Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EUROPEAN STANDARDISATION_ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
735.74 Кб
Скачать
    1. 4.1.11 Підготовка європейських стандартів

Європейський стандарт – це нормативний документ, розроблений CEN/CENELEC для широкого користування на трьох офіційних мовах. Розробка європейського стандарту включає опитування громадськості з подальшим ухваленням при пропорційному голосуванні національними членами CEN/CENELEC й остаточною ратифікацією. Європейський стандарт оголошується на національному рівні, публікується або підтверджується як ідентичний національний стандарт, і кожний суперечний національний стандарт скасовується. Зміст будь-якого європейського стандарту не суперечить змісту будь-якого іншого європейського стандарту (і документу гармонізації для CENELEC). Європейський стандарт періодично аналізується. Під час розробки й усього терміну дії європейського стандарту застосовується режим бездіяльності.

Як основа для європейського стандарту, спочатку з’ясовується:

    1. чи є опублікована міжнародна робота у даній галузі, і чи буде ця міжнародна робота прийнятна як європейський стандарт;

    2. чи може розроблюватися ця робота в рамках міжнародних угод, які CEN і CENELEC мають з ISO і IEC відповідно.

У випадку a) оцінку опублікованого міжнародного документу щодо прийнятності для передачі на офіційне голосування як європейського стандарту уможливлює «Процедура опитувальних листів»

У випадку b) робота може пропонуватися міжнародним організаціям для її проведення в міжнародній організації з паралельним ухваленням, здійснюваним європейською організацією відповідно до умов Віденської угоди (для CEN і ISO) або Дрезденської угоди (для CENELEC і IEC).

У випадку відсутності будь-якої відповідної міжнародної роботи у запропонованій новій сфері діяльності, можливі наступні варіанти:

  1. передача будь-якого іншого опублікованого документу (після вирішення питань авторських прав) на процедуру опитувальних листів для з’ясування її прийнятності для передачі на офіційне голосування як європейського стандарту;

  2. передача пропозиції відповідному асоційованому органові для підготовки європейського предстандарту;

  3. підготовка європейського стандарту технічним комітетом або робочою групою цільового призначення Технічної ради.

Європейський стандарт може бути результатом застосування угод про співробітництво між ISO і CEN та IEC і CENELEC, процедури опитувальних листів, роботи технічного комітету або сполучення цих процесів. Крім того, документи можуть бути прийнятними для обробки одноступінчастою процедурою прийняття.

Процедура опитувальних листів

Процедура опитувальних листів дозволяє Технічній раді з’ясовувати:

  • чи існує достатній інтерес в гармонізації із запропонованого предмету;

  • існуючу ступінь національної гармонізації з даним базовим документом, і

  • чи буде цей документ прийнятним як європейський стандарт.

Процедура опитувальних листів служить тій самій меті, що й опитування CEN/CENELEC.

Процедура опитувальних листів має два застосування:

  • для повністю нового базового документу з використанням первинного опитувального листа;

  • для переглянутого базового документу, попередня редакція якого вже прийнята як європейський стандарт, з використанням поновлювального опитувального листа.

Обидва опитувальні листи (первинний і поновлювальний) розсилаються членам Центральним секретаріатом з трьома місяцями як нормальний крайній термін для відповідей. Члени повинні включити в свої відповіді найповнішу інформацію, що стосується пропозицій про звичайні зміни, особливі національні умови, запити щодо національних відхилень тощо. Результати первинних/поновлювальних опитувальних листів разом із будь-якими одержаними зауваженнями розсилаються Центральним секретаріатом без затримки.

Межа між національними стандартами і національними регламентами варіюється від країни до країни. Тому члени повинні докладно пояснити вплив національних регламентів і обов’язково випробування й ухвалення на гармонізацію.

За результатами оцінки відповідей і зауважень на опитувальні листи Технічний комітет або Технічна рада приймає відповідне рішення.

Процедура технічного комітету

Успішні робочі проекти документів направляються відповідальному технічному органу для зауважень. В CEN принаймні один робочий проект документу направляється органу, який призначив розробника, для відому, а не для технічного опитування.

При досягненні консенсусу текст, узгоджений технічним органом, направляється секретаріатом технічного комітету Центральному секретаріату для присвоєння номеру предстандарту і розповсюдження серед національних членів CEN/CENELEC для зауважень громадськості. Ця процедура зветься «опитуванням CEN/CENELEC».

Період, надаваний для опитування CEN/CENELEC, зазвичай складає п’ять місяців.

Результати опитування CEN/CENELEC разом із будь-якими одержаними зауваженнями розсилаються секретаріатом технічного комітету без затримки.

Якщо результати свідчать про достатню згоду, переважно, одностайну, зі змістом проекту, секретаріат технічного комітету готує для ухвалення остаточний текст з урахуванням технічним комітетом будь-яких одержаних технічних зауважень.

Якщо результати опитування CEN/CENELEC свідчать про те, що досягнута недостатня згода, Технічний комітет може вирішити провести друге опитування тривалістю зазвичай два, максимум чотири місяці. Подальші опитування не дозволяються. Крім того, технічний комітет може розглянути можливість публікації іншої публікації CEN/CENELEC.

Якщо Технічний комітет не в змозі завершити розробку європейського стандарту у встановлені контрольні строки або не в змозі продовжувати підготовку через зазначені причини, секретаріат технічного комітету повинен негайно підготувати для Технічної ради звіт про ситуацію, що склалася. Цей звіт повинен включати опис стану розробки на дану дату, з усіма узгодженнями і розбіжностями, відомості про характер перепон (технічні, економічні, регулятивні, законодавчі або інші), які виникали під час роботи, й оцінку можливості досягнення потрібних результатів упродовж будь-яких подовжених намічених строків. Після розгляду цього звіту Технічна рада вирішує, чи продовжуватиметься робота з новими наміченими строками, чи вона має продовжуватися як робота над альтернативною публікацією, чи роботу необхідно зупинити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]