Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EUROPEAN STANDARDISATION_ukr.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
735.74 Кб
Скачать
    1. 5.5 Історичне тло керівних принципів щодо співробітництва між єс і cen/cenelec

(Настанова CEN/CENELEC 4: Загальні керівні принципи щодо співробітництва між CEN, CENELEC й ЕТСІ Європейською Комісією і Європейською асоціацією вільної торгівлі, частина 1)

Ці Загальні керівні принципи являють собою першу офіційну угоду про загальні принципи між Комісією європейських співтовариств і двома європейськими органами зі стандартизації: CEN і CENELEC, відповідно до якої сторони, що підписалися, співробітничають відповідно до статті 100 угоди про створення ЄЕС про усунення нетарифних бар’єрів торгівлі.

До цього часу співробітництво між Комісією і CEN у неелектричному секторі і між Комісією і CENELCOM (пізніше CENELEC 1973) для електричного сектору завжди організовувалося на основі неофіційних «джентльменських угод». CEN працював відповідно до конкретних мандатів на розробку європейських стандартів для використання у технічних додатках до директив ЄЕС; CENELEC працював відповідно до невеликого числа конкретних мандатів (наприклад, європейські стандарти на устаткування для використання у потенційно вибухонебезпечних атмосферах) і, крім того, після лютого 1973 року, над великомасштабною програмою гармонізації національних стандартів у галузі, охопленій директивою на низьковольтне устаткування.

До кінця 1970-х років CEN і CENELEC переконалися у необхідності чіткішого висловлення у письмовому вигляді своїх двох джентльменських угод із Комісією.

З метою відкрити переговори у липні 1979 року спільна делегація CEN/CENELEC зробила візит до спеціального уповноваженого Вісконта Давіньйона (Viscount Davignon) і вищих посадових осіб Генерального директорату III Комісії «Зовнішній ринок і справи промисловості». Метою візиту було визначити, що різні сторони очікують одна від одної, і що можна було б зробити, щоб покращити координацію, планування й одержання потрібних результатів гармонізації у потрібний час.

Були спробувані кілька підходів для одержання документу, прийнятного усім сторонам. Об’єднана політика CEN/CENELEC була викладена у проекті меморандуму про угоду, представленому спеціальному уповноваженому Нарьє (Narjes) всередині 1983 року. Однак на той час вже були ініційовані нові важливі розробки, зокрема, підготовка директиви 83/189/ЕЕС, що викладає порядок збору й розповсюдження інформації про технічні регламенти й стандарти. Для цієї директиви CEN і CENELEC повинні були бути визнаними як партнери для здійснення інформаційної процедури. Відповідно, їх статус був офіційно визнаний.

16 липня 1984 року був здійснений це один крок до офіційного визнання. Рада ЄС ухвалила резолюцію, що викладає принципи політики європейської стандартизації, спрямованої на зміцнення Внутрішнього ринку через сприяння торгівлі і стимулювання конкурентоспроможності європейської промисловості. Результати дослідження групи сера Уїльямса Ради Європи, опубліковані наприкінці 1984 року, встановили, що принцип припущення відповідності суттєвим вимогам, передбаченим директивами відповідно до статті 100 угоди про створення Європейського Економічного Співтовариства, визнаний як такий, якому мають відповідати вироби, виготовлені відповідно до стандартів CEN/CENELEC. У викладеній редакції це означало, що концепція загального посилання на стандарти поступово замінить складання технічних вимог для технічних додатків до директив. Цей принцип був підтвердженим через прийняття резолюції 85/C 136/01 Радою ЄС від 7 травня 1985 року.

У світлі подій 1983-1984 років Генеральний директорат III Комісії розробив «Загальні керівні принципи», які поєднували плоди усіх зазначених недавніх розробок з ідеями, представленими у проекті меморандуму про угоду. Цей документ був підготовлений паралельно з контрактами про керування частиною стандартизації Процедури обміну інформацією і початком угод про роботи у галузі інформаційної технології. У серпні 1984 року від був представлений на підпис CEN і CENELEC; право на підпис за CENELEC було надано зборами Генеральної асамблеї CENELEC у Берліні 30-31 жовтня 1984 року, а на підпис за CEN – під час засідання Адміністративної ради, проведеної 13-14 червня 1984 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]