Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EUROPEAN STANDARDISATION_ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
735.74 Кб
Скачать
  1. 1 Структура системи (органи зі стандартизації і їх створення)

    1. 1.1 Історія стандартизації – створення національних органів зі стандартизації

Для кращого розуміння нинішнього стану стандартизації корисно глянути на її історію. Це правда, що стандартизація у різних формах сторіччями слідує розвитку людства. Система стандартизації, якою ми її знаємо на разі, склалася наприкінці ХІХ – на початку ХХ сторіччя як результат промислової революції, розвитку масового виробництва і, відтак, росту торгівлі продукцією як на національному, так і міжнародному рівні.

На той час компанії були вимушені шукати технічних заходів, які б допомогли їм знизити витрати на виробництво й забезпечили широкий розподіл продукції на ринках. Не треба було винаходити нове рішення, яке б задовольнило ці потреби, оскільки зручний інструмент вже був наявним. Це був внутрішньофірмовий стандарт, розроблений і використовуваний для внутрішнього керування виробництвом у багатьох компаніях. Частина продукції вироблялася відповідно до стандартів, але лише внутрішньофірмових стандартів. Компанії усвідомили, що існування лише внутрішньофірмових стандартів заважає їх ближчому співробітництву, поділу праці і спеціалізації, які є необхідними умовами подальшого економічного і технічного розвитку промисловості, а також її економічних показників. Сприяти стандартизації на вищому рівні, тоді ніж рівень компаній, – це була здебільшого ініціатива великих промислових компаній.

Результатом цих зусиль стало створення національних організацій зі стандартизації (НОС) в усіх європейських промислово розвинених країнах майже одночасно, здебільшого на початку ХХ сторіччя. Важливо згадати, що НОС, що займалися стандартизацією в електротехнічній промисловості, були створені раніше, ніж НОС, що займалися так званої “загальною” стандартизацією.

Доцільно також згадати роль, яку відігравали у процесі створення НОС уряди держав. Уряди держав часто допомагали у створенні НОС і підтримували його, оскільки вони усвідомлювали можливі вигоди стандартів у випадку державних закупівель або замовлення громадських робіт. НОС створювалися як неурядові, незалежні об’єднання, основані на принципі членства. Члени НОС, на самому початку головним чином великі промислові компанії, підтримували НОС фінансово і надавали фахівців, необхідних для розробки стандартів. Членство у НОС було відкритим для кожної зацікавленої сторони, яка погоджувалася на дані принципи й була в змозі виконувати основні пов’язані із членством обов’язки. Процес розробки стандартів ґрунтувався на консенсусі, процес був відкритий для кожного учасника, й остаточний стандарт представляв собою широкодоступний документ необов’язкового характеру. Користуватися стандартами на разі не було правовим обов’язком. Стандарти використовувалися, тому що вони забезпечували найкраще рішення, на яке компанії могли погодитися. Жодну компанію не примушували використовувати це рішення у своїй практиці. Ці принципи необов’язкової стандартизації ще й досі представляють собою ключові елементи системи необов’язкової стандартизації і включені в усі правила, що регулюють стандартизацію на національному, регіональному й міжнародному рівнях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]