Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EUROPEAN STANDARDISATION_ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
735.74 Кб
Скачать
    1. 4.2.10 Групи промислових специфікацій

Групи промислових специфікаційіснують поруч з поточною технічною організацією, доповнюючи існуючий процес розробки стандартів. Група промислових специфікацій, підтримувана робочими групами, якщо доречно, - це діяльність, організована навколо групи статей робітЕТСІ, спрямованих конкретний сектор технології.

Група промислових специфікацій може встановлювати свої власні процедури для створення й ухвалення специфікацій групи в широких рамках директив ЕТСІ.

  1. 5 Стосунки єс з європейськими органами зі стандартизації

    1. 5.1 Загальні керівні принципи щодо співробітництва між cen, cenelec й етсі Європейською Комісією і Європейською асоціацією вільної торгівлі (28 березня 2003 року)

Хоча стандартизація є добровільної і незалежною діяльністю, CEN, CENELEC, ЕТСІ, Європейська Комісія і ЕFTA визнають, що вона справляє вплив на низку сфер громадських інтересів, таких, як конкурентоспроможність промисловості, функціонування єдиного ринку й довкілля. З різних приводів інституції ЄС і ЕFTA визнавали, що стандартизація може відігравати роль у публічному порядку і підтримувати законодавство.

Це порозуміння було вперше досягнуте у 1984 році й викладене у документі «Загальні керівні принципи щодо співробітництва між Європейською Комісією і CEN і CENELEC», підписаному 13 листопада 1984 року й опублікованому як Меморандум CEN/CENELEC № 4, частина 1. Однак відтоді ситуація змінилася, і вони згодні, що ці керівні принципи мають бути поновленими з огляду на цю зміну.

Еквівалентні узгоджені керівні принципи були підписані між ЕFTA і CEN і CENELEC 30 квітня 1985 року (опубліковані як Меморандум CEN/CENELEC № 4, частина 2). Переглянута версія цих принципів була прийнята Радою ЕFTA 30 жовтня 1992 року, особливо з огляду на розширений статус, наданий стандартам в державах ЕFTA за Угодою по Європейську економічну зону.

Діяльність зі стандартизації у Європі практично перемістилася з національного рівня на європейський і міжнародний рівні. Внаслідок чого роль національних організацій зі стандартизації набула нового характеру в контексті європейської і міжнародної стандартизації. Однак національний орган зі стандартизації продовжуватиме відігравати важливу роль в міжнародній і європейській стандартизації.

Вони сприяють на національному рівні консенсусу, у багатьох випадках надають підтримку технічній роботі, є постійною зв’язуючою ланкою між гравцями на ринку, зокрема, малими й середніми підприємствами, споживачами й фахівцями з проблем довкілля, і надають доступ до міжнародних і європейських стандартів і консультації щодо них. Офіційне прийняття через опитування громадськості і офіційне голосування з європейських стандартів здійснюється національним органом зі стандартизації.

Групи економічних і соціальних інтересів і відповідні організації, а саме: неурядові організації, проявили зрослий інтерес до європейської стандартизації. За договором про створення Європейського Співтовариства основними цілями стали високі рівні захисту довкілля і споживачів.

Європейська стандартизація визнана як така, що відіграє ключову роль в економічній і політичній інтеграції країн-кандидатів до Європейського Союзу; і, з іншого боку, ці країни беруть все більшу участь у роботі європейських організацій зі стандартизації.

Стандартизація набула високий політичний профіль. Це відображує унікальне положення стандартів на відміну від інших форм технічного регламентування і відповідно створює підсилене зобов’язання дотримуватися принципів прозорості, відкритості, консенсусу, незалежності, ефективності й узгодженості.

З цих причин CEN, CENELEC, ЕТСІ, Європейська Комісія і ЕFTA бажають підтвердити своє взаєморозуміння з низки цілей політики і ролі стандартів у цьому контексті, з принципів їх відносин і співробітництва і їх нинішніх намірів щодо досягнення цих цілей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]