Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EUROPEAN STANDARDISATION_ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
735.74 Кб
Скачать
    1. 4.1.12 Ухвалення

Ухвалення остаточного тексту предстандарту (скорочено FprEN) здійснюється шляхом офіційного голосування членів. Термін голосування – два місяці. У CEN запит на подовження цього терміну на один місяць може задовольнятися за умови, що цей запит зроблений упродовж першого місяця терміну голосування.

Застосовується процедура пропорційного голосування. Усі голоси – безумовні. Втім, можуть вноситися зауваження редакційного характеру. Усі голоси «проти» мають супроводжуватися їх обґрунтуванням.

Центральний секретаріат після консультацій з головою і секретаріатом (за наявності) технічного комітету готує звіт про результати голосування і розсилає його членам для відому і Технічній раді для дій.

Якщо результати голосування позитивні, і якщо не подане оскарження, Технічна рада відмічає ухвалення європейського стандарту, відмічає або встановлює намічену дату доступності й узгоджує дати для національного впровадження, тобто дату оголошення європейського стандарту, дату публікації ідентичних національних стандартів або підтверджень і дату скасування суперечних національних стандартів.

Якщо результати голосування негативні, Технічна рада вирішує, які подальші дії слід вжити, і чи не треба відмінити режим бездіяльності.

Перед тим як європейський стандарт може бути зроблений доступним, перевіряється його остаточних текст на офіційних мовах. Будь-які подальші зміни вже неможливі, за винятком змін за процедурами поновлення і змін і доповнень.

Примірники остаточних текстів на офіційних мовах розсилаються Центральним секретаріатом.

    1. 4.1.13 Одноступінчаста процедура прийняття

Одноступінчаста процедура прийняття може застосовуватися до будь-якого типу документу, яким би не було його походження, з метою досягти швидкого ухвалення європейського стандарту, якщо є підстави припускати, що документ є прийнятним на європейському рівні.

Для базового документу одноступінчаста процедура прийняття поєднує процедуру опитувальних листів й офіційне голосування.

Для документу технічного комітету одноступінчаста процедура прийняття поєднує опитування CEN/CENELEC й офіційне голосування.

Одноступінчаста процедура прийняття застосовується Центральним секретаріатом після погодження

  • з технічним комітетом для документу, що відноситься до ухваленого проекту розробки стандартів, або

  • з Технічною радою в усіх інших випадках.

Якщо – і лише після узгодження з Технічною радою або відповідальним технічним комітетом – одноступінчаста процедура прийняття застосовується до тексту, наявному лише на одній з офіційних мов, інші дві мовні редакції мають бути наявними упродовж двох місяців після застосування одноступінчастої процедури прийняття, якщо Технічна рада не прийме інше рішення.

Стадії цієї процедури:

  • представлення документу Центральним секретаріатом національним членам CEN/CENELEC зазвичай терміну п’ять місяців;

  • голосування кожним членом до закінчення терміну голосування з використанням відповідної форми, наданої Центральним секретаріатом;

  • підготовка Центральним секретаріатом звіту про результати голосування.

Якщо результати голосування позитивні, Центральний секретаріат кореспонденцією інформує членів Технічної ради про результати голосування і про запропоновані дати доступності і впровадження, не розсилаючи тексти. Прийняття результатів служить офіційною ратифікацією. Технічний комітет або секретаріат зі звітності перевіряють будь-які редакційні зауваження, щоб підготувати остаточний текст європейського стандарту для розсилання у встановлену дату доступності або раніше.

Якщо результати голосування негативні, документ відсилається назад відповідальному технічному комітетові або Технічній раді. За порадою у першому випадку від технічного комітету Технічна рада вирішує, які подальші дії слід вжити, і чи не треба відмінити режим бездіяльності. Після узгодження з Технічною радою документ може передаватися до другої одноступінчастої процедури прийняття або на офіційне голосування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]