинні бути обізнані про національні позиції з предмету, щоб зменшити ризик відхилення проекту стандарту на пізнішій стадії. Однак до складу робочої групи можуть входити експерти з інших організацій, які мають у материнському органі лише статут спостерігача. Кожна робоча група має голову, який відповідає за належне проведення робіт за допомогою або без допомоги секретаря. Голова призначається материнським органом.

Національні члени CEN/CENELEC повинні забезпечити, щоб експерти, яких вони призначають до складу робочої групи, були обізнані про Правила процедури CEN/CENELEC і згодні сприяти роботі CEN/CENELEC відповідно до них.

Обов’язки

Робоча група складає документи відповідно до технічних завдань, настанов і за графіком, наданими материнським органом, і відповідно до Правил процедури CEN/CENELEC, частина 3.

Будь-які проблеми, на які вона наражається, робоча група передає материнському органу, особливо, якщо вони можуть також відноситися до інших сфер. На вимогу материнського органу, вона займається оцінкою й усуненням зауважень після опитування CEN/CENELEC й, у разі потреби, поновлює проект документу. Вона надає технічні консультації материнському органу на вимогу останнього.

Засідання

Члени робочої групи можуть вести кореспонденцію між собою і надсилають копії цієї кореспонденції усім іншим членами робочої групи. Голова відповідає за розповсюдження документів, див. пункт 12, за скликання засідань і за питання мов.

Звітність

Голова Робочої групи на вимогу висилає копії документів секретаріату материнського органу і Центральному секретаріату. Робоча група офіційно звітує своєму материнському органу з потрібною періодичністю і, зокрема, передає материнському органу будь-які проблеми, на які вона наражається, особливо, якщо вони можуть відноситися до іншої поточної діяльності у материнському органі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]